Dołącz do Teamu Cukrzyca podczas 24. Poznańskiego Maratonu!
Startujesz w poznańskim maratonie 12 października 2025 i masz cukrzycę typu I? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Wyobraź sobie, że…
Do czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 zalicza się przede wszystkim: nadwagę i otyłość, występowanie cukrzycy w rodzinie, niski poziom aktywności fizycznej, choroby układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie tętnicze i dyslipidemię. Dodatkowo u kobiet do czynników ryzyka rozwoju tego schorzenia należą: przebycie cukrzycy ciążowej, urodzenie dziecka o masie > 4 kg czy zespół policystycznych jajników (1). Najnowsze wyniki badań opublikowanych we wrześniu na łamach czasopisma ,,Diabetologia” wskazują również na zależność pomiędzy wysokością ciała a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Do wspomnianego badania przeprowadzonego w Niemczech włączono 2,5 tysiąca osób (z tego 2029 osób niechorujących na cukrzycę) w wieku 35-65 lat. Populacja badana została wybrana w sposób losowy z kohorty ponad 26 tys. osób biorących udział w badaniu European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Potsdam. Kohorta ta została poddana 7-letniej obserwacji, w trakcie której u 820 osób zaobserwowano rozwój cukrzycy typu 2. Jednak ostatecznie po uwzględnieniu kryteriów wyłączenia, do dalszej analizy włączono niecałe 700 osób.
Wyniki przeprowadzonych badań wykazały istnienie odwrotnej zależność pomiędzy wzrostem a ryzykiem wystąpienia cukrzycy. Wyższy wzrost wiązał się z niższym ryzykiem rozwoju tego schorzenia. Na każde 10 cm ryzyko rozwoju cukrzycy zmniejszało się o około 30%.
Silniejszą zależność pomiędzy wzrostem a ryzykiem wystąpienia cukrzycy obserwowano u osób z prawidłową masą ciała, w porównaniu do osób z nadwagą i otyłością. Z kolei uwzględnienie w analizie takich czynników jak: zawartość tłuszczu w wątrobie, stężenie trójglicerydów, adiponektyny i białka C-reaktywnego znacznie osłabiało obserwowaną zależność pomiędzy wysokością ciała a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, zwłaszcza w grupie kobiet. Z drugiej strony, takie czynniki jak: występowanie cukrzycy w rodzinie, palenie tytoniu, spożywanie produktów pełnoziarnistych, czerwonego mięsa i słodkich napojów miało jedynie niewielki wpływ na uzyskane wyniki.
Co ciekawe, długość nóg była także związane z ryzykiem rozwoju tego schorzenia zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Dłuższe nogi wiązały się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak po uwzględnieniu wpływu całkowitej wysokości ciała zależność ta pozostała istotna tylko w grupie mężczyzn (2).
Dokładny mechanizm wyjaśniający w jaki sposób wzrost może być związany z ryzykiem rozwoju cukrzycy nie jest znany. Przypuszcza się jednak, że wyższe osoby mogą charakteryzować się lepszą wrażliwością tkanek na działanie insuliny, a także lepszym funkcjonowaniem komórek β trzustki, co może być związane z mniejszym magazynowaniem tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach jamy brzusznej i wątroby (3, 4, 5). Wykazano także, że osoby niższe mogą charakteryzować się wyższym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych co może przekładać się także na wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 (2).
Wyniki przeprowadzonych badań sugerują, że niski wzrost może wiązać się z wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Potrzeba jednak dalszych badań, które potwierdzałyby tą zależność aby niski wzrost ostatecznie zaliczyć do czynników ryzyka rozwoju tego schorzenia.
Startujesz w poznańskim maratonie 12 października 2025 i masz cukrzycę typu I? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Wyobraź sobie, że…
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian hormonalnych, wpływających na metabolizm i wrażliwość tkanek…
Zarówno niedobór jak i nadmiar tkanki tłuszczowej jest szkodliwy. Odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej…
Czym jest retinopatia cukrzycowa? Retinopatia cukrzycowa to jedno z przewlekłych powikłań cukrzycy, które występuje u większości chorych na tą jednostkę…
Niedawno wśród badaczy pojawiło się pytanie: czy koronawirus może wywołać cukrzycę? Wyjaśniamy. Cukrzyca a koronawirus Już jakiś czas temu pojawiła…