Dieta śródziemnomorska w cukrzycy – wzorowy model żywienia
Ostatnio dużo dyskutuje się na temat diety śródziemnomorskiej i płynącej z jej stosowania korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla dobrego samopoczucia….
Regularne, umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Ponad 425 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę co czyni ją jednym z najbardziej istotnych problemów zdrowotnych. Od wielu lat badany jest wpływ kawy na zarówno na ryzyko zachowania na cukrzycę typu 2 jak i jej dalszy przebieg. Badanie opublikowane w 2018 r. potwierdza wcześniejsze obserwacje, które mówią o tym, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz rozwoju stanu przedcukrzycowego (prediabetes).
Dotychczasowe wyniki badań nad piciem kawy a ryzykiem zachowania na cukrzycę typu 2 obejmowały następujące wnioski:
W jednym z wcześniejszych raportów wskazywano, że być może ten korzystny efekt jest związany z “hipotezą wydatku energetycznego”, która sugeruje, że zawarta w kawie kofeina pobudza metabolizm i zwiększa wydatek energetyczny oraz “hipotezę pobudzonego metabolizmu węglowodanów”, przy czym uważa się, że składniki kawy odgrywają kluczową rolę, wpływając na równowagę glukozy w organizmie. W innych badaniach sugerowano, że kawa zawiera składniki, które mogą poprawić wrażliwość na insulinę, (efekty hormonalne lub zmniejszenie zapasów żelaza w organizmie).
Badania opublikowane w zeszłym roku i prowadzone na imponujących grupach osób (n=1878 vs. n=2139) potwierdzają dobroczynny efekt picia kawy na zmniejszenie ryzyka rozwoju zarówno stanu przedcukrzycowego (wiąże się z podwyższonymi wartościami glukozy na czczo lub po obciążeniu glukozą, ale nie spełnia kryteriów rozpoznania cukrzycy) oraz cukrzycy typu 2. Co ciekawe, w tych badaniach korzystne rezultaty zdrowotne otrzymywano po wypiciu zaledwie 1 filiżanki dziennie.
Pamiętaj! Kawa może mieć dobroczynne efekty dla diabetyków oraz osoby z grup ryzyka, ale tylko po warunkiem, że będzie wypijana bez cukru i innych dodatków (2).
1. Mirmiran P, Carlström M, Bahadoran Z, Azizi F. Long-term effects of coffee and caffeine intake on the risk of pre-diabetes and type 2 diabetes: Findings from a population with low coffee consumption. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018 Dec;28(12):1261-1266.
Ostatnio dużo dyskutuje się na temat diety śródziemnomorskiej i płynącej z jej stosowania korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla dobrego samopoczucia….
Jeden z poznańskich oddziałów diabetologicznych odwiedził siedemdziesięcioletni pacjent z ponad 50-cio letnim stażem cukrzycy. Wyniki badań jak zawsze wypadły pomyślnie….
Startujesz w poznańskim maratonie 12 października 2025 i masz cukrzycę typu I? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Wyobraź sobie, że…
Stres, dotychczas postrzegany głównie jako problem emocjonalny, coraz wyraźniej ujawnia się jako istotny czynnik ryzyka m.in. chorób serca. Badania z…
Badania nad nowymi lekami stosowanymi w cukrzycy trwają przez cały czas i możemy śledzić z zaciekawieniem wyniki najnowszych opracowań naukowych….
Cukrzyca to choroba podstępna, niedająca żadnych objawów przez wiele lat. Dzięki sztucznej inteligencji możliwe będzie wykrywanie tej choroby w zaledwie…