Pen do insuliny – jak go wybrać, gdzie kupić?
Insulina to lek o silnym działaniu, który wymaga precyzyjnego dawkowania. Jednym z urządzeń, służących do podskórnego wstrzykiwania preparatu, jest pióro…
Insulina jest hormonem produkowanym przez komórki β wysp trzustki. Rolą insuliny w organizmie człowieka jest utrzymanie właściwego stężenia glukozy we krwi, a jednym z głównych czynników wpływających na wydzielanie insuliny jest poposiłkowa zmiana stężenia glukozy we krwi (1). Z tego względu przypuszczano, że produkty, które istotnie zwiększają stężenie glukozy we krwi będą także przyczyniać się do wydzielania insuliny, a te które nie podnoszą poziomu glukozy, również nie będą wpływać na jej uwalnianie. Jednak jak wykazano nie zawsze tak się dzieje, np. po spożyciu mleka poziom glukozy we krwi podnosi się jedynie nieznacznie, w przeciwieństwie do insuliny, która szybko osiąga bardzo wysokie stężenie (2). Obserwacje te stały się podstawą do opracowania nowego wskaźnika o nazwie indeks insulinowy.
Indeks insulinowy (ang. Food Insulin Index – FII) jest to wskaźnik stworzony przez australijskich naukowców, który określa wzrost stężenia insuliny w surowicy krwi po spożyciu produktu lub posiłku o wartości energetycznej 1000 kJ (239 kcal). Wskaźnik ten oblicza się w oparciu o poniższy wzór:
FII (%) = pole pod krzywą 120-minutowego stężenia insuliny po spożyciu takiej ilości testowanego produktu, która dostarcza 1000 kJ (239 kcal)/pole pod krzywą 120-minutowego stężenia insuliny po spożyciu takiej ilości białego chleba, która dostarcza 1000 kJ (239 kcal).
Wartość tego wskaźnika powiązana jest dodatnio z wartością ładunku glikemicznego (3).
Do tej pory za pomocą wskaźnika insulinowego sklasyfikowanych zostało jedynie kilkanaście produktów spożywczych. Do tzw. produktów insulinogennych, czyli takich, które powodują znaczny wzrost wydzielania insuliny po ich spożyciu zaliczono m.in.: batony, lody, żelki, orzeszki ziemne, chipsy, popcorn czy jogurty. Z kolei do produktów o niskim indeksie insulinowym należą: produkty pełnoziarniste i suche nasiona roślin strączkowych. Wartość indeksu insulinowego dla wybranych produktów została przedstawiona w poniższej tabeli.
Jeśli chcecie zacząć posługiwać się indeksem insulinowym, odbierzcie tabelę z informacjami o zawartości insuliny w poszczególnych produktach razem z magazynem Lepsze Życie z Cukrzycą! Dla naszych czytelników mamy aż 50 darmowych numerów magazynu z przepisami, radami oraz właśnie tabelę z indeksem insulinowym.
Tabela 1. Wartość indeksu insulinowego wybranych produktów spożywczych.
Produkt | Wskaźnik insulinowy (%) |
---|---|
Produkty zbożowe | |
Makaron | 40 ± 5 |
Musli | 46 ± 5 |
Pieczywo białe | 100 ± 0 |
Pieczywo pełnoziarniste | 56 ± 6 |
Płatki kukurydziane | 75 ± 8 |
Płatki owsiane | 40 ± 4 |
Ryż biały | 79 ± 12 |
Ryż brązowy | 62 ± 11 |
Warzywa i owoce | |
Banan | 81 ± 5 |
Jabłko | 59 ± 4 |
Pomarańcza | 60 ± 3 |
Winogrono | 82 ± 6 |
Ziemniaki | 121 ± 11 |
Nasiona roślin strączkowych | |
Fasola pieczona | 120 ± 19 |
Soczewica | 58 ± 12 |
Produkty zwierzęce | |
Jaja | 31 ± 6 |
Ser żółty | 45 ± 13 |
Ryby | 59 ± 18 |
Wołowina | 51 ± 16 |
Przekąski | |
Chipsy | 61 ± 14 |
Krakersy | 87 ± 12 |
Orzechy | 20 ± 5 |
Popcorn | 54 ± 9 |
Słodycze | |
Baton “Mars” | 122 ± 15 |
Ciastka | 92 ± 15 |
Croissant | 79 ± 14 |
Lody | 89 ± 13 |
Pączki | 74 ± 9 |
Żelki | 160 ± 16 |
Opracowano na podstawie: Holt SH, Miller JC, Petocz P. An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr. 1997;66(5):1264-76.
Warto zauważyć, że produkty o takiej samej lub podobnej zawartości węglowodanów, mogą różnić się istotnie pod względem wartości indeksu insulinowego.
Z drugiej strony, niektóre z produktów o niskiej zawartości węglowodanów i jednocześnie bogatych w białko i tłuszcz mogą przyczyniać się do podobnego wyrzutu insuliny co produkty bogate w węglowodany złożone (np. brązowy ryż czy pieczywo razowe). Mogą mieć zatem podobną wartość indeksu insulinowego. Ponadto niektóre połączenia pokarmów mogą szczególnie pobudzać wydzielanie insuliny i tym samym charakteryzować się wysoką wartością tego wskaźnika. Należą do nich posiłki zawierające łatwoprzyswajalne węglowodany i białko zwierzęce.
Wykazano, że posługiwanie się indeksem insulinowym pozwala na łatwiejsze utrzymanie stężenia glukozy w granicach normy. Co więcej, dzięki posługiwaniu się tym wskaźnikiem poposiłkowy poziom glukozy szybciej wracał do wartości wyjściowych. Wyliczenie doposiłkowej dawki insuliny na podstawie wskaźnika insulinowego jest jednak dość skomplikowane a sam wskaźnik jest jak dotąd mało popularny. Z pewnością jednak może okazać się on przydatnym rozwiązaniem, które ułatwi diabetykom dobór produktów do jadłospisu (4).
Insulina to lek o silnym działaniu, który wymaga precyzyjnego dawkowania. Jednym z urządzeń, służących do podskórnego wstrzykiwania preparatu, jest pióro…
Nieprawidłowe działanie insuliny może wynikać z jej nieodpowiedniego przechowywania. Jak wykazano niewłaściwe przechowywanie insuliny może wpływać na skuteczność jej stosowania…
Niektóre leki mają wpływ na metabolizm glukozy w organizmie, przez co mogą one zmieniać zapotrzebowanie na insulinę. Poniżej wymienione są…
W celu zbliżenia do stanu fizjologicznego, lekarz może zalecić przyjmowanie więcej niż jednego rodzaju insuliny. Każdy rodzaj insuliny wchłania się…
Insulinę podaje się podskórnie w warstwę tkanki tłuszczowej leżącą tuż pod skórą. Tkanka tłuszczowa jest mniej wrażliwa na uszkodzenie niż…
Model intensywnej insulinoterapii ma za zadanie odzwierciedlić fizjologiczne wydzielanie insuliny – zarówno te podstawowe jaki i okołoposiłkowe. U osób z…