Gdzie i jak podawać insulinę? Preferowane miejsca podawania insuliny

miejsce podawania insuliny

Insulinę podaje się podskórnie w warstwę tkanki tłuszczowej leżącą tuż pod skórą. Tkanka tłuszczowa jest mniej wrażliwa na uszkodzenie niż mięśnie, a podawane podskórnie wstrzyknięcia są mniej bolesne. Także tempo wchłania się insuliny z tkanki tłuszczowej do krwiobiegu jest wolniejsze.

Preferowane miejsca podawania insuliny

Przy wyborze miejsca wstrzyknięcia insuliny istotne znaczenie ma grubość tkanki tłuszczowej. Im grubsza jest warstwa tłuszczu, tym mniejsze prawdopodobieństwo wstrzyknięcia leku do tkanki mięśniowej.
W przypadku podania insuliny domięśniowo szybciej niż zazwyczaj wchłonie się ona do krwiobiegu, co może spowodować nagły spadek cukru we krwi.

Preferowanymi miejscami wstrzykiwania insuliny są więc okolice brzucha oraz uda i pośladki. Chociaż na ogół u kobiet tłuszcz odkłada się w większej ilości na udach i pośladkach, a u mężczyzn na brzuchu, nie zawsze jest to regułą.

Na przykład przy wstrzykiwaniu w udo u drobnej kobiety z drobnymi udami istnieje prawdopodobieństwo wstrzyknięcia insuliny domięśniowo. Przy wyborze miejsca wstrzykiwania trzeba wziąć pod uwagę budowę ciała i rozkład tkanki tłuszczowej.

Grubość warstwy tłuszczu w każdym miejscu będzie inna w zależności od tego, czy dana osoba jest szczupła, średniej tuszy, czy też ma nadwagę.

Jak wstrzykiwać insulinę?

Technika iniekcji jest istotna dla właściwego działania insuliny.

Używając penów insulinowych należy wstrzykiwać insulinę w tkankę tłuszczową leżącą tuż pod skórą. Można to uczynić na dwa sposoby:

Wykorzystanie fałdu skórnego

Technika ta polega na uchwyceniu skóry palcami tak, aby utworzył się fałd i wkłuciu igły w tym miejscu prostopadle do skóry pod katem 90 stopni. Tą techniką należy wstrzykiwać insulinę w okolice brzucha lub w miejscach, gdzie tkanka tłuszczowa jest niezbyt gruba.

Rozciągnięcie skóry

Technika ta polega na mocnym rozciągnięciu skóry palcami i wbiciu igły bezpośrednio w skórę. Tą techniką można podawać insulinę w okolicę pośladków lub w miejscach, gdzie tkanka tłuszczowa jest grubsza niż wynosi długość igły, którą podawana jest insulina.

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wstrzyknięcia insuliny domięśniowo, można wkłuć igłę pod kątem około 45 stopni do skóry.

Zacznij skutecznie zarządzać swoją cukrzycą!

AppStore GooglePlay
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Pobierz darmową aplikację dla diabetyków i odbierz nasze wsparcie!

AppStore GooglePlay
Przeczytaj także

Zapotrzebowanie na insulinę – czy można je przewidzieć?

DARMOWY PREZENT!!!

    Skip to content