Flozyny. Dlaczego odsuwają w czasie stosowanie insuliny?
Od listopada 2019 r. w Polsce refundacją została objęta nowa grupa leków – flozyny czyli inhibitory kotransportera sodowo-glukozowego 2 (ang….
Bergamotka: wyciąg z niej najskuteczniej obniża poziom cukru we krwi. Zobaczcie, jak obniżyć stężenie glukozy we krwi o 18,9% i w które preparaty się zaopatrzeć!
Zgodnie z OECD and European Union (2018) liczba chorych na cukrzycę na świecie nieustannie wzrasta. Według danych opublikowanych przez Międzynarodową Federację Cukrzycy (International Diabetes Federation, IDF), aktualnie na cukrzycę choruje już ponad 425 mln osób na świecie. W Polsce liczba osób chorych przekroczyła już 3 miliony i nadal rośnie. Cukrzyca typu 2 stanowi aż 80-90 % wszystkich przypadków. Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, które przyczynia się do rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Polega na zaburzonej odpowiedzi tkanek organizmu na działanie insuliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za gospodarkę węglowodanową.
Przyczyny insulinooporności mogą być różne, jednak w grupie szczególnego ryzyka są osoby z nadwagą oraz otyłością. W wyniku zbyt wysokiego poziomu tkanki tłuszczowej, przede wszystkim tkanki tłuszczowej brzusznej, komórki stają się oporne na działanie insuliny. W konsekwencji wzrasta poziom glukozy we krwi oraz zwiększa się produkcja insuliny w organizmie.
Nieleczona insulinooporność oraz przewlekłe, nieprawidłowe wyrównanie glikemii może doprowadzić do licznych powikłań, takich jak chociażby mikroangiopatie, czyli powikłania w obrębie małych naczyń krwionośnych, do których zaliczamy między innymi retinopatie i nefropatie. Kolejną grupą powikłań są makropatie, czyli zaburzenia w obrębie dużych naczyń krwionośnych. Szczególnie niebezpieczne są powikłania sercowo-naczyniowe.
Niewyrównana cukrzyca może prowadzić także do neuropatii, czyli uszkodzenia naczyń nerwowych.
Bardzo istotne jest zatem aby w przypadku zdiagnozowanej insulinooporności wdrożyć odpowiednie leczenie oraz czynniki regulujące gospodarkę węglowodanową, tak aby zapobiec rozwojowi stanu przedcukrowego oraz cukrzycy typu 2.
W pierwszej kolejności przed zastosowaniem farmakoterapii, zaleca się wprowadzenie zmiany stylu życia, a więc prawidłowa dieta, zwiększenie aktywności fizycznej oraz odpowiednia ilość i jakość snu. Krąży również wiele informacji na temat poszczególnych produktów, mających wykazywać działanie obniżające glikemię. Nie wszystkie są jednak prawdziwe.
Jednym z takich produktów jest grejpfrut. Być może ze względu na dość wysoką zawartość błonnika (pektyn) oraz witaminy C, które rzeczywiście mogą opóźniać wchłanianie węglowodanów uważany jest za produkt mogący mieć działanie hipoglikemizujące. Należy jednak pamiętać, że jest to owoc bogaty w cukry proste – fruktozę.
Kolejnym takim produktem jest cynamon i tutaj faktycznie badania wykazują, że związki biologicznie czynne pozyskiwane z kory cynamonu mają zdolność do regulacji poziomu glukozy oraz lipidów we krwi, poprzez mechanizm spowalniający wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. Dodatkowo zwiększają również wrażliwość na insulinę.
Podobne zastosowanie będzie miała zielona herbata czy kozieradka. (5) Naturalne rozwiązania w walce z wysokim poziomem cukru są zatem możliwe. Ale które jest najskuteczniejsze?
Naturalną substancją mającą właściwości hipoglikemizujące, na którą szczególnie należy zwrócić uwagę jest również bergamotka (pomarańcza bergamota). Wpływa korzystnie nie tylko na metabolizm węglowodanów i obniżenie glikemii, ale również na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Bergamotka jest rośliną cytrusową, która rośnie głównie we włoskiej Kalabrii. Od lat z jej skórki tworzy się pięknie pachnące olejki eteryczne i perfumy. Miąższ bergamoty, z kolei, ma wyjątkowe właściwości zdrowotne – zwłaszcza korzystne dla diabetyków (2). Charakteryzuje się wysokim stężeniem polifenoli – związków o właściwościach antyoksydacyjnych i naprawczych organizmu. Zawiera również wysokie stężenie rzadkich flawonoidów takich jak: neoeriocytryny czy naringiny. Wykazują one zdolności do obniżenia poziomu stresu oksydacyjnego, czyli nadmiernej produkcji wolnych rodników przyczyniających się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.
Według dr. n. med. Marcin Barylski z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Rehabilitacji Kardiologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, polifenole zawarte w bergamotce najskuteczniej redukują stężenie cholesterolu ze wszystkich substancji naturalnych.
Wprowadzenie do codziennej diety produktów zawierających bergamotkę jest ważnym elementem profilaktyki chorób serca i układu krążenia. Stosowana odpowiednio długo potrafi zapobiegać tym przewlekłym powikłaniom cukrzycy i ustabilizować silne wahania poziomu glukozy.
Doustne produkty zawierające polifenole z bergamoty – BPF – cechuje siła hipolipemizująca, zbliżona siłą do małych dawek silnych statyn (leków na receptę stosowanych w terapii hipercholesterolemii) (3).
Wyciąg z bergamotki wywiera pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową oraz lipidową – wyrównuje poziom glukozy we krwi diabetyków oraz obniża poziom “złego” cholesterolu. Najnowsze badania dowodzą, że odpowiednio dobrana kompozycja naturalnych polifenoli z bergamoty (BPF) może obniżyć poziom cholesterolu LDL nawet o 40% (1).
W badaniach przeprowadzonych przez Mollace i wsp. w grupie pacjentów przyjmujących BPF w dawce 1500 mg/ dobę jednocześnie utrzymujących dietę 1600 kcal, zaobserwowano znaczny spadek cholesterolu LDL (zły cholesterol) przy istotnym wzroście cholesterolu frakcji HDL (cholesterol dobry) w porównaniu z grupą placebo. (6)
Poza kompleksowym wpływem na lipidy badania wykazały także wysoce korzystny wpływ polifenoli z bergamoty BPF na glikemię. W grupie przyjmującej polifenole z bergamoty w dawce 500 mg zaobserwowano obniżenie stężenia glukozy we krwi średnio o 18,9%, a dawka 1000 mg wiązała się ze spadkiem o 22,4%.
Największe korzyści ze stosowania polifenoli z bergamotki mogą odnieść osoby z zespołem metabolicznym, zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz pacjenci z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (4). Gliozzi i wsp w swoich badaniach wykazali, że podaż BPF może mieć korzystny wpływ na redukcję stłuszczenia wątroby u pacjentów z NAFLD związaną z zespołem metabolicznym. Co więcej w badaniu nie zaobserwowano żadnych działań niepożądanych związanych z przyjmowaniem BPF. (8)
Bergamil™ Forte oraz Monolipid K® Forte to produkty zawierające składniki przebadane naukowo, a skuteczność Monakoliny została potwierdzona przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz potwierdzona w badaniach klinicznych.
Te najwyższej jakości preparaty zawierają wyciąg z bergamotki, standaryzowany na 32% polifenoli BPF w najwyższej możliwej dawce 500 mg – jak wspomnieliśmy już wyżej, dawka ta pozwala na obniżenie stężenia glukozy we krwi nawet o 18,9%.
Bergamil i Monolipid Forte są w 100% naturalne, bez cukru, soli, glutenu czy laktozy – są więc bezpieczne dla każdego z Was, a połączenie monokoliny K oraz wyciągu z bergamotki stanowi więc idealne połączenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych orazdoskonały środek do walki ze zbyt wysokim poziomem cukru.
Suplementacja wyciągu z bergamoty może pozytywnie wpłynąć na wyrównanie poziomu cukru u diabetyków. W połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz aktywnością fizyczną osoby z otyłością oraz cukrzycy z pewnością zaczną obserwować jej pozytywne efekty i, być może, będą w stanie zapobiec rozpoczęciu farmakoterapii.
*Artykuł powstał we współpracy z XENICO PHARMA Sp. z o.o.*
Barylski M., Filipiak K., Okopień B i inn. Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń 2018, tom 15, nr 2, 71–85.
Deng R. A Review of the Hypoglycemic Effects of Five Commonly Used Herbal Food Supplements. Recent Pat Food Nutr Agric. 2012 Apr 1; 4(1): 50–60.
Mollace V., Sacco I., Janda E., Malara C. I inn. Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: From animal models to human studies. Fitoterapia. 2011 Apr; 3(82): 309-316. DOI: 10.1016/j.fitote.2010.10.014.
Od listopada 2019 r. w Polsce refundacją została objęta nowa grupa leków – flozyny czyli inhibitory kotransportera sodowo-glukozowego 2 (ang….
Jednym z głównych powikłań cukrzycy, zarówno typu 1, jak i typu 2, jest uszkodzenie naczyń. Wśród nich wyróżniamy tzw. mikroangiopatie,…
Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się tematowy bionicznej trzustki. Czyżby miało to oznaczać przełom w walce z cukrzycą typu 1?
Liczba chorych na cukrzycę stale wzrasta. Mimo licznych działań edukacyjno-żywieniowych podejmowanych na całym świecie, według danych WHO, liczba chorych na…
Nowe wkładki do butów z nadrukiem 3D mogą poprawić zdrowie stóp osób z cukrzycą. Naukowcy ze Staffordshire University tłumaczą dlaczego….
Nowo odkryty hormon o nazwie fabkin może odgrywać decydującą rolę w rozwoju cukrzycy typu 1 i 2 – informuje magazyn…