Erytrytol (erytrol) – substancja słodząca
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
W cukrzycy typu 2 kwestia diety jest bardzo istotnym elementem leczenia. Zadaniem jej jest nie tylko utrzymanie prawidłowych wartości glikemii, ale również systematyczna redukcja masy ciała, spadek poziomu cholesterolu czy ciśnienia tętniczego. Podstawowym działaniem w zakresie zmiany sposobu żywienia jest wprowadzenie diety o niskim indeksie glikemicznym. Dieta w cukrzycy typu 2, u której jednocześnie występuje nadwaga lub otyłość powinna być także dietą niskokaloryczną. Zaleca się, aby uwzględniła ona odpowiedni deficyt kaloryczny, który przyczyni się do spadku masy ciała na poziomie 0,5-1 kg tygodniowo.
Wśród osób z cukrzycą typu 2 bardzo często stosuje się leczenie za pomocą doustnych leków. Czasami postęp choroby oraz brak unormowania glikemii przyczynia się do konieczności wprowadzenia insulinoterapii. Lekarz może zadecydować o konieczności wprowadzenia insuliny w stałych dawkach. W takim przypadku kluczowe będzie stosowanie diety o podobnej zawartości węglowodanów w poszczególnych posiłkach każdego dnia. Inaczej nie dojdzie do wyrównania poziomu glikemii. W praktyce najlepiej jest to dokładnie ustalić wspólnie z lekarzem lub dietetykiem (1).
Wielu pacjentów zadaje sobie pytanie, co jeść przy cukrzycy? Lekarz zaleca spożycie 2 kromek pieczywa na śniadanie i dobiera odpowiednią dawkę insuliny do ilości węglowodanów, które się w nich znajdują.
Jeśli jednak jednego dnia pacjent spożyje 3 lub 4 kromki pieczywa, czyli ilość większą od zalecanej, w takim wypadku glikemia po posiłku będzie podwyższona pomimo podania insuliny. Nadmierną ilość spożytego jedzenia można jednak wyrównać poprzez wprowadzenie aktywności fizycznej. W sytuacji odwrotnej, jeśli pacjent spożyje jedną kromkę pieczywa zamiast dwóch, może dojść do hipoglikemii.
Rozwiązanie takie na pierwszy rzut oka może wydawać się monotonne. Jeśli jednak zasięgniemy pomocy doświadczonego dietetyka, pomoże on opracować listę zamienników (np. kasze, płatki zbożowe, makarony pełnoziarniste), które będą odpowiadać tej samej ilości wymienników węglowodanowych co np. 2 kromki pieczywa. Dzięki takiemu rozwiązaniu pacjent bez problemów będzie mógł we własnym zakresie dokonywać zmian w swoim żywieniu i urozmaicać swoje dania. Jednocześnie zadba także o prawidłowe poziomy glikemii.
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które…
Poszukujesz zdrowszego zamiennika cukru, ale nie wiesz, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem dla cukrzyka? Sprawdź porównanie dwóch najpopularniejszych słodzików…
Wiedza o zdrowym odżywianiu i niskokalorycznych substytutach spożywczych jest coraz większa, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę nie muszą…
Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale…
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…