Podatek cukrowy w Polsce: Polacy zjadają ponad 40 kg cukru rocznie!
W ostatnich latach spożycie cukru na osobę w Polsce drastycznie wzrosło. Aż o kilka procent wzrosła liczba osób z nadwagą…
Spożycie cukru przez Polaków rośnie z każdym rokiem. Wkrótce może się okazać, że wszyscy będziemy uzależnieni od cukru! Co robić, by ograniczyć jego spożycie?
Każdego roku statystyczny Polak zjada coraz więcej cukru. W roku 2019 było to już ponad 40 kg cukru na osobę.
Niestety, większość węglowodanów, które obecnie spożywamy, pochodzi z żywności przetworzonej, takiej jak:
W tej przetworzonej żywności znajduje się aż 33 kg cukru!
Spożywając takie ilości cukru każdego dnia, znacząco przekraczamy swoje dobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Oznacza to, że tyjemy!
Według danych przytaczanych przez NFZ, liczba otyłych i z nadwagą w Polsce cały czas stopniowo rośnie.
Do 2025 roku będzie aż 30% otyłych mężczyzn i 26% otyłych kobiet.
Niebezpieczne jest również to, że otyłość pojawia się również wśród coraz młodszych dzieci i nastolatków. Nadwaga i otyłość to czynniki, które prowadzą do cukrzycy typu 2 – choroby cywilizacyjnej, która dotyczy coraz większej części społeczeństwa!
Nasze nawyki żywieniowe, wyrabiane od najmłodszych lat, oparte są na spożyciu dużej ilości cukru. W pewnym momencie, możemy nawet nie zorientować się, że stajemy się uzależnieni od pożywienia, które spożywamy.
Wiedzieliście, że 33% nastolatków odchudza się przy użyciu drastycznych metod? A 72% dziewcząt wykazuje zachowania charakterystyczne dla zaburzeń odżywiania?
Wynika to z faktu, że Polacy nie potrafią odpowiednio się żywić i sięgają po źle zbilansowane produkty. Przez to, już we wczesnych latach młodości tyją! Następnie, nie znając zdrowego sposobu na utratę nadprogramowych kilogramów, zaczynają się odchudzać, często drastycznymi metodami. Pokazuje to, że uzależnienie od pożywienia może dotyczyć większej części z nas niż byśmy podejrzewali.
U każdej osoby, która od lat zmaga się z utratą dodatkowych kilogramów bez efektu jojo, na półce powinna znaleźć się książka psychodietetyka Mikołaja Choroszyńskiego “Uzależnienie od słodyczy – skuteczne narzędzia do zmiany nawyków”.
Mikołaj Choroszyński w swojej najnowszej książce radzi nie tylko, jak zmienić złe nawyki żywieniowe, ale co ważniejsze, jak wytrwać przy tych nowych i zdrowszych!
Ta pozycja to przede wszystkim poradnik – 70% treści w książce to treści poradnikowe, tłumaczące, jak nasza psychika i emocje wpływają na jakość naszego odżywiania.
Dopiero pozostałe 30% to wiedza dietetyczna, która również jest niezbędna do zmiany nawyków.
Druga część tytułu “Skuteczne narzędzia do zmiany nawyków” to nie tylko chwytliwy dodatek: w tej książce naprawdę znajdziecie:
Brakuje tu pustych słów, podręcznikowych definicji i długich akapitów z wytycznymi, które nigdy nie pozostaną w naszych głowach. Mikołaj Choroszyński w tej książce doskonale udowadnia swoje bogate doświadczenie i sukcesy w pracy z pacjentami w charakterze dietetyka.
Przedstawia tu również autorski 5-cio stopniowy model kontroli nad jedzeniem:
Książka od dnia premiery zdobywa pozytywne opinie zarówno wśród pacjentów, którzy sięgnęli po tę książkę, jak i wśród znanych dietetyków i psychologów:
“Może być i słodko i zdrowo! I taka sama jest ta książka – przyjemna i fachowa! Zawiera solidną podstawę z faktów o fizjologii, dietetyczne nadzienie doprawione szczyptą psychologii i dodatki w postaci humoru i anegdot. Sięgnij po nią jeśli potrzebujesz trwałej motywacji do zmiany nawyków.”dr Paweł Wolski – psycholog, coach – Uniwersytet SWPS
„Bardzo cieszę się, że powoli coraz więcej zaczynamy mówić o odchudzaniu nie jako o konieczności przejścia na dietę, ale o znalezieniu sposobu żywienia, który jest w zgodzie z nami. Podobnie jeśli chodzi o słodycze. Do tej pory najpopularniejszym podejściem radzeniem sobie z zachciankami na słodkie było zakazanie sobie ich i uczestniczenie w wyzwaniach typu 30 dni bez cukru. Jak bardzo cieszę się, że to podejście zostaje powoli wypierane przez dogłębne zrozumienie mechanizmów, które mogą stać za tym, że z jakiegoś powodu ochota na słodycze jest silniejsza od nas. Dlatego cieszę się, że powstała taka książka, którą napisał Mikołaj. Książka, która wyjaśnia zależności pomiędzy psychiką a słodyczami i pomaga znaleźć sposoby rozwiązywania ich w zgodzie ze sobą. Bardzo polecam ją szczególnie osobom, które zmagają się z ogromnymi zachciankami na słodycze i chcą w końcu rozwiązać ten problem jednocześnie nie wywracając swojego życia do góry nogami” Magda Hajkiewicz
W ostatnich latach spożycie cukru na osobę w Polsce drastycznie wzrosło. Aż o kilka procent wzrosła liczba osób z nadwagą…
Wigilia i okres Bożego Narodzenia to przepiękny czas. W większości celebrujemy go przy świątecznym stole zastawionym tradycyjnymi przysmakami. Święta z…
Co to znaczy, że insulinooporność stanowi sygnał alarmowy dla organizmu? Jakie badania trzeba wykonać, gdy pojawia się jej podejrzenie? Czy…
Dietetyk Anna Reguła w swojej książce “Ach, ten cukier!” rozkłada cukier na czynniki pierwsze: gdzie znajdziemy cukier, jak go unikać…
Cukrzyca u dzieci to niezwykle delikatny temat. To rodzice w chorobie dziecka są odpowiedzialni za jego leczenie oraz wykształcenie odpowiednich…
W połowie sierpnia premierę miała pierwsza książka Damiana Kordasa. Co znajdziecie w pozycji “Niski indeks glikemiczny”? Komu dedykowany jest ten…