Dieta śródziemnomorska w cukrzycy – wzorowy model żywienia
Ostatnio dużo dyskutuje się na temat diety śródziemnomorskiej i płynącej z jej stosowania korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla dobrego samopoczucia….
Regularne, umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Ponad 425 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę co czyni ją jednym z najbardziej istotnych problemów zdrowotnych. Od wielu lat badany jest wpływ kawy na zarówno na ryzyko zachowania na cukrzycę typu 2 jak i jej dalszy przebieg. Badanie opublikowane w 2018 r. potwierdza wcześniejsze obserwacje, które mówią o tym, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz rozwoju stanu przedcukrzycowego (prediabetes).
Dotychczasowe wyniki badań nad piciem kawy a ryzykiem zachowania na cukrzycę typu 2 obejmowały następujące wnioski:
W jednym z wcześniejszych raportów wskazywano, że być może ten korzystny efekt jest związany z “hipotezą wydatku energetycznego”, która sugeruje, że zawarta w kawie kofeina pobudza metabolizm i zwiększa wydatek energetyczny oraz “hipotezę pobudzonego metabolizmu węglowodanów”, przy czym uważa się, że składniki kawy odgrywają kluczową rolę, wpływając na równowagę glukozy w organizmie. W innych badaniach sugerowano, że kawa zawiera składniki, które mogą poprawić wrażliwość na insulinę, (efekty hormonalne lub zmniejszenie zapasów żelaza w organizmie).
Badania opublikowane w zeszłym roku i prowadzone na imponujących grupach osób (n=1878 vs. n=2139) potwierdzają dobroczynny efekt picia kawy na zmniejszenie ryzyka rozwoju zarówno stanu przedcukrzycowego (wiąże się z podwyższonymi wartościami glukozy na czczo lub po obciążeniu glukozą, ale nie spełnia kryteriów rozpoznania cukrzycy) oraz cukrzycy typu 2. Co ciekawe, w tych badaniach korzystne rezultaty zdrowotne otrzymywano po wypiciu zaledwie 1 filiżanki dziennie.
Pamiętaj! Kawa może mieć dobroczynne efekty dla diabetyków oraz osoby z grup ryzyka, ale tylko po warunkiem, że będzie wypijana bez cukru i innych dodatków (2).
1. Mirmiran P, Carlström M, Bahadoran Z, Azizi F. Long-term effects of coffee and caffeine intake on the risk of pre-diabetes and type 2 diabetes: Findings from a population with low coffee consumption. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018 Dec;28(12):1261-1266.
Ostatnio dużo dyskutuje się na temat diety śródziemnomorskiej i płynącej z jej stosowania korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla dobrego samopoczucia….
Jeden z poznańskich oddziałów diabetologicznych odwiedził siedemdziesięcioletni pacjent z ponad 50-cio letnim stażem cukrzycy. Wyniki badań jak zawsze wypadły pomyślnie….
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Do czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 zalicza się przede wszystkim: nadwagę i otyłość, występowanie cukrzycy w rodzinie, niski poziom…
Warszawa, Toruń, Bydgoszcz, Szczecin, Koszalin, Słupsk, Gdynia, Gdańsk, Olsztyn, Białystok, Lublin, Rzeszów, Kraków, Katowice, Wrocław, Poznań i Łódź. W tych…
Cukrzyca często łączy się z innymi jednostkami chorobowymi i na skutek nieprawidłowego wyrównania glikemii może dojść do rozwoju poważnych powikłań. …