Ciągłe monitorowanie glikemii w ciąży – dlaczego jest tak ważne u ciężarnych z cukrzycą?
Od stycznia 2023 roku systemy ciągłego monitorowania glikemii są refundowane dla kobiet w ciąży, wymagających insulinoterapii. Około 1/3 pacjentek w…
Anemia, czyli niedokrwistość to problem, który dotyczy w Polsce nawet 40% ciężarnych kobiet. 90% tych przypadków wynika z niedoboru żelaza. Anemię definiuje się jako stan chorobowy, w którym zmniejsza się stężenie hemoglobiny. Dodatkowo może występować obniżona liczba czerwonych krwinek oraz obniżona wartość hematokrytu (objętość czerwonych krwinek w stosunku do krwi), czego konsekwencją jest niewystarczający transport tlenu do tkanek w organizmie (1).
W ciąży obserwuje się znaczny wzrost zapotrzebowania na żelazo. Zwiększa się wtedy objętość krwi krążącej, a żelazo matki musi pokryć potrzeby rozwijającego się płodu. Normy laboratoryjne dla kobiet ciężarnych są niższe, ponieważ krew jest “rozcieńczona”. Anemię w ciąży można rozpoznać, gdy hemoglobina spada poniżej 11 g/dl w pierwszym i trzecim trymestrze oraz poniżej 10,5 g/dl w drugim trymestrze. Niedokrwistość z niedoboru żelaza rozwija się, gdy zapasy żelaza zostaną wyczerpane, a jego podaż jest zbyt niska (2). Zapotrzebowanie na żelazo dla kobiet w ciąży wynosi 27 mg/dobę, natomiast dla kobiet w wieku rozrodczym niebędących w ciąży jest nieco niższe i wynosi 18 mg/dobę (3).
Niedokrwistość z niedoboru żelaza może przebiegać w trzech formach: ukrytej, utajonej, a także jawnej. Do rozpoznania niedokrwistości niezbędne jest wykonanie badań laboratoryjnych. Żeby odróżnić anemię z niedoboru żelaza od innych rodzajów niedokrwistości, należy wykonać badania poziomu ferrytyny, całkowitej zdolności wiązania żelaza TIBC oraz badanie krzywej wchłaniania żelaza (2).
Następstwa nieleczonej anemii w ciąży mogą dotyczyć zarówno matki jak i rozwijającego się płodu. U kobiety ciężarnej istnieje zwiększone ryzyko poronienia, porodu przedwczesnego, stanu przedrzucawkowego, sepsy i stanów depresyjnych (4). Nieleczona niedokrwistość u kobiety ciężarnej wpływa również na jej płód, dziecko może urodzić się z niższą masą urodzeniową, może mieć gorzej rozwinięty układ odpornościowy i nerwowy, czego konsekwencją w przyszłości może być mniejsza odporność na zakażenia, opóźniony rozwój psychofizyczny, czy obniżona koncentracja (1).
W leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza stosuje się preparaty żelaza pod kontrolą lekarza. Preparaty żelaza mogą mieć swoje skutki uboczne (problemy żołądkowe i zaparcia), dlatego nie powinny być stosowane więcej niż dwa razy dziennie (5).
Profilaktyka niedokrwistości z niedoboru żelaza obejmuje przede wszystkim spożywanie produktów, które są jego źródłem. Źródłem żelaza są zarówno produkty roślinne, jak i produkty zwierzęce. Warto pamiętać, że żelazo może występować w dwóch formach, co determinuje ich przyswajalność. Żelazo z produktów zwierzęcych jest o wiele lepiej przyswajalne niż roślinne. Żelazo z roślin jest gorzej przyswajalne, jednakże można ją polepszyć łącząc te produkty np. ze źródłami witaminy C. Jednocześnie herbata, czy błonnik pokarmowy hamują wchłanianie żelaza z produktów roślinnych. Przykładami produktów o wysokiej zawartości żelaza są: drób, podroby, mięso, ryby, żółtka jaj, produkty pełnoziarniste, kasze, kakao, otręby pszenne, rośliny strączkowe, pestki dyni i zielone warzywa (2).
Jak już wspomniano, najlepiej przyswajalnym źródłem żelaza są produkty zwierzęce (mięso i jego przetwory). W cukrzycy ciążowej leczonej insuliną należy zwrócić uwagę na wymienniki białkowo-tłuszczowe i wymienniki węglowodanowe. I tak, mięso składa się głównie z wody, białka i tłuszczu. Zawartość tych składników może się zmieniać w zależności od gatunku mięsa, a także jego części w obrębie tego samego gatunku (np. skrzydło z kurczaka zawiera około dwa razy więcej wymienników białkowo-tłuszczowych niż pierś z kurczaka), dlatego warto korzystać z tabel wymienników białkowo-tłuszczowych. Mięso “samo w sobie”, praktycznie nie posiada węglowodanów, a więc nie ma konieczności liczenia wymienników węglowodanowych. Jednakże inaczej jest w przypadku przetworów mięsnych (pasztetu pieczonego, kaszanki, czy parówek). W ich skład wchodzą różne dodatki do żywności, dlatego też tu obowiązują zarówno wymienniki białkowo-tłuszczowe, jak i węglowodanowe. To samo dotyczy mięs, które zostały przygotowane do spożycia z użyciem tłuszczu, czy dodatkiem panierki.
Od stycznia 2023 roku systemy ciągłego monitorowania glikemii są refundowane dla kobiet w ciąży, wymagających insulinoterapii. Około 1/3 pacjentek w…
W ciąży istnieje wiele ograniczeń, dlatego wiele kobiet zastanawia się co można jeść, a czego nie można. I tak, zalecenia…
Jeśli dowiedziałaś się, że masz cukrzycę ciążową, ważne żebyś była zorientowana jakie docelowe wartości glikemii są rekomendowane. W kontekście metody…