Aktualności, Badania

Polacy zjadają ponad 40 kg cukru rocznie! Cukier zostanie opodatkowany?

Joanna Wiśniewska | 3 października 2019
polacy zjadają ponad 40 kg cukru rocznie

W ostatnich latach spożycie cukru na osobę w Polsce drastycznie wzrosło. Aż o kilka procent wzrosła liczba osób z nadwagą i otyłych, co z kolei przełożyło się na wzrost zachorowań na cukrzycę. Czy w profilaktyce cukrzycy typu 2 pomoże opodatkowanie cukru?

Spada spożycie czystego cukru, wzrost konsumpcji cukru przetworzonego

W latach 2008-2017 statystyczny Polak zjadł ponad 11 kg czystego cukru w ciągu roku. To aż o 6 kg mniej w porównaniu z poprzednim okresem. Można by pomyśleć, że Polacy opanowali umiejętność samokontroli i zaczęli bardziej świadomie spożywać produkty spożywcze.

Okazuje się jednak, że znacznie większe było spożycie przez nich cukru przetworzonego, znajdującego się w:

  • słodkich przekąskach
  • gotowych daniach
  • przetworzonej żywności
  • słodzonych i gazowanych napojach

Aż 33 kg cukru spożytego w ciągu roku znajduje się w produktach przetworzonych.

przeciętne roczne spożycie cukru badania GUS

W sumie obecnie Polacy zjadają o 6 kg cukru więcej niż w 2012 roku – wynika z danych przytaczanych przez MZ i NFZ (1). 

Liczba otyłych w Polsce wciąż rośnie!

Według danych przytaczanych przez MZ i NFZ, liczba otyłych i z nadwagą stopniowo rośnie. Do 2025 roku będzie aż 30% otyłych mężczyzn i 26% otyłych kobiet.

W 2016 roku było ich odpowiednio 25% i 23%. 

Problem nadwagi zaczyna coraz częściej pojawiać się również w szkołach wśród dzieci i młodzieży.

Na leczenie chorób związanych z otyłością, w tym cukrzycy, wydamy w 2025 roku nawet o 1 miliard zł więcej niż w 2017 roku.

– Cukrzyca jest bardzo dużym problemem, nie tylko w Polsce, lecz także w innych wysoko rozwiniętych krajach, które charakteryzują się wysoką konsumpcją. Problemem w Polsce jest to, że mamy epidemię cukrzycy nie tylko u dorosłych, lecz także u dzieci – podkreśla były wiceminister zdrowia.

Jak zapobiegać epidemii cukrzycy? Pomysł wprowadzenia podatku cukrowego

– Ponieważ podatki nakładane na tytoń są coraz wyższe, to spada konsumpcja i palenie papierosów. Wydaje mi się, że podobnie byłoby z cukrem. Na każdy produkt, który zawiera cukry proste bądź sacharozę, powinien być nałożony dodatkowy podatek – podkreśla Krzysztof Łanda, prezes firmy Meritum LA, były wiceminister zdrowia.

Zdaniem Krzysztofa Łandy wprowadzenie podatku cukrowego zwiększyłaby poziom wiedzy Polaków na temat spożycia cukru i konsekwencji z tym związanych. Świadomość społeczeństwa to bowiem temat nawet ważniejszy niż sama refundacja leków czy wyrobów medycznych.

Czy podatek będzie sposobem na zmianę nawyków żywieniowych w Polsce?

Wydaje nam się, że nie tędy droga.

Ważniejsze nam wydaje się zaprzestanie rywalizacji firm produkujących żywność, które coraz bardziej uzależniają nieświadomych konsumentów. Podatek cukrowy zdaje się być pomysłem na ukrócenie tej właśnie rywalizacji.

Literatura

  1. Departament Analiz i Strategii NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA. Cukier, otyłość – konsekwencje Przegląd literatury, szacunki dla Polski.
joanna wiśniewska cukrzyca.pl
O autorze Joanna Wiśniewska

mgr

Absolwentka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu kierunku Kognitywistyka, łączącego w sobie psychologię, marketing oraz naukę o człowieku. Zainteresowana wpływem emocji na motywacje ludzkie oraz kondycją psychiki człowieka. W pracy w marketingu wykorzystuje zdobytą o człowieku wiedzę.

Przeczytaj także

Jak będzie wyglądało życie z cukrzycą za 20 lat? Blogerzy spekulują!