Dieta w cukrzycy typu 2

W cukrzycy typu 2 kwestia diety jest bardzo istotnym elementem leczenia. Zadaniem jej jest nie tylko utrzymanie prawidłowych wartości glikemii, ale również systematyczna redukcja masy ciała, spadek poziomu cholesterolu czy ciśnienia tętniczego. Podstawowym działaniem w zakresie zmiany sposobu żywienia jest wprowadzenie diety o niskim indeksie glikemicznym. Dieta osoby chorującej na cukrzycę, u której jednocześnie występuje nadwaga lub otyłość powinna być także dietą niskokaloryczną. Zaleca się, aby uwzględniła ona odpowiedni deficyt kaloryczny, który przyczyni się do spadku masy ciała na poziomie 0,5-1 kg tygodniowo.

Wśród osób z cukrzycą typu 2 bardzo często stosuje się leczenie za pomocą doustnych leków. Czasami postęp choroby oraz brak unormowania glikemii przyczynia się do konieczności wprowadzenia insulinoterapii. Lekarz może zadecydować o konieczności wprowadzenia insuliny w stałych dawkach. W takim przypadku kluczowe będzie stosowanie diety o podobnej zawartości węglowodanów w poszczególnych posiłkach każdego dnia. W innym przypadku nie dojdzie do wyrównania poziomu glikemii. W praktyce najlepiej jest to dokładnie ustalić wspólnie z lekarzem lub dietetykiem.

Przykład

Lekarz zaleca spożycie 2 kromek pieczywa na śniadanie i dobiera odpowiednią dawkę insuliny do ilości węglowodanów, które się w nich znajdują.

Jeśli jednak jednego dnia pacjent spożyje 3 lub 4 kromki pieczywa, czyli ilość większą od zalecanej, w takim wypadku glikemia po posiłku będzie podwyższona pomimo podania insuliny. Nadmierną ilość spożytego jedzenia można jednak wyrównać poprzez wprowadzenie aktywności fizycznej. W sytuacji odwrotnej, jeśli pacjent spożyje jedną kromkę pieczywa zamiast dwóch, może dojść do hipoglikemii.

Rozwiązanie takie na pierwszy rzut oka może wydawać się monotonne. Jeśli jednak zasięgniemy pomocy doświadczonego dietetyka, pomoże on opracować listę zamienników (np. kasze, płatki zbożowe, makarony pełnoziarniste), które będą odpowiadać tej samej ilości wymienników węglowodanowych co np. 2 kromki pieczywa. Dzięki takiemu rozwiązaniu pacjent bez problemów będzie mógł we własnym zakresie dokonywać zmian w swoim żywieniu i urozmaicać swoje dania. Jednocześnie zadba także o prawidłowe poziomy glikemii.

Literatura

  1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetologia Kliniczna 2018;4(1):1-92.

O AUTORZE

Marta Banaszak

Mgr

Dietetyk kliniczny, absolwentka studiów licencjackich i magisterskich kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, edukator żywieniowy ogólnopolskiego programu “Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Doświadczenie i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdobyła dzięki pracy indywidualnej jak i grupowej w szpitalu klinicznym, poradniach dietetycznych oraz placówkach żywienia zbiorowego.



PRZECZYTAJ WIĘCEJ O:

Dieta w cukrzycy typu 2

CZYTAJ DALEJ

Dieta w cukrzycy typu 2