Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby może dotyczyć nawet 9 milionów Polaków. Niestety świadomość Polaków na temat tej choroby (NAFLD) jest na zatrważająco niskim poziomie.
O tym schorzeniu nie słyszała większość respondentów badania IPSOS „Polacy, a niealkoholowe stłuszczenie wątroby”. A może ono u niektórych pacjentów prowadzić nawet do rozwoju zwłóknienia, marskości lub raka wątrobowokomórkowego. Wyniki tego badania wykazały, że aż 87% badanej grupy nie ma świadomości istnienia tej choroby.
Stłuszczeniem nazywamy zwiększone odkładanie tłuszczu w obrębie komórek wątrobowych. Według eksperta dr Beaty Cywińskiej-Durczak, niealkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba cywilizacyjna XXI wieku.
Głównymi czynnikami ryzyka tej choroby jest otyłość i nadwaga. Według danych NAFLD występuje u 70% osób z otyłością i 55,5% dotkniętych cukrzycą typu 2.
Respondenci wykazali niepokojący brak świadomości na temat niealkoholowego stłuszczenia wątroby. O chorobie nigdy nie słyszało aż 48% kobiet i 49% mężczyzn. Nigdy nie spotkało się z tym określeniem aż 47% osób ze wskaźnikiem BMI powyżej 40 kg/m2 (otyłość stopnia III). Co gorsza, brak wiedzy na temat NAFLD występuje u znacznego procenta osób z chorobami towarzyszącymi: nadciśnieniem tętniczym – 43%, cukrzycą typu 2 – 45% czy hipercholesterolemią – 39%.
„NAFLD dotyczy bardzo dużej grupy ludzi, około 24% populacji Europy, co w skali Polski możemy obliczyć, że dotyczyć może nawet 9 milionów Polaków. Spośród badanej grupy Polaków wiemy, że stłuszczenie wątroby może wystąpić nawet u 77,5% Polaków z BMI powyżej 25, czyli już kiedy występuje nadwaga i powyżej 30 BMI, czyli kiedy występuje otyłość, to ryzyko rośnie i jest to alarmujące, ponieważ ten odsetek jest rzeczywiście wysoki” – ostrzega dr Beata Cywińska-Durczak, Manager Medyczny w firmie Sanofi.
Należy mieć na względzie to, że wątroba nie boli i nie daje typowych objawów. Symptomy NAFLD są zazwyczaj mało charakterystyczne.
Może pojawić się:
Z badań wykonanych w specjalnie przygotowanym do tych celów busie w polskich miastach skorzystało prawie 2,5 tysiąca osób. Stłuszczenie wątroby stwierdzono u ponad 58% osób z ogólnej liczby przebadanych, natomiast w grupie osób z nadwagą i otyłością stłuszczenie stwierdzono aż u 77,5% osób.
„Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby to problem, który dotyczy większości Polaków, szczególnie tych z nadmierną masą ciała. Faktycznie znaczenie tutaj będzie miał nasz odpowiedni styl życia, czyli dieta – to jak jemy, no i też oczywiście aktywność fizyczna. Optymalna dieta w prewencji NAFLD, ale również w wspomaganiu leczenia i w leczeniu tej choroby to dieta bazująca na zasadach diety śródziemnomorskiej.” – tłumaczy ekspert, mgr Klaudia Wiśniewska dietetyk kliniczny, ekspert kampanii „Wątroba się sprawdza”.
Z badań przesiewowych można wyciągnąć wyraźne wnioski, że ryzyko stłuszczenia wątroby jest skorelowane ze wskaźnikiem BMI. Nadwaga jest podobnym czynnikiem ryzyka rozwoju stłuszczenia jak i otyłość. Oznacza to, że osoby z nadwagą, a niezależnie też z otyłością i innymi chorobami towarzyszącymi – cukrzycą, nadciśnieniem, hiperlipidemią itp., powinny być aktywnie badane w kierunku stłuszczenia i zależenie od wyniku poddane szczegółowej diagnostyce lub leczeniu.
Eksperci podkreślają, że najbardziej szkodliwymi czynnikami dla wątroby jest nadmiar tłuszczu i cukru w diecie. Szybkim badaniem, które może nam pomóc w rozpoznaniu NAFLD na wczesnym etapie jest USG jamy brzusznej. Konieczne jest podejmowanie edukacyjnych inicjatyw i projektów, aby uświadamiać pacjentów, ale także przyspieszyć diagnostykę i wczesną interwencję. Wątroba ma niezwykłe zdolności regeneracyjne, dlatego nawet pomimo wykrycia choroby tego narządu warto niezwłocznie podjąć działania lecznicze.
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
System FREMS to innowacyjna metoda fizjoterapii, rehabilitacji funkcjonalnej oraz leczenia i zmniejszania bólu w chorobach nerwowo-naczyniowych. Ta najnowszej generacji technologia…
COVID-19 a cukrzyca. Czym jest COVID-19 i jaki ma wpływ na osoby chore na cukrzycę? Czy diabetycy są bardziej narażeni?…
Systemy do ciągłego monitorowania glikemii w czasie rzeczywistym (CGM-RT) stopniowo stają się standardem nowoczesnej kontroli cukrzycy leczonej przy pomocy insulinoterapii….