Fenomenalna moc kiszonek potwierdzona naukowo!
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda udowodnili naukowo, że w naszym codziennym jadłospisie nie powinno brakować pokarmów, które podlegają procesom fermentacji –…
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda udowodnili naukowo, że w naszym codziennym jadłospisie nie powinno brakować pokarmów, które podlegają procesom fermentacji –…
Diabulimia: termin ten powstał od połączenia dwóch słów, “diabetes” – cukrzyca oraz “bulimia” – jedno z zaburzeń odżywiania. Jest to…
Co na obiad powinien zjeść diabetyk, gdy ma ochotę na coś pysznego? Odpowiadamy: burgery drobiowe z kukurydzą! Jeśli nie raz…
Podczas pandemii koronawirusa skupiliśmy się zdecydowanie za bardzo jedynie na negatywnych konsekwencjach zachorowania na COVID-19. Zapomnieliśmy o negatywnych skutkach odkładania…
Informacja o cukrzycy dla wielu osób brzmi jak wyrok. Dla innych to wyzwanie i szansa na zmiany w życiu. Są…
Galeria Plenerowa Muzeum Łazienki Królewskie, u zbiegu ul. Agrykola i Al. Chińskiej 1-31 maja 2021 r. wstęp wolny Pierwsza wydrukowana…
Diagnoza cukrzycy typu 1 dla wielu osób jest jednoznaczna z wyrokiem na całe życie – wyrzeczeniami, ciągłą kontrolą glikemii, strachem…
W Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach kilkunastu małych pacjentów z cukrzycą typu 1 korzysta już z hybrydowych pomp insulinowych….
Jak wygląda status szczepień przeciw COVID-19 osób z cukrzycą w wieku poniżej 60. roku życia – diabelodzy pytają ministra Niedzielskiego….
Mikroplastik to niewielkie cząsteczki plastiku obecne w wodzie, żywności i powietrzu, które coraz częściej budzą niepokój w kontekście zdrowia człowieka….
Zmiany klimatyczne mają coraz większy wpływ na zdrowie publiczne, a osoby zmagające się z cukrzycą są szczególnie narażone na ich…
Ozempic i Trulicity, analogi GLP-1, zarejestrowane w Polsce do leczenia cukrzycy typu 2, widnieją na liście 208 leków zagrożonych brakiem…
Zespół naukowy Fundacji Badań i Rozwoju Nauki pod kierunkiem dr hab. med. Michała Wszoły kontynuuje badania nad stworzeniem bionicznej trzustki….