Przepisy

Przekąska diabetyka: sałatka z ricottą i awokado

Redakcja | 22 listopada 2019
przekaska diabetyka salatka z ricotta i awokado

Doskonale sycące i pełne zdrowych tłuszczów awokado idealnie nadaje się do przekąski diabetyka. Sałatka z ricottą i awokado to przepis na smaczny i pełnowartościowy posiłek!

Dieta cukrzycowa to kluczowy element leczenia cukrzycy typu 1 jak i 2. Odpowiednio dobrany jadłospis potrafi sprawić, że codzienne życie diabetyka będzie łatwiejsze i przyjemniejsze. Zwłaszcza, gdy przygotowanie posiłku jest szybkie, a posiłek smaczny.

Sałatka z ricottą i awokado: składniki:

  • Awokado35 g¼  sztuki
  • Pomidor120 g1 sztuka
  • Ogórek zielony60 g⅓  sztuki
  • Suszone pomidory35 g5 plastrów
  • Ser ricotta40 g2 łyżki
  • Sól2 g1 szczypta
  • Pieprz czarny2 g1 szczypta

Sposób przygotowania sałatki z ricottą i awokado:

  1. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj z pokruszonym serem. 
  2. Dopraw solą i pieprzem. 
  3. Sałatkę posyp posiekaną bazylią.

Wartości odżywcze przekąski:

KCAL WW WBT
257 2,4 1,6
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Obiad diabetyka: Kurczak faszerowany szpinakiem