Wpływ mikroplastiku w diecie na rozwój cukrzycy – mit czy zagrożenie?
Mikroplastik to niewielkie cząsteczki plastiku obecne w wodzie, żywności i powietrzu, które coraz częściej budzą niepokój w kontekście zdrowia człowieka….
Tłusty Czwartek to dzień, który kochają wszyscy. Niektórzy diabetycy wolą jednak zjeść zdrowszą wersję pączka, która nie podniesie tak bardzo poziomu cukru we krwi. Jeśli wolicie zjeść zdrowe pączki, pokażemy Wam jak łatwo takie przygotować! Wiecie, że pieczone pączki mają nawet o 1/3 mniej kalorii niż te tradycyjne?
Smacznego!
Mikroplastik to niewielkie cząsteczki plastiku obecne w wodzie, żywności i powietrzu, które coraz częściej budzą niepokój w kontekście zdrowia człowieka….
Zmiany klimatyczne mają coraz większy wpływ na zdrowie publiczne, a osoby zmagające się z cukrzycą są szczególnie narażone na ich…
Podróżowanie to pasja, która łączy ludzi na całym świecie, jednak dla osób z cukrzycą może stanowić wyzwanie. Odpowiednie przygotowanie i…
Światowy Dzień Cukrzycy 2020 (14 listopada) obchodzony jest pod hasłem “Cukrzyca: Pielęgniarki pomagają!” – ustaliła Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF). Światowy…
COVID-19 a cukrzyca. Czym jest COVID-19 i jaki ma wpływ na osoby chore na cukrzycę? Czy diabetycy są bardziej narażeni?…
Drugie wydanie Food Science dedykowane było tematyce dietoterapii w cukrzycy. Opisano w nim m.in. zasady komponowania jadłospisu dla osób chorujących,…