Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Tabela wymienników białkowo-tłuszczowych

Anita Rogowicz-Frontczak
PRODUKTY

Dane na podstawie publikacji: „Liczymy kalorie”  Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Ilość gramów
produktu spożywczego
równa 1 WBT
Liczba kalorii
(kcal)
RYBY
Dorsz świeży 100 78
Dorsz świeży, filet bez skóry 200 140
Dorsz wędzony 100 94
Filety z makreli w oleju
(konserwa)
29 94
Filet z makreli z fasolką 100 128
Filety z makreli z warzywami 100 124
Flądra świeża 100 83
Halibut biały świeży 100 98
Karp świeży 100 110
Łosoś świeży 50 100
Łosoś wędzony 67 108
Makrela świeża 50 90
Makrela wędzona 50 110
Mintaj świeży 200 146
Morszczuk świeży 100 89
Paprykarz szczeciński 67 119
Pikantna sałatka z makreli
(konserwa)
67 130
Pikling 50 107
Płastuga świeża 100 86
Pstrąg strumieniowy 100 97
Pstrąg tęczowy 67 107
Sałatka pikantna z makreli 67 121
Sałatka rybna Neptun 67 119
Sałatka z dorsza 67 125
Sandacz świeży 100 84
Sardynka świeża 67 113
Sardynka w oleju 50 110
Sardynka w pomidorach 67 108
Sola 100 83
Szczupak świeży 100 82
Szprot wędzony w oleju
(konserwa)
25 83
Szprot w pomidorach
(konserwa)
100 144
Śledź marynowany 50 96
Śledź solony 50 108
Śledź świeży 67 107
Śledź w oleju po gdańsku 33 105
Śledź w sosie pomidorowym
(konserwa)
67 118
Śledź w sosie własnym
(konserwa)
50 107
Śledź w śmietanie 100 97
Śledź zawijany (rolmops) 100 104
Tuńczyk w oleju 50 95
Tuńczyk w sosie własnym 100 106
Węgorz wędzony 29 93
POTRAWY RYBNE
Dorsz w jarzynach 100 117
Dorsz z rusztu 67 115
Filety z dorsza po grecku 67 101
Filety z dorsza smażone 50 136
Karp w galarecie z warzywami 67 91
Karp z wody bez warzyw 100 102
Kotlet mielony z dorsza 50 130
Łosoś smażony saute 29 108
Łosoś z rusztu 33 94
Pulpety z dorsza 100 112
POTRAWY MIĘSNE
Befsztyk bity wiejski 40 103
Bigos popularny 100 119
Bitki wieprzowe 50 97
Bitki wieprzowe w jarzynach 50 94
Bitki wołowe 100 102
Bitki wołowe w jarzynach 100 116
Boeuf Strogonow 50 110
Bryzol wołowy z polędwicy 40 101
Cielęcina w potrawce 100 103
Fasolka po bretońsku 100 141
Galaretka wieprzowa 50 101
Gęś pieczona 33 108
Gołąbki z ryżu i mięsa 100 108
Gulasz wołowy 67 99
Klopsiki cielęce mielone 50 125
Klopsiki mielone mieszane 50 136
Kotlet cielęcy panierowany 33 122
Kotlet mielony mieszany 40 114
Kotlet mielony z kurczaka 29 109
Kotlet schabowy panierowany 33 117
Kotlet z kurczaka smażony 40 99
Kotlet z kurczaka smażony panierowany 50 124
Kura w galarecie 50 96
Kurczak gotowany w jarzynach 100 99
Kurczak pieczony 50 89
Medalion z indyka 40 99
Papryka nadziewana mięsem 100 160
Pasztet z mięsa mieszanego 29 103
Pieczeń cielęca duszona 50 96
Pieczeń rzymska 67 139
Pieczeń wołowa duszona 67 103
Polędwica wołowa pieczona 67 112
Potrawka z kurczaka 67 99
Pulpety z mięsa mieszanego 50 111
Risotto z mięsa i warzyw 100 185
Rolada wieprzowa 25 103
Schab pieczony 33 97
Stek wieprzowy 22 105
Sztuka mięsa 50 112
Wątróbka saute 50 119
Wieprzowina duszona 50 112
Wieprzowina gotowana 29 104
Żeberka duszone 50 105
DRÓB
Gęś 29 97
Kaczka, tuszka 33 103
Kura, tuszka 50 101
Kurczak, tuszka 67 105
Noga (udko) kurczaka 67 105
Pierś indyka bez skóry 100 84
Pierś kurczaka bez skóry 100 99
Podudzie indyka ze skórą 67 95
Skrzydło indyka 67 112
Skrzydło kurczaka 50 93
Udko kurczaka ze skórą 67 105
Udziec indyka ze skórą 67 87
PODROBY
Flaki 100 84
Nerki wieprzowe 100 102
Nogi wieprzowe 33 91
Ozór wieprzowy 67 110
Parówki cienkie 40 109
Parówki kolskie 40 130
Parówki z kurczaka 40 104
Serca wieprzowe 100 111
Wątroba cielęca 100 124
Wątroba wieprzowa 100 130
Wątroba wołowa 100 125
Wątróbka z kurczaka 100 136
Żołądki kurczaka 100 114
SERY
Deser twarogowy kakaowy
(1 opakowanie -150 g)
100 156
Deser twarogowy truskawkowy 100 170
Ser brie półtłusty
(1 plaster – 30 g)
29 94
Ser kamamber 33 97
Ser cheddar 25 98
Ser edamski tłusty 33 105
Ser ementaler pełnotłusty 25 96
Ser gouda tłusty 33 106
Ser mozarella 50 113
Ser myśliwski pełnotłusty 29 99
Ser parmezan 22 100
Ser podlaski 29 104
Ser rokpol pełnotłusty 29 104
Ser salami pełnotłusty 29 100
Ser topiony edamski
(1 opak – 50 g; 1 plaster – 20 g)
33 100
Ser twarogowy chudy 100 99
Ser twarogowy półtłusty 100 132
Ser twarogowy tłusty 67 117
Ser tylżycki półtłusty
(1 plaster – 30 g)
29 101
Ser tylżycki tłusty 29 95
Ser typu FETA
(1 plaster – 20 g)
50 107
Serek Fromage czosnkowy 29 105
Serek Fromage naturalny 25 95
Serek homogenizowany owocowy
(1 opakowanie -150 g)
200 264
Serek naturalny Bieluch 100 130
Serek pieczarkowy 100 114
Serek twarogowy
homogenizowany pełnotłusty
67 107
Serek twarogowy
homogenizowany truskawkowy
100 168
Serek twarogowy
homogenizowany waniliowy
100 159
Serek twarogowy ziarnisty 100 101

ŚMIETANY

Bita śmietana w aerozolu Laura 50 118
Śmietana 12%
(1 łyżka – 20 g)
100 133
Śmietana 18%
(1 łyżka – 22 g)
67 123
Śmietanka do kawy 9%
(porcja 10 g)
100 107
Śmietanka kremowa 30%
(1 łyżka – 24 g)
33 96
SOSY
Majonez domowy
(1 łyżka – 25 g)
14 103
Majonez domowy z oleju rzepakowego 14 102
Majonez kielecki 15 101
Majonez z oleju słonecznikowego 14 102
Musztarda
(1 łyżeczka – 8 g)
100 122
Sos tatarski 18 107

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, endokrynologii, bliska sercu jest mi cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej, problem współistnienia chorób tarczycy i innych chorób autoimmunologicznych z cukrzycą




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.