Dieta roślinna a cukrzyca: Czy weganizm może poprawić kontrolę glikemii?
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Jeden z poznańskich oddziałów diabetologicznych odwiedził siedemdziesięcioletni pacjent z ponad 50-cio letnim stażem cukrzycy. Wyniki badań jak zawsze wypadły pomyślnie. Pan Stanisław, bo o nim mowa, nie ma żadnych powikłań związanych z długoletnim wywiadem cukrzycy insulinozależnej.
Przy obecnym poziomie leczenia ponad 50 letni wywiad cukrzycy nie powinien zadziwić. Jednakże należy pamiętać, że w poprzednim stuleciu można było liczyć jedynie na gotowane strzykawki wielorazowego użytku i dużo gorszej jakości preparaty insulinowe. Nie obowiązywała metoda intensywnej insulinoterapii oraz ciągłego wlewu insuliny za pomocą pompy insulinowej. A mimo tego, kiedy po pierwszy raz zbadano Panu Stanisławowi poziom glukozy we krwi, wynosił on 127 mg/dl.
Pacjent opowiada, że zawsze był szczupłą osobą. Nie przejadał się nigdy i nie przepadał za słodkościami. Nie był zwolennikiem mięsa. Z rozmowy można było wywnioskować, że dieta Pana Stanisława bogata była w produkty pełnoziarniste i kaszę. Stąd można wywnioskować, że zjadał codziennie dość spore zawartości błonnika o niskim indeksie glikemicznym, a żywność którą spożywał pochodziła na ogół z własnych zasobów. Pan Stanisław nie palił nigdy papierosów, a alkohol spożywał okazyjnie. Tylko pozazdrościć takiego stylu życia.
Nie bez znaczenia jest fakt aktywnego trybu życia pacjenta któremu sprzyjał wykonywany zawód listonosza. W określaniu poziomu glikozy we krwi pomagała mu intuicja. Z obserwacji siebie decydował często o podaniu dodatkowej dawki insuliny poza wyznaczonymi przez lekarza porami iniekcji. Można powiedzieć, że stosował amatorską i bardzo odważną metodę wielokrotnych wstrzyknięć insuliny. Być może to właśnie tym sposobem dostarczał odpowiednie ilości tego hormonu. Jego zdaniem potrafił dobrze komunikować się ze swoją chorobą i pozostawał z cukrzycą w naprawdę dobrych relacjach.
Szkoda tylko, że przy obecnym poziomie leczenia cukrzycy wiele osób niestety podchodzi do tego schorzenia lekceważąco i doprowadza do licznych powikłań i pogorszenia swojego stanu zdrowia. Dlatego pamiętajmy, że pomimo tego, że nie mieliśmy do końca wpływu na to, że cukrzyca się pojawiła, to mamy zdecydowany wpływ na to jak będzie przebiegać i w jakim stanie będziemy za kilka lat.
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian hormonalnych, wpływających na metabolizm i wrażliwość tkanek…
Słodziki stały się popularną alternatywą dla cukru, szczególnie wśród osób zmagających się z cukrzycą. Dzięki ich niskiemu indeksowi glikemicznemu i…
Cukrzyca jest nie tylko wyzwaniem medycznym, ale także znaczącym obciążeniem psychologicznym. Wielu pacjentów zmaga się ze stresem, depresją czy wypaleniem…
KtoMaLek pozwala sprawdzić, czy Wasz lek znajduje się w aptece bez wychodzenia z domu! Sprawdźcie dostępność leku i zarezerwujcie go…
Superfoods, czyli produkty o wysokiej wartości odżywczej, mogą być niezwykle korzystne dla osób z cukrzycą. Włączając je do swojej diety,…