Cukrzyca a problemy ze snem — jak glikemia wpływa na jakość odpoczynku?
Uczucie niepokoju, drżenie rąk oraz odczuwalny niepokój bardzo często jest skorelowany z jednostką chorobową, jaką jest cukrzyca. Problemy ze snem…
Fundacja Badań i Rozwoju Nauki od kilku lat pracuje nad projektem 3D bionicznej trzustki – żywego organu wydrukowanego w technologii 3D, dzięki któremu będzie można wyleczyć pacjentów żyjących z cukrzycą typu 1.
Bioniczna trzustka to wydrukowany w technologii biodruku 3D, w pełni funkcjonalny narząd stworzony z komórek pacjenta, który w przyszłości pozwoli na wyleczenie cukrzycy. Narząd ten będzie się składał z wysp trzustkowych – komórek produkujących insulinę i glukagon, komórek śródbłonka – czyli tych które wyścielają naczynia oraz spoiwa, które będzie łączyło te wszystkie elementy. Przeszczepienie bionicznej trzustki ma przede wszystkim zapobiec rozwojowi dalszych powikłań u pacjentów, dlatego w pierwszej kolejności przeznaczony będzie dla pacjentów z CT1, których stosowanie insulinoterapii nie uchroniło przed rozwojem groźnych dla życia powikłań. Obecnie jedyną metodą na doprowadzenie do całkowitego wyleczenia jest przeszczep trzustki lub przeszczep wysp trzustkowych. Są to metody trudne i niepozbawione licznych minusów, jak ryzyko powikłań chirurgicznych po przeszczepieniu, brak narządów do przeszczepu czy też przewlekła immunosupresja.
Bioniczna trzustka to określenie najlepiej opisujące nasz pomysł. Bioniczny narząd jest stworzony przy użyciu najnowszych technik inżynieryjnych z wykorzystaniem elementów biologicznych. I dokładnie taka jest bioniczna trzustka. To organ wydrukowany na biodrukarce 3D z opracowanych przez nas biotuszy oraz z żywych komórek, gdzie bazą jest materia organiczna, czyli biotusz składający się z żywych elementów. Technologia biodruku 3D jest bardzo skomplikowana. Włókna nakłada się warstwowo na siebie i je utrwala. Biotusze stosowane w biodruku 3D muszą wykazywać się szerokim spektrum cech biofizycznych, takich jak drukowalność, lepkość, degradacja czy usieciowanie. Dzięki nim możliwe jest formowanie precyzyjnych, stabilnych rusztowań oraz zapewnienie odpowiednich warunków umożliwiających zagnieżdżanie się w nich komórek. Cały proces można porównać do budowy domu, gdzie cegły są komórkami, a zaprawą scalającą jest właśnie biotusz.
Zespół naukowy Fundacji jest jednym z pierwszych na świecie, który podjął się biodruku tkanek miękkich. „Nasz prototyp bionicznej trzustki jest w pełni unaczyniony, a przeprowadzone badania wykazały, że organ produkuje insulinę i glukagon. W połowie 2020 roku zakończyliśmy fazę badań na małych zwierzętach, a w chwili obecnej kończymy fazę badań na dużych zwierzętach. Wyniki badań przedklinicznych potwierdziły skuteczność terapii. Co więcej, wytworzyliśmy również naczynia zewnętrzne, które umożliwiają wszczepienie trzustki przyszłym pacjentom – podkreśla dr Marta Klak wyjaśniając, że wytwarzana przez zespół Fundacji bioniczna trzustka przejmie jedną funkcję tego organu, czyli wydzielanie insuliny i glukagonu – hormonów odpowiedzialnych za regulację poziomu cukru we krwi. W związku z tym jest ona na razie pomyślana wyłącznie, jako ratunek dla pacjentów z cukrzycą typu I”.
Polscy naukowcy z Fundacji Badań i Rozwoju Nauki są o krok od wejścia w fazę badań klinicznych. Do jej realizacji potrzebne są pieniądze, a tych obecnie Fundacji brakuje. – Zbieramy środki z 1 procenta podatku dochodowego od osób fizycznych. Dodatkowo można nas wesprzeć wpłacając pieniądze przelewem na nasze konto. Szczegóły dostępne są na stronie fundacjabrin.pl w zakładce „wesprzyj” – wyjaśnia Justyna Wojtalik z Fundacji Badań i Rozwoju Nauki.
Ludzie pracujący przy biodrukowaniu bionicznej trzustki od początku uważali, że najważniejsze jest wdrożenie projektu dla dobra pacjentów. To był, jest i będzie ich główny cel, do którego wytrwale zmierzają. Jeśli dzięki bionicznej trzustce uda się uratować konkretnych ludzi i poprawić jakość ich życia, to będzie to dla nas największa nagroda.
Uczucie niepokoju, drżenie rąk oraz odczuwalny niepokój bardzo często jest skorelowany z jednostką chorobową, jaką jest cukrzyca. Problemy ze snem…
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Niedawno wśród badaczy pojawiło się pytanie: czy koronawirus może wywołać cukrzycę? Wyjaśniamy. Cukrzyca a koronawirus Już jakiś czas temu pojawiła…
Wybitni eksperci przedstawią najważniejsze zmiany i doniesienia z ostatniego trudnego, pandemicznego roku oraz nakreślą rys historyczny i rozwój diabetologii od…
Na dzień 30 lipca 2019 r. przypada Międzynarodowy Dzień Sernika! Tradycyjne serniki bardzo szybko podnoszą glikemię i są wysokokaloryczne, ponieważ…