Infekcje a cukrzyca. Wzmacnianie odporności u cukrzyków
Sezon zachorowań na infekcje panuje w pełni, a ryzyko zachorowania występuje u każdego. To czy spotkanie z wirusem przejdziemy łagodniej…
Niedawno wśród badaczy pojawiło się pytanie: czy koronawirus może wywołać cukrzycę? Wyjaśniamy.
Już jakiś czas temu pojawiła się informacja, że osoby starsze oraz osoby z cukrzycą posiadają większe ryzyko rozwoju powikłań i zakażenia o bardzo ciężkim przebiegu koronawirusem COVID-19.
Międzynarodowa grupa czołowych badaczy w dziedzinie diabetologii postanowiła szerzej zbadać zależność między cukrzycą a koronawirusem.
Z tego powodu powstał projekt CoviDIAB: do jego rejestru wpisywani są wszyscy pacjenci, u których rozwinęła się cukrzyca w związku z zachorowaniem na koronawirusa COVID-19.
Celem projektu CoviDIAB jest lepsze poznanie skali tego zjawiska oraz dokładne opisanie objawów cukrzycy, pojawiającej się u chorych.
Na ten moment jeszcze nie wiadomo, czy zaburzenia metabolizmu glukozy mijają po wyleczeniu infekcji wirusa COVID-19.
Naukowcy na łamach „New England Journal of Medicine” podkreślają dwustronną zależność koronawirusa i cukrzycy.
Z jednej strony u pacjenta zarażonego koronawirusem, który jednocześnie ma cukrzycę, istnieje większe ryzyko ciężkiego przebiegu choroby. Wśród zarażonych pacjentów zaobserwowano z czasem również nietypowe powikłania cukrzycy, takie jak kwasicę ketonową oraz hipersmolarność osocza.
Z drugiej strony u chorych na COVID-19 zaobserwowano nowe zachorowania na cukrzycę, której wcześniej nie mieli. Niestety, nie wiadomo jeszcze w jaki sposób zachorowanie na COVID-19 wpływa na pojawienie się cukrzycy u pacjentów.
Badacze podejrzewają, że wirus powoduje kompleksowe zaburzenia metabolizmu glukozy, co może przyczyniać się nie tylko do powikłań u osób już chorych na cukrzycę, ale także rozwoju tej choroby u pacjentów, którzy dotychczas nie mieli zdiagnozowanej cukrzycy (1).
“Nie wiemy, czy ostre objawy cukrzycy u tych pacjentów to cukrzyca typu 1, typu 2 czy może nowa postać cukrzycy” – skomentował prof. Francesco Rubino z King’s College w Londynie oraz jeden z badaczy prowadzących projekt rejestru CoviDiab.
Na tę chwilę badacze wciąż nie wiedzą wiele o cukrzycy wywołanej koronawirusem, a jedynie zaobserwowali występowanie takiego zjawiska. Kolejne publikacje na ten temat z pewnością będą pojawiać się w mediach.
Sezon zachorowań na infekcje panuje w pełni, a ryzyko zachorowania występuje u każdego. To czy spotkanie z wirusem przejdziemy łagodniej…
COVID-19 a cukrzyca. Czym jest COVID-19 i jaki ma wpływ na osoby chore na cukrzycę? Czy diabetycy są bardziej narażeni?…
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 października 2022 roku (1) zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych…
Już po raz trzeci dzieci chore na cukrzycę rywalizowały w Halowych Mistrzostwach Polski w Piłce Nożnej. Największe halowe mistrzostwa Polski…
Tłusty Czwartek to dzień, który kochają wszyscy. Niektórzy diabetycy wolą jednak zjeść zdrowszą wersję pączka, która nie podniesie tak bardzo…
Drugie wydanie Food Science dedykowane było tematyce dietoterapii w cukrzycy. Opisano w nim m.in. zasady komponowania jadłospisu dla osób chorujących,…