Dołącz do Teamu Cukrzyca podczas 24. Poznańskiego Maratonu!
Startujesz w poznańskim maratonie 12 października 2025 i masz cukrzycę typu I? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Wyobraź sobie, że…
Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w ludzkim ciele. Bierze udział w gospodarce węglowodanowej, tłuszczowej i białkowej. Jest złożonym narządem, wspierającym cały organizm. W przebiegu cukrzycy dochodzi natomiast do zaburzenia metabolizmu poszczególnych makroskładników (węglowodanów, białek i tłuszczy), prowadząc do uszkodzeń wątroby.
Bardzo ważna u chorych na cukrzycę jest ocena sprawności wątroby, ponieważ mogą być oni bardziej narażeni na infekcje wirusem zapalenia wątroby. W przypadku chorych na cukrzycę typu 2, przyjmujących więcej niż jeden lek, może występować osłabienie czynności wątroby. Jedną z przyczyn nieprawidłowych wyników laboratoryjnych u diabetyków jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFD) (1,2).
NAFD – Niealkoholowe stłuszczenie wątroby definiowane jest jako stłuszczenie wątroby, którego przyczyną nie jest nadmierne spożywanie alkoholu. Czynnikami ryzyka prowadzącymi do NAFD jest cukrzyca oraz powiązana z nią insulinoporność czy otyłość. Szacuje się, że około 70% chorych na cukrzycę cierpi dodatkowo na NAFD lub jej odmianę.
Większość osób w chwili rozpoznania niealkoholowego stłuszczenia wątroby wśród objawów podaje zmęczenie oraz uczucie pełności w nadbrzuszu, a jedynym specyficznym objawem jest powiększenie wątroby, które można jedynie zdiagnozować przy badaniu USG (2,3).
Rozpoznanie NAFD może powodować trudności, jednak należy zachować czujność szczególnie u osób z cukrzycą i monitorować funkcje wątroby. Do rozpoznania niealkoholowego stłuszczenia wątroby konieczne jest:
Ze względu na ogólnoustrojowy problem zdrowotny towarzyszący NAFD zaleca się wielokierunkowe postępowanie prowadzone przez zespoły wielospecjalistyczne (1).
U chorych na cukrzycę ze współistniejącą chorobą zaleca się w pierwszej kolejności korektę zaburzeń lipidowych oraz normalizację glikemii. Znaczącą poprawę stanu zdrowia zaobserwowano u osób chorych po redukcji masy ciała. Nie zaleca się jednak redukcji masy ciała większej niż 1,5 kg tygodniowo oraz obniżenia masy ciała o 10% w ciągu sześciu miesięcy (2). Ważnym elementem jest prawidłowa podaż witamin, szczególnie z grupy B oraz prawidłowa podaż pełnowartościowego białka zawierającego metioninę i cholinę, które wpływają korzystnie na pracę wątroby (1,4)
Podsumowując, u osób chorych na cukrzycę częściej potwierdza się nieprawidłowości w czynnościach wątroby. Podwyższone wartości prób wątrobowych mogą prognozować rozwój również innych chorób takich jak np. miażdżyca. U diabetyków ze współistniejącą NAFD najlepszą metodą terapii wydaje się redukcja masy ciała, korekta zaburzeń lipidowych oraz normalizacja glikemii.
Bibliografia
Startujesz w poznańskim maratonie 12 października 2025 i masz cukrzycę typu I? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Wyobraź sobie, że…
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian hormonalnych, wpływających na metabolizm i wrażliwość tkanek…
Zarówno niedobór jak i nadmiar tkanki tłuszczowej jest szkodliwy. Odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej…
Dieta DASH dla osób z cukrzycą: Korzyści i Zalety Dieta DASH, czyli Dietary Approaches to Stop Hypertension, cieszy się dużym…
Do czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 zalicza się przede wszystkim: nadwagę i otyłość, występowanie cukrzycy w rodzinie, niski poziom…