Dieta roślinna a cukrzyca: Czy weganizm może poprawić kontrolę glikemii?
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w ludzkim ciele. Bierze udział w gospodarce węglowodanowej, tłuszczowej i białkowej. Jest złożonym narządem, wspierającym cały organizm. W przebiegu cukrzycy dochodzi natomiast do zaburzenia metabolizmu poszczególnych makroskładników (węglowodanów, białek i tłuszczy), prowadząc do uszkodzeń wątroby.
Bardzo ważna u chorych na cukrzycę jest ocena sprawności wątroby, ponieważ mogą być oni bardziej narażeni na infekcje wirusem zapalenia wątroby. W przypadku chorych na cukrzycę typu 2, przyjmujących więcej niż jeden lek, może występować osłabienie czynności wątroby. Jedną z przyczyn nieprawidłowych wyników laboratoryjnych u diabetyków jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFD) (1,2).
NAFD – Niealkoholowe stłuszczenie wątroby definiowane jest jako stłuszczenie wątroby, którego przyczyną nie jest nadmierne spożywanie alkoholu. Czynnikami ryzyka prowadzącymi do NAFD jest cukrzyca oraz powiązana z nią insulinoporność czy otyłość. Szacuje się, że około 70% chorych na cukrzycę cierpi dodatkowo na NAFD lub jej odmianę.
Większość osób w chwili rozpoznania niealkoholowego stłuszczenia wątroby wśród objawów podaje zmęczenie oraz uczucie pełności w nadbrzuszu, a jedynym specyficznym objawem jest powiększenie wątroby, które można jedynie zdiagnozować przy badaniu USG (2,3).
Rozpoznanie NAFD może powodować trudności, jednak należy zachować czujność szczególnie u osób z cukrzycą i monitorować funkcje wątroby. Do rozpoznania niealkoholowego stłuszczenia wątroby konieczne jest:
Ze względu na ogólnoustrojowy problem zdrowotny towarzyszący NAFD zaleca się wielokierunkowe postępowanie prowadzone przez zespoły wielospecjalistyczne (1).
U chorych na cukrzycę ze współistniejącą chorobą zaleca się w pierwszej kolejności korektę zaburzeń lipidowych oraz normalizację glikemii. Znaczącą poprawę stanu zdrowia zaobserwowano u osób chorych po redukcji masy ciała. Nie zaleca się jednak redukcji masy ciała większej niż 1,5 kg tygodniowo oraz obniżenia masy ciała o 10% w ciągu sześciu miesięcy (2). Ważnym elementem jest prawidłowa podaż witamin, szczególnie z grupy B oraz prawidłowa podaż pełnowartościowego białka zawierającego metioninę i cholinę, które wpływają korzystnie na pracę wątroby (1,4)
Podsumowując, u osób chorych na cukrzycę częściej potwierdza się nieprawidłowości w czynnościach wątroby. Podwyższone wartości prób wątrobowych mogą prognozować rozwój również innych chorób takich jak np. miażdżyca. U diabetyków ze współistniejącą NAFD najlepszą metodą terapii wydaje się redukcja masy ciała, korekta zaburzeń lipidowych oraz normalizacja glikemii.
Bibliografia
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian hormonalnych, wpływających na metabolizm i wrażliwość tkanek…
Słodziki stały się popularną alternatywą dla cukru, szczególnie wśród osób zmagających się z cukrzycą. Dzięki ich niskiemu indeksowi glikemicznemu i…
Zarówno niedobór jak i nadmiar tkanki tłuszczowej jest szkodliwy. Odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej…
Przełomowego odkrycia dokonali koreańscy naukowcy, którzy opracowali nowoczesne, inteligentne, fotoniczne szkła kontaktowe, które za pomocą wbudowanych mikroczipów, mogą mierzyć poziom…
Nowe wkładki do butów z nadrukiem 3D mogą poprawić zdrowie stóp osób z cukrzycą. Naukowcy ze Staffordshire University tłumaczą dlaczego….