Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Switchel to naturalny napój bazujący na soku z cytryny i imbirze z dodatkiem octu jabłkowego. Oprócz tego, że jest smaczny, może się poszczycić wieloma cennymi składnikami. Wśród wielu dobroczynnych właściwości jakie posiada, szczególnie wyraźnie podkreśla się działanie pobudzające.
Switchel jest napojem, który już jakiś czas temu zyskał ogromną popularność zwłaszcza wśród gwiazd Hollywood, ale mało kto wie, że wywodzi się on z Karaibów. Źródła podają, że był wypijany przez kolonię amerykańską. Natomiast w XVII wieku był bardzo popularnym napojem wśród rolników, którzy szczególnie dużo spożywali go w trakcie żniw, bo bardzo dobrze gasił pragnienie (1,2). W Stanach Zjednoczonych zaczął być popularny na przełomie 2015 i 2016 roku. W Polsce dla wielu osób wciąż jest jeszcze nowością.
Napój ma właściwości orzeźwiające i pobudzające, dzięki czemu jest bardzo dobrym wyborem w gorące dni, kiedy nawodnienie jest szczególnie istotne. Schłodzony w lodówce jest przyjemnym elementem w czasie upałów. Ale co ciekawe, Switchel może być również spożywany na ciepło. Imbir ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Warto również pamiętać o kolejnym składniku, jakim jest cytryna. Zawiera ona dużo witaminy C. Dzięki temu napój wzmacnia naszą odporność i stanowi dobry wybór również w okresie jesienno-zimowym.
Z kolei ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Ma zastosowanie w wielu dolegliwościach i doczekał się nawet kilku potwierdzeń w doniesieniach naukowych. Spożywany w niewielkiej ilości pobudza układ pokarmowy do pracy i przyspiesza trawienie. Ponadto ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Dlatego też, przez część osób jest stosowany jako naturalny środek ułatwiający proces odchudzania. Co więcej, ocet jabłkowy spożywany przed lub w trakcie posiłku, może ułatwiać utrzymanie odpowiednich wartości glikemii z uwagi na ograniczanie wchłanianie węglowodanów z posiłku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy wymieszać i odstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki (3).
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
Trzeci zastrzyk szczepionki Moderny zachowuje wysoką skuteczność w ochronie przed nowym wariantem COVID-19 „Omikron” – poinformował producent leku. Testy laboratoryjne…
GIF wydał pilną decyzję o natychmiastowym wycofaniu ze sprzedaży popularnego leku na nadciśnienie tętnicze. Lek może być zanieczyszczony inną substancją…
Na rynku pojawiła się trójskładnikowa tabletka. Co to oznacza dla diabetyków i diabetologów? Trójskładnikowa tabletka obniży cukier we krwi osób…