Hipoglikemia – wszystko o niedocukrzeniu organizmu
Hipoglikemia to niebezpieczne, ostre powikłanie cukrzycy, które rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l),…
Cukrzyca znana jest ludzkości od czasów starożytnych. Jaka jest historia cukrzycy?
Najstarszy opis stanu podobnego do objawów cukrzycy przebiegającego z wielomoczem odnaleziono na papirusie pochodzącym z 1550 r.p.n.e.
Pierwszy raz słowo “diabetes” (syfon – płynący) użył Arteziusz z Kapadocji (ok. 200 r.n.e) na określenie ucieczki płynów z ustroju, nadmiernego picia płynów z powodu pragnienia i ogólnego wyniszczenia organizmu prowadzącego do zgonu.
Słodki smak moczu w przebiegu cukrzycy zauważyli już starożytni Grecy czy Egipcjanie.
W XVII w. dodano słowo do słowa “diabetes” słowo “mellitus” – co oznaczało miód na określenie słodkiego smaku moczu.
W 1869 r. Langerhans po raz pierwszy wykazał obecność w trzustce wysp. Na jego cześć wyspy trzustkowe zostały nazwane wyspami Langerhansa. W XIX w. stwierdzono również, że zmarli na cukrzycę mają uszkodzoną trzustkę. W 1889 r. Oskar Minkowski i Joseph von Mering po serii doświadczeń na psach stwierdzili, że wycięcie tego narządu powoduje u psów cukrzycę. Dość szybko udało się też stwierdzić, że insulinę wytwarza specjalny typ komórek, położonych w tzw. wyspach Langerhansa, stanowiących zaledwie 2% masy trzustki.
Cukrzycę wykrywano poprzez badanie moczu. Do czasu wynalezienia insuliny jedynym sposobem leczenia cukrzycy była dieta bezwęglowodanowa. Sama choroba jak i również restrykcyjna dieta doprowadzały szybko do znacznego wyniszczenia organizmu (1).
1921 r. wynaleziono insulinę (Friderick Banting i Charles Best). Obaj badacze za odkrycie hormonu insuliny zostali 2 lata później nagrodzenia nagrodą Nobla.
Po dalszych pracach Jamesa Collipa polegających na oczyszczeniu insuliny zwierzęcej po raz pierwszy zastosowano insulinę zwierzęcą u chorego na cukrzycę czternastolatka z Toronto Leonarda Thompsona (1922 r.).
W Szwecji po raz pierwszy podano insulinę 5-letniemu chłopcu, który dożył 70 lat.
W 1955 r. ustalono skład aminokwasowy insuliny (Friderick Sanger – nagroda Nobla).
W 1958 r. zsyntetyzowano ją chemicznie.
W 1982 r. zaczęto stosować insulinę wytworzoną metodą inżynierii genetycznej.
Hipoglikemia to niebezpieczne, ostre powikłanie cukrzycy, które rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l),…
Hiperglikemia to podwyższony poziom glukozy we krwi. U osób zdrowych norma glikemii na czczo wynosi 70-99 mg/dl. U diabetyków o…
Prawidłowe stężenie glukozy w krwi żylnej na czczo (badanie w laboratorium) nie przekracza 100 mg/dl (5,6 mmol/l). Pamiętaj, że przed…
Do najczęstszych przyczyn cukrzycy typu 2 należą nadmierna masa ciała oraz niski poziom aktywności fizycznej. Stany te sprzyjają rozwojowi zjawiska…
Cukrzyca jest to przewlekła choroba metaboliczna charakteryzująca się niedoborem lub nieprawidłowym działaniem insuliny czego skutkiem jest podwyższony poziomu glukozy we…
Zastanawiałeś się kiedyś jak działa trzustka zdrowej osoby? Jaką pełni funkcję w organizmie i co się dzieje z jedzeniem po…