Dieta cukrzycowa – co jeść i czego unikać w cukrzycy
Cukrzyca powinna być leczona kompleksowo. Odpowiednia dieta cukrzycowa poprawia jakość życia oraz zmniejsza ryzyko powikłań w cukrzycy.
Wigilia i okres Bożego Narodzenia to przepiękny czas. W większości celebrujemy go przy świątecznym stole zastawionym tradycyjnymi przysmakami.
Święta stawiają zatem wiele wyzwań diabetykom, a utrzymanie prawidłowych glikemii w tym okresie bywa trudniejsze niż zazwyczaj. Jak zatem z tym sobie poradzić? Nie ma jednej złotej recepty dla wszystkich, gdyż zależy to od wielu czynników: sposobu leczenia, sposobu odżywiania na co dzień czy postawionej diagnozy.
Dla osób leczonych doustną farmakoterapią istotne będzie mimo wszystko ograniczenie spożywanych węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym w postaci np.
na rzecz innych przysmaków o niższym indeksie oraz włączenie aktywności fizycznej. Już nawet 15 minut spaceru po obiedzie zmniejsza wyrzut glukozy we krwi.
Osoby leczone insulinoterapią przede wszystkim muszą skupić się na liczeniu WW i WBT (w przypadku osób korzystających z pompy) i odpowiednim podaniu insuliny. Zadanie to utrudnione jest szczególnie wtedy, gdy nie przygotowujemy potraw sami.
Monitorowanie poziomu cukru podczas świąt może być nie lada wyzwaniem. Warto oczywiście pilnować ilości i jakości spożywanych potraw, w trosce o uniknięcie hiperglikemii. Pamiętajcie, że niezbędne jest tutaj także wsparcie i zrozumienie rodziny. Diagnoza cukrzycy zawsze dotyczy wszystkich członków rodziny, którzy powinni wykazać się odpowiednim wsparciem.
Podsuwamy kilka wskazówek, które pomogą Wam zmierzyć się z tym zadaniem:
Pamiętaj, że każdy przypadek cukrzycy jest inny, więc zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować zalecenia do indywidualnych potrzeb i warunków zdrowotnych.
Pamiętajcie, aby w tym wszystkim nie popadać w skrajność i zachować dystans. Święta to przede wszystkim czas radości i spokoju.
Cukrzyca powinna być leczona kompleksowo. Odpowiednia dieta cukrzycowa poprawia jakość życia oraz zmniejsza ryzyko powikłań w cukrzycy.
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda udowodnili naukowo, że w naszym codziennym jadłospisie nie powinno brakować pokarmów, które podlegają procesom fermentacji –…
Systemy do ciągłego monitorowania glikemii w czasie rzeczywistym (CGM-RT) stopniowo stają się standardem nowoczesnej kontroli cukrzycy leczonej przy pomocy insulinoterapii….
Formetic to lek dla diabetyków typu 2. W aptekach w całej Polsce zaczyna brakować tego popularnego środka. Okazuje się, że…