Aktualności, Medycyna

Problem nadmiernej potliwości w cukrzycy

Redakcja | 3 kwietnia 2020

Pocenie się to jeden ze sposobów organizmu na regulowanie temperatury ciała, przede wszystkim odczuwamy to podczas upalnych dni lub aktywności fizycznej. Produkcja potu jest również zwiększona w sytuacji stresowej, podczas której dochodzi do nadmiernego wydzielania w organizmie hormonów: kortyzolu (inaczej hormon stresu, ma wpływ na stężenie cukru we krwi w sytuacjach stresowych) i adrenaliny (wydzielana w przypadku zagrożenia).

 

W przypadku osób z cukrzycą pocenie się może pojawiać się znacznie częściej oraz być bardziej intensywne. Dotyczy to w szczególności górnej części ciała, na przykład twarzy. Nadmierna potliwość u chorych z cukrzycą może być objawem hipoglikemii lub neuropatii nerwów obwodowych.

 

Hipoglikemia

Czyli niski poziom cukru we krwi (poniżej 70 mg/dl), jest stanem zagrożenia dla organizmu, a w szczególności dla mózgu, który bez ciągłego dopływu glukozy nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Dlatego podczas hipoglikemii mózg “odczytuje” ten stan jako sytuację stresową w konsekwencji czego podnosi poziom kortyzolu i adrenaliny co powoduje nagłe, nadmierne pocenie się.(1)

 

Neuropatia nerwów obwodowych 

Neuropatia cukrzycowa jest przewlekłym powikłaniem cukrzycy. Wystąpić może w każdym stadium choroby, jednak najczęściej występuje u osób, które chorują bardzo długo lub gdy glikemia jest niedostatecznie wyrównana. Neuropatia polega na uszkodzeniu zakończeń nerwów obwodowego układu nerwowego, czego konsekwencją jest występowanie szeregu powikłań związanych z: układem sercowo-naczyniowym, układem pokarmowym, układem moczowo-płciowym, układem oddechowym oraz termoregulacją (w tym nadmierną potliwością). Uszkodzenie zakończeń nerwów powoduje, że organizm nie odbiera prawidłowo bodźców z zewnątrz, dlatego gruczoły potowe są cały czas pobudzane do produkcji potu, niezależnie od temperatury czy występowania sytuacji stresowych.(2)

 

Pocenie smakowe

Jednym z charakterystycznych objawów neuropatii u osób z cukrzycą jest pojawienie się pocenia smakowego. Gustatory sweating, czyli pocenie smakowe polega na występowaniu nadmiernego pocenia się w okolicach twarzy, szyi, skóry głowy oraz klatki piersiowej podczas spożywania posiłków. Objaw ten jest konsekwencją uszkodzenia nerwów: szyjnego oraz skroniowego. Jest to bardzo rzadki, lecz specyficzny objaw. U osób zdrowych można zaobserwować nadmierne pocenie podczas jedzenia bardzo gorących lub pikantnych posiłków, natomiast u osób z cukrzycą pojawia się to niezależnie od rodzaju spożywanego posiłku. (3)

 

Podsumowanie 

Nadmierne pocenie w cukrzycy może być spowodowane hipoglikemią lub neuropatią nerwów obwodowych. W obydwu przypadkach należy obserwować swoje ciało. W przypadku wystąpienia takich objawów w pierwszej kolejności należy sprawdzić poziom cukru we krwi. Jeśli jest prawidłowy należy zgłosić się do lekarza w celu dalszej diagnostyki.

 

Literatura

1. Kuczerowski R. – Hipoglikemia polekowa u chorych na cukrzycę typu 2. Diab Pr. 2008- 9(6): 277-284.

2. Szczyrba S., Kozera G., Bieniaszewski L. i wsp. – Neuropatia cukrzycowa – patogeneza, rozpoznawanie, zapobieganie, leczenie. Forum Med. Ro. 2010 – 4(5): 339-355.

3. Pop-Busui R., Boulton A.J., Feldman E.L. et al. – Diabetic Neuropathy: A Position Statement by the American Diabetes Association. Diab. Care. 2017- 40(1): 136-154.

 

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Nie zmieniłem igły do pena. Co teraz?