Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Drugie wydanie Food Science dedykowane było tematyce dietoterapii w cukrzycy.
Opisano w nim m.in. zasady komponowania jadłospisu dla osób chorujących, porównano indeks glikemiczny i indeks insulinowy.
Na stronie 33 można tam również znaleźć artykuł “Rola indeksu i ładunku glikemicznego w leczeniu cukrzycy“, napisany przez członka naszej redakcji.
Pojawił się również artykuł, przedstawiający cukrzycę oczami pacjentów: skrajnie różnych osób, które łączy jedna rzecz: cukrzyca.
Osoba 1:
„Na cukrzycę typu 1 zachorowałem w wieku 10 lat. Był to rok 1996 roku, dokładnie 10 czerwca. Podczas całego naszego życia zapamiętujemy wiele dat i rocznic, datę urodzin, imienin, nie tylko naszych, ale i bliskich, datę zaręczyn, ślubu, daty narodzin dzieci. W przypadku diabetyków data postawienia diagnozy przez lekarza także należy do tych, które pamiętamy. Na ogół, w przypadku cukrzycy typu 1, gdzie objawy są bardzo charakterystyczne, a postawienie diagnozy nie trwa długo, to właśnie dzień rozpoznania choroby i przyjęcia po raz pierwszy insuliny jest jednym z ważnych wydarzeń w życiu. W końcu diabetyk właśnie wtedy odżywa na nowo i rozpoczyna nowe życie…”
Osoba 2:
„Cukrzyca została rozpoznana u mnie w wieku 11 lat. Podczas przyjęcia urodzinowego u mojej cioci zacząłem odczuwać nieprawdopodobnie wielkie pragnienie. Nie byłem po biegu maratońskim ani żadnej wyczerpującej aktywności fizycznej, na dworze nie panował też saharyjski upał. Wypiłem wówczas kilka litrów wody oraz soków. Sytuacja ta wydała się podejrzana mojej mamie, która jest dyplomowana pielęgniarką – następnego dnia skierowała mnie na podstawowe badania krwi. Poziom mojej glukozy wyniósł wówczas 550mg/dl. Bardzo szybko trafiłem do szpitala, gdzie poziom ten wzrósł już do 750 mg/dl. Pamiętam, że po usłyszeniu diagnozy zapanował u mnie smutek i płacz, spodziewałem się najgorszego. Do dziś w pamięci utkwiły mi słowa pani profesor, lekarki, kiedy wręczając mi wypis ze szpitala powiedziała „Michał, wręczam Ci kluczyki do twojego samochodu, to jest twoja sprawa jak będziesz go prowadził…”
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
W Śląskim Uniwersytecie Medycznym (SUM) w Katowicach powstał pierwszy w Polsce doktorat wdrożeniowy w dziedzinie okulistyki. Wnioski z badań pomogą…
Przełomowego odkrycia dokonali koreańscy naukowcy, którzy opracowali nowoczesne, inteligentne, fotoniczne szkła kontaktowe, które za pomocą wbudowanych mikroczipów, mogą mierzyć poziom…
Naukowcy z trzech trójmiejskich uczelni opracowali nową metodę wprowadzania do organizmu białek poprawiających gojenie się ran. Ma pomagać osobom z…