Dieta cukrzycowa – co jeść i czego unikać w cukrzycy
Cukrzyca powinna być leczona kompleksowo. Odpowiednia dieta cukrzycowa poprawia jakość życia oraz zmniejsza ryzyko powikłań w cukrzycy.
Wigilia i okres Bożego Narodzenia to przepiękny czas. W większości celebrujemy go przy świątecznym stole zastawionym tradycyjnymi przysmakami.
Święta stawiają zatem wiele wyzwań diabetykom, a utrzymanie prawidłowych glikemii w tym okresie bywa trudniejsze niż zazwyczaj. Jak zatem z tym sobie poradzić? Nie ma jednej złotej recepty dla wszystkich, gdyż zależy to od wielu czynników: sposobu leczenia, sposobu odżywiania na co dzień czy postawionej diagnozy.
Dla osób leczonych doustną farmakoterapią istotne będzie mimo wszystko ograniczenie spożywanych węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym w postaci np.
na rzecz innych przysmaków o niższym indeksie oraz włączenie aktywności fizycznej. Już nawet 15 minut spaceru po obiedzie zmniejsza wyrzut glukozy we krwi.
Osoby leczone insulinoterapią przede wszystkim muszą skupić się na liczeniu WW i WBT (w przypadku osób korzystających z pompy) i odpowiednim podaniu insuliny. Zadanie to utrudnione jest szczególnie wtedy, gdy nie przygotowujemy potraw sami.
Monitorowanie poziomu cukru podczas świąt może być nie lada wyzwaniem. Warto oczywiście pilnować ilości i jakości spożywanych potraw, w trosce o uniknięcie hiperglikemii. Pamiętajcie, że niezbędne jest tutaj także wsparcie i zrozumienie rodziny. Diagnoza cukrzycy zawsze dotyczy wszystkich członków rodziny, którzy powinni wykazać się odpowiednim wsparciem.
Podsuwamy kilka wskazówek, które pomogą Wam zmierzyć się z tym zadaniem:
Pamiętaj, że każdy przypadek cukrzycy jest inny, więc zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować zalecenia do indywidualnych potrzeb i warunków zdrowotnych.
Pamiętajcie, aby w tym wszystkim nie popadać w skrajność i zachować dystans. Święta to przede wszystkim czas radości i spokoju.
Cukrzyca powinna być leczona kompleksowo. Odpowiednia dieta cukrzycowa poprawia jakość życia oraz zmniejsza ryzyko powikłań w cukrzycy.
Startujesz w poznańskim maratonie 12 października 2025 i masz cukrzycę typu I? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Wyobraź sobie, że…
Mikroplastik to niewielkie cząsteczki plastiku obecne w wodzie, żywności i powietrzu, które coraz częściej budzą niepokój w kontekście zdrowia człowieka….
Pocenie się to jeden ze sposobów organizmu na regulowanie temperatury ciała, przede wszystkim odczuwamy to podczas upalnych dni lub aktywności…
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Diabulimia: termin ten powstał od połączenia dwóch słów, “diabetes” – cukrzyca oraz “bulimia” – jedno z zaburzeń odżywiania. Jest to…