3 kluczowe elementy wspierające leczenie cukrzycy analogami GLP-1
Leki z grupy analogów glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), takie jak liraglutyd czy semaglutyd, pomagają obniżać poziom cukru we krwi, zwiększając wydzielanie…
Badania wykazują, że w 2018 roku nieodpowiednia dieta była przyczyną 14,1 milionów zachorowań na cukrzycę typu 2.
Naukowcy z Tufts University przeanalizowali zwyczaje dietetyczne mieszkańców aż 184 krajów i uznali, że złe odżywianie odpowiada za 70% nowych przypadków cukrzycy typu 2 (2). W badaniu opublikowanym w Nature (1) uwzględniono dane z lat 1990–2018. Autorzy określili te zwyczaje żywieniowe, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju choroby.
W badaniu sprawdzano aż 11 czynników powiązanych z dietą i naukowcy zauważyli wyjątkowo dużą wagę u 3 z nich. Są to:
Picie soków owocowych oraz jedzenie mniejszej ilości warzyw, orzechów i nasion ku zaskoczeniu wielu zdawało się nie odgrywać aż tak istotnej roli jak właśnie wymienione wyżej czynniki.
“Nasze badania sugerują, że zła jakość węglowodanów w diecie to główna przyczyna rozwoju cukrzycy typu 2.” mówi profesor Dariush Mozaffarian, jeden z głównych autorów badań.
Naukowcy zauważyli, że we wszystkich 184 badanych krajach doszło w latach 1990–2018 do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2. Cukrzyca typu 2 stała się chorobą cywilizacyjną, mającą niekorzystny wpływ na całe społeczeństwo.
Naukowcy przy okazji potwierdzają, że zła dieta częściej powoduje cukrzycę typu 2 u mężczyzn niż u kobiet oraz u osób młodszych niż starszych. Największy wzrost zachorowań notuje się w miastach Europy Środkowej i Wschodniej oraz Azji Centralnej.
Niestety Polacy i Rosjanie znajdują się w czołówce najbardziej zagrożonych cukrzycą typu 2 mieszkańców, ze względu na dietę pełną mięsa, ziemniaków i przetworzonej żywności. To właśnie w tych krajach zanotowano największy odsetek przypadków cukrzycy typu 2 powiązanych z nieprawidłową dietą. Drugim obszarem częstych zachorowań jest Ameryka Łacińska i Karaiby. Jednak tam do czynników odpowiedzialnych za wzrost cukrzycy typu 2 należy dołączyć również słodzone napoje.
Regionami, w których dieta ma mały wpływ na cukrzycę typu 2 są kraje Azji Południowej i Afryki Subsaharyjskiej. Wśród najbardziej zaludnionych krajów świata najmniej przypadków cukrzycy powiązanej z dietą występuje w Indiach, Nigerii i Etiopii (3).
Leki z grupy analogów glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), takie jak liraglutyd czy semaglutyd, pomagają obniżać poziom cukru we krwi, zwiększając wydzielanie…
Cukrzyca jest nie tylko wyzwaniem medycznym, ale także znaczącym obciążeniem psychologicznym. Wielu pacjentów zmaga się ze stresem, depresją czy wypaleniem…
Dieta DASH dla osób z cukrzycą: Korzyści i Zalety Dieta DASH, czyli Dietary Approaches to Stop Hypertension, cieszy się dużym…
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda udowodnili naukowo, że w naszym codziennym jadłospisie nie powinno brakować pokarmów, które podlegają procesom fermentacji –…
W Gdańskim Uniwersytecie Medycznym zespół pod kierownictwem prof. Małgorzaty Myśliwiec z Kliniki Pediatrii, Diabetologii i Endokrynologii, prof. Piotra Trzonkowskiego z…
W dzisiejszych czasach cukrzyca i otyłość stanowią poważne wyzwania zdrowotne, z którymi borykają się miliony ludzi na całym świecie. Obie…