Aktualności, Porady

Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?

Jakub Szarek | 19 listopada 2024

Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione. Wzbogacenie codziennego menu o produkty bogate w błonnik może wpłynąć pozytywnie na kontrolę poziomu cukru we krwi, wspomagając jednocześnie pracę układu trawiennego. W niniejszym artykule zostaną przedstawione główne obszary działania błonnika w organizmie diabetyka, a także jak w prosty sposób można dodać go do codziennych posiłków.

 

Jaki wpływ wykazuje błonnik w diecie diabetyka?

Podstawową rolą błonnika w przypadku chorób gospodarki węglowodanowej jest regulacja poziomu glukozy we krwi. Odpowiednia podaż błonnika spowalnia proces trawienia i wchłaniania węglowodanów, co przekłada się na bardziej stabilny poziom glikemii po posiłku. Potrawy bogate w błonnik pokarmowy powodują mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi, dzięki temu może być on bardziej kontrolowany. Jest to szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę, które muszą unikać gwałtownych wahań poziomu glukozy.

 

Prawidłowa podaż w diecie frakcji rozpuszczalnej tego składnika, przekłada się również na poprawę wrażliwości tkanek na insulinę. Jest to jeden z głównych czynników pomagających w zapobieganiu oraz leczeniu insulinooporności, która nieleczona przekształca się w cukrzycę typu 2.

 

Przechodząc do drugiej frakcji błonnika pokarmowego, czyli nierozpuszczalnej musimy wspomnieć, że odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu prawidłowej perystaltyki jelit. Najczęściej porównuje się go do „miotełki”, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, tym samym zapobiegając, m.in. zaparciom. Prawidłowa praca układu pokarmowego ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy oraz ogólny stan zdrowia.

 

Praktyczne sposoby na dodanie błonnika do posiłków

1. Produkty zbożowe pełnoziarniste

Wybór pełnoziarnistych produktów zbożowych do posiłków, będzie prostą i małoinwazyjną zmianą, która pomoże dostarczyć nam większe ilości błonnika oraz białka do posiłków. Źródła tego typu produktów to: razowe chleby, płatki owsiane górskie, makarony pełnoziarniste, gruboziarniste kasze oraz brązowy ryż.

2. Dodatek warzyw do spożywanych dań

Dbanie o podaż warzyw w poszczególnych posiłkach jest jednym z zabiegów pomagających dostarczyć w diecie większych ilości błonnika pokarmowego. Dzięki tym produktom spożywczym będzie łatwiej utrzymać sytość po posiłku na dłużej.

3. Przekąski pełne błonnika

Odpowiednio skomponowane przekąski mogą być dobrym uzupełnieniem podaży błonnika w ciągu dnia. Orzechy i nasiona są doskonałą przekąską, ponieważ są bogate w błonnik, a także w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na profilaktykę chorób układu krążenia. Warto wspomnieć, że ta grupa produktów jest wysokoenergetyczna i należy kontrolować ich spożycie w odniesieniu do kontroli prawidłowej masy ciała.

W tym może pomóc aplikacja Cukrzyca.pl, która stanowi niezastąpione wsparcie dla osób pragnących lepiej kontrolować swoją jednostkę chorobową, a także wdrażać zdrowsze nawyki żywieniowe. Dzięki tej nowoczesnej aplikacji masz dostęp do praktycznych wskazówek, narzędzi monitorujących poziom glukozy oraz spersonalizowanych zaleceń dietetycznych, które ułatwiają planowanie posiłków bogatych w błonnik i nie tylko.

Co warto wiedzieć o błonniku?

  • Zacznij powoli: W przypadku osób, których wcześniejsza dieta była uboga w błonnik, zalecamy stopniowe zwiększanie jego spożycia. Pomoże to uniknąć wzdęć i innych dolegliwości trawiennych.
  • Pij wodę: Nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego wymaga odpowiedniej ilości płynów, ponieważ wspiera on pracę jelit poprzez absorpcję wody, tym samym powoduje zwiększenie objętości treści jelitowej i przyspiesza jej przemieszczanie się przez przewód pokarmowy. W efekcie błonnik nierozpuszczalny odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu zaparć, wspierając regularność wypróżnień i przyczyniając się do prawidłowej pracy jelit.
  • Różnorodność: Włączaj do diety zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Produkty takie jak owies, warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona to doskonałe źródła różnych rodzajów błonnika.

 

Podsumowanie

Błonnik jest niezbędnym składnikiem diety każdego diabetyka. Dzięki prostym zmianom w codziennych posiłkach możesz poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, wspomóc zdrowie jelit i cieszyć się większą ilością energii w ciągu dnia. Warto korzystać z różnych źródeł błonnika, aby urozmaicić swoją dietę i w pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości.

Zacznij skutecznie zarządzać swoją cukrzycą!

AppStore GooglePlay

Literatura

  • Brennan, C. S. (2005). Dietary fibre, glycaemic response, and diabetes. Molecular Nutrition & Food Research. 
  • Jenkins, D. J. A., & Vinik, A. I. (1988). Dietary fiber in management of diabetes. Diabetes Care. 
  • Lattimer, J. M., & Haub, M. D. (2010). Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. 
  • Pi-Sunyer, F. X., & Würsch, P. (1997). The role of viscous soluble fiber in the metabolic control of diabetes: a review with special emphasis on cereals rich in β-glucan. Diabetes Care. 
  • Weickert, M. O., & Pfeiffer, A. F. H. (2008). Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes. The Journal of Nutrition. 

Pobierz darmową aplikację dla diabetyków i odbierz nasze wsparcie!

AppStore GooglePlay
Przeczytaj także

Cukrzyca a SIBO

Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…

Czytaj dalej »

85 proc. Polaków zwiększy aktywność fizyczną po epidemii

DARMOWY PREZENT!!!

    Skip to content