Bioniczna trzustka – przełom w cukrzycy?
Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się tematowy bionicznej trzustki. Czyżby miało to oznaczać przełom w walce z cukrzycą typu 1?
Prezes PFED mgr Alicja Szewczyk otworzyła konferencję.
Wykładem inauguracyjnym pod tytułem „CUKRZYCA jako problem społeczny” konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii – Prof. dr hab. n med. Krzysztof Strojek – otworzył konferencję. Prof. przedstawił historię leczenia cukrzycy. Omówił zmiany w leczeniu cukrzycy na przestrzeni lat. Zwracał uwagę na rolę pielęgniarek oraz na rolę edukacji i motywacji w terapii pacjentów.
Wiecie, że wciąż co trzeci pacjent wciąż nie podaje sobie odpowiednich dawek insuliny?
Pani mgr Alicja Szewczyk prezentowała natomiast programy edukacyjne stosowane wśród pacjentów w zależności od stadium choroby i rodzaju cukrzycy.
Po przerwie kawowej mieliśmy okazję wsłuchać się w wykład gościa zagranicznego: profesor pielęgniarstwa diabetologicznego Angus Forbes opowiadał o „Dyskryminacji społecznej i stygmatyzacji w cukrzycy“.
Była to bardzo interesująca prelekcja. Profesor podkreślał istotę ludzkiej interakcji w chorobie! Skupił się na tym, jak pacjenci czują się na początku po postawieniu diagnozy i co jest ważne w komunikacji z nimi.
Często zdarza się zapominać o tych psychologicznych aspektach radzenia sobie z cukrzycą, które są równie istotne.
Po przerwie obiadowej nie zabrakło inspiracji i motywacji! Wykład “I’MMEASURABLE – nieograniczeni cukrzycą” mgr Teresy Benbenek-Klupy dostarczył wszystkim nieograniczonej dawki tych dwóch! Mgr Benbenek-Klupa opowiadała o młodych ludziach z cukrzycą, których choroba nie powstrzymała przed realizacją swoich pasji.
Na Konferencji nie zabrakło również miejsca dla nas 🙂
Jako Patronat Medialny mieliśmy swoje stoisko, na którym prezentowaliśmy nasze narzędzia.
Dziękujemy wszystkim prelegentom za dostarczenie bardzo cennej wiedzy. Do zobaczenia na kolejnych edycjach 🙂
Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się tematowy bionicznej trzustki. Czyżby miało to oznaczać przełom w walce z cukrzycą typu 1?
Uczucie niepokoju, drżenie rąk oraz odczuwalny niepokój bardzo często jest skorelowany z jednostką chorobową, jaką jest cukrzyca. Problemy ze snem…
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Aby obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy, nie trzeba intensywnie ćwiczyć, wystarczy nawet kilka minut spaceru po…
Informacja o cukrzycy dla wielu osób brzmi jak wyrok. Dla innych to wyzwanie i szansa na zmiany w życiu. Są…
Francuska firma BOYDSense opracowuje pierwszą nieinwazyjną technologię monitorowania cukrzycy, która wykorzystuje biomarkery oddechowe do przewidywania poziomu glukozy. Pomiar glukozy poprzed…