Semaglutyd – lek na cukrzycę i otyłość?
W dzisiejszych czasach cukrzyca i otyłość stanowią poważne wyzwania zdrowotne, z którymi borykają się miliony ludzi na całym świecie. Obie…
Badania wykazują, że w 2018 roku nieodpowiednia dieta była przyczyną 14,1 milionów zachorowań na cukrzycę typu 2.
Naukowcy z Tufts University przeanalizowali zwyczaje dietetyczne mieszkańców aż 184 krajów i uznali, że złe odżywianie odpowiada za 70% nowych przypadków cukrzycy typu 2 (2). W badaniu opublikowanym w Nature (1) uwzględniono dane z lat 1990–2018. Autorzy określili te zwyczaje żywieniowe, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju choroby.
W badaniu sprawdzano aż 11 czynników powiązanych z dietą i naukowcy zauważyli wyjątkowo dużą wagę u 3 z nich. Są to:
Picie soków owocowych oraz jedzenie mniejszej ilości warzyw, orzechów i nasion ku zaskoczeniu wielu zdawało się nie odgrywać aż tak istotnej roli jak właśnie wymienione wyżej czynniki.
“Nasze badania sugerują, że zła jakość węglowodanów w diecie to główna przyczyna rozwoju cukrzycy typu 2.” mówi profesor Dariush Mozaffarian, jeden z głównych autorów badań.
Naukowcy zauważyli, że we wszystkich 184 badanych krajach doszło w latach 1990–2018 do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2. Cukrzyca typu 2 stała się chorobą cywilizacyjną, mającą niekorzystny wpływ na całe społeczeństwo.
Naukowcy przy okazji potwierdzają, że zła dieta częściej powoduje cukrzycę typu 2 u mężczyzn niż u kobiet oraz u osób młodszych niż starszych. Największy wzrost zachorowań notuje się w miastach Europy Środkowej i Wschodniej oraz Azji Centralnej.
Niestety Polacy i Rosjanie znajdują się w czołówce najbardziej zagrożonych cukrzycą typu 2 mieszkańców, ze względu na dietę pełną mięsa, ziemniaków i przetworzonej żywności. To właśnie w tych krajach zanotowano największy odsetek przypadków cukrzycy typu 2 powiązanych z nieprawidłową dietą. Drugim obszarem częstych zachorowań jest Ameryka Łacińska i Karaiby. Jednak tam do czynników odpowiedzialnych za wzrost cukrzycy typu 2 należy dołączyć również słodzone napoje.
Regionami, w których dieta ma mały wpływ na cukrzycę typu 2 są kraje Azji Południowej i Afryki Subsaharyjskiej. Wśród najbardziej zaludnionych krajów świata najmniej przypadków cukrzycy powiązanej z dietą występuje w Indiach, Nigerii i Etiopii (3).
W dzisiejszych czasach cukrzyca i otyłość stanowią poważne wyzwania zdrowotne, z którymi borykają się miliony ludzi na całym świecie. Obie…
Chrom jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów, lipidów i białek. Jego wpływ na wrażliwość insulinową oraz…
Leptyna i grelina to dwa kluczowe hormony regulujące uczucie głodu i sytości, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu równowagi energetycznej…
Zarówno niedobór jak i nadmiar tkanki tłuszczowej jest szkodliwy. Odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej…
Przypuszczano, że suplementacja witaminy D może odgrywać istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy i insuliny w surowicy krwi. Dotychczas…
Do obrotu zostanie nareszcie dopuszczony glukagon, który podaje się do nosa. Nie wymaga on specjalistycznej wiedzy i umiejętności bliskich. Jak…