Dieta DASH dla osób z cukrzycą
Dieta DASH dla osób z cukrzycą: Korzyści i Zalety Dieta DASH, czyli Dietary Approaches to Stop Hypertension, cieszy się dużym…
Osoby z cukrzycą w Polsce mogą i chcą pracować: 70% nigdy nie wzięło L4 z powodu cukrzycy – wynika z najnowszego raportu Barometr Polskiej Diabetologii.
8 listopada, kilka dni przed Światowym Dniem Cukrzycy 14 listopada, premierę miała pierwsza część Barometru Polskiej Diabetologii (1) – raportu o cukrzycy w Polsce, którego inicjatorem jest Roche Diabetes Care. Zaprezentowano wyniki obszaru związanego z rynkiem pracy „Cukrzyca a praca zawodowa”.
Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która oprócz wyzwań zdrowotnych, stawia także wyzwania społeczno-gospodarcze.
„Według prognoz do 2030 roku będziemy mieć 4,5 mln osób z cukrzycą w Polsce. Znaczna ich część będzie aktywna zawodowo i dlatego chcieliśmy przyjrzeć się tematowi, jak osoby z cukrzycą, pracodawcy i otoczenie są przygotowani do pracy” – wyjaśnia Marta Rosińska, dyrektor generalna Roche Diabetes Care.
Cukrzyca nie wyklucza z rynku pracy – pokazują wyniki:
„W naszej firmie ok. 15% pracowników to osoby z cukrzycą. Są niezwykle zmotywowani, zaangażowani w pracę. Poza tym, jeśli ktoś odpowiednio panuje nad swoją chorobą przewlekłą, odpowiednio nią zarządza, to jest to sygnał dla pracodawców, że takie kompetencje przeniesie też na grunt zawodowy: taki pracownik będzie świetnie zorganizowany i zmotywowany” – tłumaczy Marta Rosińska.
Co ciekawe, 57% ankietowanych pracowników powiedziało o cukrzycy już na etapie rozmowy kwalifikacyjnej. Wśród pozostałych 43% respondentów, którzy nie powiedzieli, przeważały głosy o tym, że decyzja była podyktowana chęcią równego traktowania i strachem przed ostracyzmem ze strony pracodawcy i współpracownika.
Pracownicy z cukrzycą to bezcenne osoby dla naszej gospodarki. Informacja o chorobie nie powinna mieć żadnego znaczenia w procesie rekrutacji, powinny liczyć się jedynie kompetencje. Jednak tworzenie przyjaznego miejsca pracy oraz dbanie o zdrowie pracowników jest długotrwałym procesem, wymagającym połączenia wysiłku różnych osób w wielu aspektach działania firmy. W te działania powinni angażować się wszyscy: pracodawca, kadra zarządzająca, dział zasobów ludzkich oraz sami pracownicy. Zanim to jednak nastąpi, to pracodawca musi być świadomy potrzeby budowania takiej organizacji firmy, aby była ona przyjazna wszystkim pracownikom, także pracownikom z przewlekłymi schorzeniami.
Beata Stepanow, prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej (2) podkreśla, że pracownicy często ukrywają, że chorują na cukrzycę.
„Najczęściej (cukrzycy) boją się utraty pracy, bo mieli złe doświadczenia w poprzednich miejscach pracy. Pracownik z cukrzycą powinien poinformować o swojej chorobie najbliższych współpracowników tak, aby w przypadku incydentu hiper– lub hipoglikemii mogli udzielić mu pierwszej pomocy we właściwy sposób oraz zadbać o utrzymanie ciągłości wykonywanej pracy” – podkreśla.
Równie ciekawe wnioski klarują się po przyjrzeniu się wynikom pytań skierowanych do pracodawców: 56% pracodawców nie widzi przeszkód w zatrudnieniu osoby z chorobą przewlekłą taką, jak cukrzyca.
„Ale pamiętajmy, że to oznacza, że prawie połowa widzi problem w przyjęciu do pracy osoby z cukrzycą. A tymczasem, jak sami pacjenci wskazują, owe przystosowanie do pracy to często naprawdę drobiazgi. Na pytanie: «Co pracodawca mógłby zrobić, by poprawić komfort pracy osób z cukrzycą?», najczęściej pojawiały się odpowiedzi dotyczące wydłużenia czasu na posiłek, możliwości podgrzania obiadu, czy wydzielenie pomieszczenia do pomiaru cukru, by zrobić to w spokoju i na osobności“ – informuje Marta Rosińska.
Tylko 17% pracodawców wprowadziło realne udogodnienia dla pracowników z cukrzycą. Tymczasem pracodawcy, zatrudniając osobę z cukrzycą mogą liczyć na dodatkowe benefity.
„Jeśli pracownik ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, a wiele osób z cukrzycą typu 1 takowe posiadają, to można pozyskać dofinansowanie na zorganizowanie jego stanowiska pracy z PFRON. Dodatkowe środki często oferują także instytucje takie jak Urzędy Pracy czy samorządy regionalne. Warto dodać, że często sami pracownicy wiedzą, gdzie szukać finansowania” – podkreśla Beata Stepanow.
Inicjatorzy Barometru Polskiej Diabetologii zapytali także Polaków, czy znają objawy hipoglikemii, czyli nagłego spadku cukru oraz czy wiedzieliby, jak udzielić pomocy osobie w takim stanie. Aż 60% powiedziało, że nie wie, jak się zachować w takiej sytuacji. Co ciekawe, ponad połowa Polaków deklaruje, że wie, jak prawidłowo wykonać masaż serca i podjąć próbę przywrócenia czynności życiowych. Może zatem warto wprowadzić do szkoleń z pierwszej pomocy również wątek pomocy osobom z cukrzycą, skoro niebawem choroba ta obejmie 10% społeczeństwa?
„Takie uzupełnienie podstawowego szkolenia BHP o element udzielania pierwszej pomocy osobom z cukrzycą to nie tylko budowanie poczucia bezpieczeństwa u pracowników z cukrzycą, ale także wśród współpracowników” – tłumaczy Marta Rosińska.
Konieczna jest edukacja społeczna w zakresie wiedzy o cukrzycy i osobach z cukrzycą. Szeroka edukacja obejmie zarówno pracodawców, jak i pracowników.
Barometr Polskiej Diabetologii to rozbudowany raport, opracowany na podstawie procesu badawczego przygotowanego przez agencję badawczą INQUIRY. Pytania z zakresu rynku pracy zadano grupie ogólnej (N=1010), a także osobom z cukrzycą (N=600), po to, by uzyskać obraz zarówno sytuacji samych osób z cukrzycą, jak i ich otoczenia – pracodawców i współpracowników (3).
Dieta DASH dla osób z cukrzycą: Korzyści i Zalety Dieta DASH, czyli Dietary Approaches to Stop Hypertension, cieszy się dużym…
W dzisiejszych czasach cukrzyca i otyłość stanowią poważne wyzwania zdrowotne, z którymi borykają się miliony ludzi na całym świecie. Obie…
Chrom jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów, lipidów i białek. Jego wpływ na wrażliwość insulinową oraz…
Wiele badań i obserwacji wskazuje, że praca zawodowa która: narzuca patologiczny sedentaryzm – uniemożliwia wykonywanie wysiłków fizycznych (np. wiele godzin…
Zarówno niedobór jak i nadmiar tkanki tłuszczowej jest szkodliwy. Odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej…
Prace nad insuliną podawaną doustnie w formie pigułek trwają już od dawna. Niestety eksperymenty kończyły się różnymi wynikami. Do tej…