Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Rada ekspertów programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” już po raz trzeci zakończyła proces certyfikacji szpitali i wyłoniła zwycięzców.
W tegorocznej edycji do programu zgłosiło się aż 34 jednostek szpitalnych z całej Polski. 8 placówek zostało nagrodzonych za świadczenie wysokiej jakości procedur z aspektu leczenia żywieniowego. . Certyfikat „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” obowiązuje przez dwa lata, dlatego III edycji certyfikacji towarzyszył proces recertyfikacji placówek z pierwszej edycji programu. Rada Ekspertów zdecydowała, że 26 placówek może zachować certyfikaty. Uroczysta gala wręczania certyfikatów odbyła się 9 czerwca 2022 podczas Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN w Jachrance.
Stosowanie terapii żywieniowej w polskich szpitalach, pomimo konieczności lub wskazań do przeprowadzenia u części pacjentów, nadal dla wielu placówek jest procesem nieuregulowanym i problematycznym. Inicjatywa „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” zainaugurowana przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu ma na celu poprawę sytuacji pacjentów, podniesienie jakości leczenia żywieniowego oraz ułatwienie kadrze medycznej korzystania z refundowanego potencjału leczenia żywieniowego.
Aby otrzymać certyfikat szpitale musiały złożyć deklarację, spełnić szereg ściśle określonych kryteriów oraz przejść oficjalną certyfikację pod okiem zespołu Rady Ekspertów, w skład której wchodzą osoby, które posiadają znaczącą praktykę w zakresie leczenia żywieniowego i są propagatorami roli terapii żywieniowej w największych ośrodkach szpitalnych w Polsce.
Regulamin Programu określa zasady, niezbędne do wdrożenia dobrej praktyki leczenia żywieniowego, w każdym szpitalu starającym się o certyfikat. Dla realizacji tych zasad konieczne jest w szczególności dokonywanie rzetelnej i regularnej oceny stanu odżywienia pacjenta oraz udostępnienie leczenia żywieniowego dla każdego pacjenta ze wskazaniami.
Otrzymanie certyfikatu wyróżnia szpital oraz potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej.
Analiza złożonych deklaracji oraz przebiegu spotkań certyfikacyjnych ujawniają największe bolączki, z jakimi obecnie mierzą się jednostki szpitalne podczas prowadzenia żywienia klinicznego.
„Program certyfikacji pokazuje, że duża część szpitali nie zdaje sobie sprawy z wielu aspektów żywienia klinicznego. Jednostki deklarują realizację określonych kryteriów, a w praktyce nie jest to do końca wykonywane. Podczas certyfikacji nastąpiła też dość spora dysproporcja pomiędzy deklaracjami, a rzeczywistością. Certyfikacje pokazują, że mamy wciąż wiele do zrobienia. Napawa nadzieją fakt, że w wyniku tegorocznych recertyfikacji, 55% szpitali poprawiło swoje wyniki uzyskane dwa lata temu. Mam nadzieję, że dzięki naszemu programowi poprawia się sytuacja żywienia klinicznego w polskich szpitalach, a pacjenci otrzymują lepszą opiekę medyczną. – podkreśla prof. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.
Prawidłowe prowadzenie leczenia żywieniowego wiąże się z wieloma korzyściami zarówno dla szpitali, jak i dla pacjentów. Szpital realizuje prawa pacjenta, przez co zyskuje wizerunek jednostki przyjaznej dla chorych. Pacjenci natomiast dzięki leczeniu żywieniowemu unikają wielu powikłań, a ich czas pobytu w szpitalu znacząco się skraca. Zostaje podniesiony cały standard żywienia klinicznego w Polsce, a zwiększona liczba punktów przy akredytacji daje możliwość wykonywania bardziej specjalistycznych procedur i większego kontraktowania z NFZ.
Organizatorem programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.
Program objęty jest patronatem przez: Ministerstwo Zdrowia, Narodowy Fundusz Zdrowia, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Naczelna Izba Aptekarska, Polska Federacja Szpitali, Polska Unia Szpitali Klinicznych, Stowarzyszenie Apetyt na Życie oraz Farmakoekonomika Szpitalna.
Więcej informacji: www.leczenieprzezzywienie.org
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
Nieświadomość hipoglikemii nie jest już przeciwwskazaniem do posiadania prawa jazdy dla osoby chorującej na cukrzycę. Pod warunkiem jednak, że na…
Do często zgłaszanych objawów cukrzycy należy m.in. ciągłe uczucie zmęczenia, apatia, senność, trudności z koncentracją, częste uczucie pragnienia i oddawanie…
Cukrzyca pod kontrolą to kampania edukacyjna realizowana ze współpracą z Gazetą Wyborczą i Warsaw Press. 14 listopada, w Światowy Dzień…