Badania

Kawa a cukrzyca typu 2: najnowsze badania

Redakcja | 23 października 2018
kawa a cukrzyca typu 2

Regularne, umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Ponad 425 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę co czyni ją jednym z najbardziej istotnych problemów zdrowotnych. Od wielu lat badany jest wpływ kawy na zarówno na ryzyko zachowania na cukrzycę typu 2 jak i jej dalszy przebieg. Badanie opublikowane w 2018 r. potwierdza wcześniejsze obserwacje, które mówią o tym, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz rozwoju stanu przedcukrzycowego (prediabetes).

Dotychczasowe wyniki badań nad piciem kawy a ryzykiem zachowania na cukrzycę typu 2 obejmowały następujące wnioski:

  • Wypijanie około 3,5 filiżanki kawy dziennie jest wiązało się z 25% niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, w porównaniu do rezygnacji z kawy lub wypijania mniej niż 2 filiżanek dziennie.
  • Kofeina zawarta w kawie wykazuje prawdopodobnie działanie ochronne związane z zachorowalnością na cukrzycę typu 2 . Badania sugerują, że zarówno kawa z zawartością kofeiny oraz kawa bezkofeinowa powodowała niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • Z badań wynika, że ​​regularne, spożycie kawy (z kofeiną) bardziej chroni przed cukrzycą typu 2 kobiety z wszystkich grup etnicznych niż mężczyzn.

W jednym z wcześniejszych raportów wskazywano, że być może ten korzystny efekt jest związany z “hipotezą wydatku energetycznego”, która sugeruje, że zawarta w kawie kofeina pobudza metabolizm i zwiększa wydatek energetyczny oraz  “hipotezę pobudzonego metabolizmu węglowodanów”, przy czym uważa się, że składniki kawy odgrywają kluczową rolę, wpływając na równowagę glukozy w organizmie. W innych badaniach sugerowano, że  kawa zawiera składniki, które mogą poprawić wrażliwość na insulinę, (efekty hormonalne lub zmniejszenie zapasów żelaza w organizmie).

Badania opublikowane w zeszłym roku i prowadzone na imponujących grupach osób (n=1878  vs. n=2139) potwierdzają dobroczynny efekt picia kawy na zmniejszenie ryzyka rozwoju zarówno stanu przedcukrzycowego (wiąże się z podwyższonymi wartościami glukozy na czczo lub po obciążeniu glukozą, ale nie spełnia kryteriów rozpoznania cukrzycy) oraz cukrzycy typu 2. Co ciekawe, w tych badaniach korzystne rezultaty zdrowotne otrzymywano po wypiciu zaledwie 1 filiżanki dziennie.

Pamiętaj! Kawa może mieć dobroczynne efekty dla diabetyków oraz osoby z grup ryzyka, ale tylko po warunkiem, że będzie wypijana bez cukru i innych dodatków (2).

Literatura

1. Mirmiran P, Carlström M, Bahadoran Z, Azizi F. Long-term effects of coffee and caffeine intake on the risk of pre-diabetes and type 2 diabetes: Findings from a population with low coffee consumption. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018 Dec;28(12):1261-1266.

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Propeptyd oksydazy lizynowej i jego znaczenie w retinopatii cukrzycowej