Intensywna insulinoterapia – co to jest?

cukrzycy cukrzyca.pl rodzina cukier

Cukrzyca typu 1 jest chorobą wywołaną nieodwracalnym zniszczeniem komórek trzustki produkujących insulinę. Głównym zadaniem insuliny jest utrzymanie poziomu glukozy we krwi na prawidłowym poziomie.

W zdrowym organizmie insulina wydziela się w sposób ciągły między posiłkami (podstawowe wydzielanie insuliny) oraz w sposób incydentalny w odpowiedzi na posiłek.

Zadaniem leczenia metodą intensywnej insulinoterapii jest odzwierciedlenie tego fizjologicznego procesu za pomocą wielokrotnych wstrzyknięć insuliny.

Dawka insuliny “bazowej” długodziałajacej jest najczęściej ustalana przez lekarza diabetologa. Dawkę insuliny podawanej przed posiłkiem pacjent wylicza najczęściej samodzielnie na podstawie ilości zjedzonych węglowodanów, glikemii przed posiłkami oraz planowanego wysiłku fizycznego. Tylko za pomocą tej metody jesteśmy w stanie optymalnie wyrównać cukrzycę typu 1. Dla powodzenia tego typu terapii potrzebny jest odpowiednio wyszkolony i wyedukowany pacjent.

Jak funkcjonuje zdrowy organizm?

Do trzech podstawowych składników naszego pożywienia zaliczamy węglowodany (cukry), białka i tłuszcze. Cukry, które spożywamy dzielimy na proste (glukoza, fruktoza) lub złożone (np. skrobia). Węglowodany złożone muszą być rozłożone na cukry proste w procesie trawienia. Glukoza, która znajduje się we krwi powstaje po strawieniu węglowodanów. Jest ona dla naszego organizmu “paliwem”, którego potrzebują nasze komórki aby prawidłowo funkcjonować. Podstawowym warunkiem niezbędnym, żeby glukoza dostała się z krwi do komórek jest hormon insulina. Jest ona wytwarzana przez komórki beta trzustki zlokalizowanych w wyspach Langerhansa. Za pomocą insuliny zachodzi też magazynowanie insuliny w wątrobie w formie glikogenu – te zapasy mogą być wykorzystane do prawidłowego funkcjonowania organizmu miedzy posiłkami. Tylko niektóre komórki organizmu potencjalnie nie potrzebują insuliny do transportu glukozy. Absorbują one glukozę proporcjonalnie do jej stężenia we krwi. Do takich tkanek należy tkanka nerwowa (mózg), siatkówki oka, nerek naczyń krwionośnych.

Organizm potrzebuje niewielkich ilości insuliny miedzy posiłkami i w nocy (wydzielanie podstawowe). W momencie jedzenia “komputer” znajdujący się w komórce beta dokładnie wie ile wydzielić dodatkowo insuliny, żeby zapobiec wzrostowi stężenia glukozy po posiłku.

Jak funkcjonuje organizm osoby chorej na cukrzycę?

Gdy chorujesz na cukrzycę, ten mechanizm jest zaburzony, dlatego potrzebujesz podawać insulinę w formie zastrzyków zarówno między jak i przed posiłkami.

Dawki insuliny zmieniają się każdego dnia, ponieważ nie każdy prowadzi sztywny i regularny tryb życia (przecież spożywasz różne rodzaje posiłków, o różnych porach dnia, czasem masz różne godziny pracy i poziom aktywności fizycznej). Przed zachowaniem stężenie insuliny we krwi regulowała automatycznie twoja trzustka. Teraz to Ty decydujesz jaką dawkę insuliny potrzebujesz na dany posiłek.

Literatura

  1. Sieradzki J. (red). Cukrzyca Tom 1-2. Wwarszawa: Via Medica, 2016.
  2. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetologia Kliniczna. 2018;4(1):1-92.
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Rozpoznanie cukrzycy typu 1 – co dalej?