Dieta w insulinooporności
Insulinooporność jest to coraz częściej spotykane zaburzenie metaboliczne. Występuje u ponad 3 milionów osób chorujących na cukrzycę typu 2 i…
Dietetyk Anna Reguła w swojej książce “Ach, ten cukier!” rozkłada cukier na czynniki pierwsze: gdzie znajdziemy cukier, jak go unikać i czym zastąpić.
“Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych, a liczba zachorowań z roku na rok wciąż rośnie. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że do 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z naczęstszych przyczyn śmierci na świecie.”
Niestety, nadmierna masa ciała to główny czynnik ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, a Polacy nadal tego nie wiedzą.
Po części może być za to odpowiedzialny cukier, ale… wyszczególnianie węglowodanów jako jedynego winowajcę wszystkich chorób i otyłości to olbrzymi błąd.
Jak podkreśla autorka książki “Ach, ten cukier!” Anna Reguła na samym początku lektury, “diecie należy przyjrzeć się w całości”.
Ze swoich obserwacji przekazuje nam, że jadłospis przeciętnego Polaka obfituje nie tylko w zbyt wiele słodkich pokarmów, ale również w produkty wysokoprzetworzone o wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych.
Problem Polaków (i nie tylko ich) polega więc przede wszystkim na spożywaniu zbyt dużej ilości kalorii w stosunku do naszego zapotrzebowania.
Książka Anny Reguły skupia się właśnie na wyjaśnieniu czytelnikom nie tylko, jak unikać cukru i czym go zastąpić, ale też na przedstawieniu teorii związanej z prawidłowym żywieniem u osób z cukrzycą, insulinoopornością i otyłością.
Książka “Ach, ten cukier!” składa się z pięciu bloków:
Z definicjami cukrzycy i insulinooporności. Tu znajdziecie wyjaśnienia wszystkich niezbędnych haseł, by lepiej zrozumieć Waszą chorobę i procesy, które zachodzą w Waszych organizmach.
Plan działania. Tu dowiecie się niezbędnych informacji o tym, co należy zmienić w swoim podejściu do diety, by zaczęła działać Wam na korzyść.
Z tego rozdziału dowiecie się, jak wyliczyć swoją kaloryczność.
Uwaga: W tej części niezbędny będzie długopis i kartka!
W tym rozdziale nie tylko sami wyliczycie swoje zapotrzebowanie kaloryczne, ale również nauczycie się odpowiednio komponować posiłki. Autorka krok po kroku pokazuje jak się za to zabrać.
To w tym rozdziale znajdziecie mnóstwo pięknych wykresów i ilustracji, które pozwolą Wam lepiej zrozumieć proces komponowania posiłków.
To niezbędny element każdej zmiany nawyków na lepsze. Z pomocą prostych rad z tego rozdziału dowiecie się, jak skutecznie zabrać się za zmiany.
Uwaga: Długopisy w dłoń!
Znajdziecie tu miejsce na przemyślenie swoich poprzednich dietetycznych prób. Może dadzą Wam do myślenia i zmotywują Was?
To zdecydowanie najpiękniejsza część tej lektury 🙂
Na pierwszy rzut idą DESERY! Jest ich również najwięcej.
Piękne, kolorowe ilustracje sprawiają, że ślinka cieknie. Przy zachowaniu zdrowego rozsądku, ponieważ każdy z tych przepysznych przepisów nie korzysta z białego cukru oraz produktów wysokoprzetworzonych.
Śniadania, obiady i kolacje również wyglądają jak podane w restauracji.
Przepisy z “Ach, ten cukier!” to dowód na to, że dietetyczne przepisy nie muszą być kojarzone z listkiem sałaty podanej na woreczku brązowego ryżu – propozycje podane przez autorkę są kolorowe, różnorodne i zdecydowanie zachęcające do rozpoczęcia swojej przygody ze zdrowym gotowaniem.
Przy każdym przepisie znajdziecie również informacje o wartościach odżywczych i liczbie porcji.
Wśród naszych osobistych faworytów znajdziecie:
Książka “Ach, ten cukier!” to tak naprawdę kompleksowe narzędzie pomocne na drodze do zdrowszych nawyków żywieniowych. Sprawdzi się u osób z cukrzycą, insulinoopornością, ale też u każdego, kto stara się wyeliminować wysokoprzetworzone produkty i biały cukier ze swojej diety.
W książce Anny Reguły znajdziecie jednocześnie garść wiedzy, narzędzi motywacyjnych oraz mnóstwo przepysznych, kolorowych przepisów. Bardzo się cieszymy, że mogliśmy zostać Patronatem tej pozycji.
Książkę “Ach, ten cukier!” kupicie na stronie wydawnictwa
Dietetyk, założycielka popularnego profilu na instagramie @niekoniecznie_dietetycznie. Autorka ebooków, szkoleń, planów dietetycznych oraz pomocnych infografik.
Insulinooporność jest to coraz częściej spotykane zaburzenie metaboliczne. Występuje u ponad 3 milionów osób chorujących na cukrzycę typu 2 i…
Diabetyk, zwłaszcza z cukrzycą typu 2, powinien ograniczać posiłki wysokosłodzone, wysokoprzetworzone i te z wysokim indeksem glikemicznym. W związku z…
W diecie osób chorych na cukrzycę zaleca się eliminację cukru. Powoduje on nie tylko wysoki wzrost poziomu glukozy po jego…
Cukrzyca u dzieci to niezwykle delikatny temat. To rodzice w chorobie dziecka są odpowiedzialni za jego leczenie oraz wykształcenie odpowiednich…
“Nic nie potrafi nam dać tyle zdrowia i tyle przyjemności, co jedzenie. Po zastanowieniu się zgodzą się z tym stwierdzeniem…
Maciej Łysiak od 2012 roku choruje na cukrzycę typu 1. W 2017 roku założył kanał na YouTube poświęcony swojej chorobie….