Dieta roślinna a cukrzyca: Czy weganizm może poprawić kontrolę glikemii?
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Badania wykazują, że w 2018 roku nieodpowiednia dieta była przyczyną 14,1 milionów zachorowań na cukrzycę typu 2.
Naukowcy z Tufts University przeanalizowali zwyczaje dietetyczne mieszkańców aż 184 krajów i uznali, że złe odżywianie odpowiada za 70% nowych przypadków cukrzycy typu 2 (2). W badaniu opublikowanym w Nature (1) uwzględniono dane z lat 1990–2018. Autorzy określili te zwyczaje żywieniowe, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju choroby.
W badaniu sprawdzano aż 11 czynników powiązanych z dietą i naukowcy zauważyli wyjątkowo dużą wagę u 3 z nich. Są to:
Picie soków owocowych oraz jedzenie mniejszej ilości warzyw, orzechów i nasion ku zaskoczeniu wielu zdawało się nie odgrywać aż tak istotnej roli jak właśnie wymienione wyżej czynniki.
“Nasze badania sugerują, że zła jakość węglowodanów w diecie to główna przyczyna rozwoju cukrzycy typu 2.” mówi profesor Dariush Mozaffarian, jeden z głównych autorów badań.
Naukowcy zauważyli, że we wszystkich 184 badanych krajach doszło w latach 1990–2018 do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2. Cukrzyca typu 2 stała się chorobą cywilizacyjną, mającą niekorzystny wpływ na całe społeczeństwo.
Naukowcy przy okazji potwierdzają, że zła dieta częściej powoduje cukrzycę typu 2 u mężczyzn niż u kobiet oraz u osób młodszych niż starszych. Największy wzrost zachorowań notuje się w miastach Europy Środkowej i Wschodniej oraz Azji Centralnej.
Niestety Polacy i Rosjanie znajdują się w czołówce najbardziej zagrożonych cukrzycą typu 2 mieszkańców, ze względu na dietę pełną mięsa, ziemniaków i przetworzonej żywności. To właśnie w tych krajach zanotowano największy odsetek przypadków cukrzycy typu 2 powiązanych z nieprawidłową dietą. Drugim obszarem częstych zachorowań jest Ameryka Łacińska i Karaiby. Jednak tam do czynników odpowiedzialnych za wzrost cukrzycy typu 2 należy dołączyć również słodzone napoje.
Regionami, w których dieta ma mały wpływ na cukrzycę typu 2 są kraje Azji Południowej i Afryki Subsaharyjskiej. Wśród najbardziej zaludnionych krajów świata najmniej przypadków cukrzycy powiązanej z dietą występuje w Indiach, Nigerii i Etiopii (3).
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian hormonalnych, wpływających na metabolizm i wrażliwość tkanek…
Słodziki stały się popularną alternatywą dla cukru, szczególnie wśród osób zmagających się z cukrzycą. Dzięki ich niskiemu indeksowi glikemicznemu i…
Jamajska wiśnia znana również pod nazwą Rozcięg lub Muntingia calabura to jedyny gatunek rośliny należącej do rodzaju Muntingia z rodziny…
Leki z grupy analogów glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), takie jak liraglutyd czy semaglutyd, pomagają obniżać poziom cukru we krwi, zwiększając wydzielanie…
Przypuszczano, że suplementacja witaminy D może odgrywać istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy i insuliny w surowicy krwi. Dotychczas…