Kalkulator insuliny: wylicz dawkę insuliny
Kalkulator insuliny – z nim obliczysz potrzebną dawkę insuliny, która pomaga unormować stężenie glukozy w Twoim organizmie po posiłku. Uwzględnia…
Cukrzyca jest chorobą, w której jednym z podstawowych elementów postępowania terapeutycznego jest zmiana nawyków żywieniowych. Aktualnie, wraz z dużym postępem, jaki miał miejsce w zakresie metod leczenia, pacjenci zyskują coraz większą swobodę wyboru w produktach spożywczych, które mogą spożywać stosując tym samym zasady diety cukrzycowej. Jednocześnie warto podkreślić, że wokół diety cukrzycowej narosło również wiele mitów.
Poniżej przedstawiamy Wam najczęstsze z nich wraz z wytłumaczeniem naukowym i zachęcamy do pobrania naszej bezpłatnej aplikacji Cukrzyca.pl z indywidualnym planem żywieniowym dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Nadmierne spożywanie słodyczy zarówno przez diabetyków jak i osoby zdrowe są w takim samym stopniu niezalecane. Produkty dla diabetyków bardzo często są słodzone fruktozą lub sztucznymi substancjami słodzącymi. Nie oznacza to, że charakteryzują się zmniejszoną ilością węglowodanów! Bardzo często ilość cukrów prostych w produktach diabetycznych jest porównywalna do tradycyjnych. Wynika to z faktu, że wyroby cukiernicze dla diabetyków są słodzone słodzikami, a więc nie zawierają sacharozy. Wydawałoby się to na pierwszy rzut oka lepsze, niemniej jednak podstawowym składnikiem tych wyrobów jest mąką, która jest odpowiedzialna za wzrost poziomu glukozy we krwi. Należy pamiętać, że każdy rodzaj słodyczy przyczynia się do wzrostu glikemii, dlatego też alternatywą jest spożywanie słodyczy w małych ilościach i przy specjalnych okazjach, a nie jako element codziennej diety. Całkiem bezpiecznym a zarazem zdrowym słodyczem charakteryzującym się niskim indeksem glikemicznym jest gorzka czekolada, najlepiej powyżej 70% kakao (1).
Jeden średni grejpfrut o wadze 350 g, dostarcza 27 g węglowodanów przyswajalnych, czyli prawie 3 wymienniki węglowodanowe. Grejpfrut charakteryzuje się dużą ilością witaminy C, oraz pektyn (rodzaj błonnika), które mogą przyczynić się do opóźnienia wchłaniania węglowodanów. Mimo wszystko grejpfrut to owoc, który zawiera cukry proste – fruktozę.
Co więcej, często osoby chorujące na cukrzycę wybierają sok grejpfrutowy. Sok, powstały w wyniku procesów technologicznych, zawiera mniej błonnika niż cały owoc, a cząsteczki owocu są bardzo małe. W związku z tym przyczynia się on do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu.
Zarówno cukier brązowy, miód oraz cukier biały to substancje słodzące, które w nadmiarze mogą prowadzić do wzrostu poziomu glukozy we krwi, a także mogą stanowić przyczynę nadwagi lub otyłości. Różnica pomiędzy cukrem białym a brązowym tkwi w zawartości substancji mineralnych oraz sposobie produkcji. Cukier brązowy wytwarzany jest z trzciny cukrowej, zaś biały z buraków cukrowych. Ciemniejszy nie ulega oczyszczeniu tj. rafinacji z melasy, która zawiera wiele składników mineralnych jak żelazo, magnez, wapń, potas. Kalorycznie cukru brązowego jest zbliżona do białego, tak samo jak zawartość węglowodanów. Alternatywą do słodzenia dla osób z cukrzycą może być ksylitol (czyli cukier brzozowy) lub stewia. Obydwie substancje słodzące są naturalne, o wiele słodsze w porównaniu do cukru, a dodatkowo odznaczają się o wiele niższym indeksem glikemicznym. Należy pamiętać, że ksylitol zawiera jedynie o połowie mniej węglowodanów niż zwykły cukier, stąd należy zachować umiar w wykorzystywaniu zarówno ksylitolu jak i stewii i nie używać ich bezkarnie.
Cynamon to przyprawa o niezwykłych właściwościach. Związki biologicznie czynne obecne w ekstrakcie z kory cynamonu regulują poziom glukozy i lipidów we krwi, spowalniają wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim oraz zwiększają wrażliwość na insulinę. Badania prowadzone wśród osób chorujących na cukrzycę wykazały, że spożywanie cynamonu wykazuje działanie hipoglikemizujące (obniżające poziom glukozy we krwi) a także zmniejszające ryzyko powikłań towarzyszących tej chorobie.
Plan żywieniowy dla osób chorych na cukrzycę jest powinien opierać się na zasadach zdrowego odżywiania. Najważniejszą zasada jest regularność spożywania posiłków. Dla diabetyka zasada ta jest wręcz na wagę złota. Bardzo ważne, aby posiłki były spożywane w odstępie co około 3-4 h, bez podjadania. Wprowadzając regularność posiłków, czyli małe posiłki spożywane 5 razy na dzień regulujemy poziom glukozy we krwi, utrzymując go na stałym poziomie. Jadłospis powinien uwzględniać trzy posiłki główne jak śniadanie, obiad i kolacja i dwie małe przekąski pomiędzy nimi.
Kawa zbożowa jest produkowana z żyta, pszenicy lub jęczmienia, które są źródłem węglowodanów. Z tego względu kawa zbożowa może wpływać na poziom glukozy we krwi. Przykładowo porcja kawy zbożowej (4 g) z 2-procentowym mlekiem krowim (125 ml) oraz 1 łyżeczką cukru (6 g) to około 1,5 wymiennika węglowodanowego (6). W przypadku kawy polecam kawę czarną, naturalną np. z dodatkiem cynamonu lub z niewielką ilością mleka (ok 50 ml). Wykazano, że spożycie kawy naturalnej obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, ze względu na zawarte związki o działaniu antyoksydacyjnym (związki polifenolowe) (3).
Owoce mimo wielu wartości odżywczych, w tym zawartości witamin, antyoksydantów i składników mineralnych odznaczają się dużą zawartością cukru prostego – fruktozy. Z tego względu powinny być spożywane z umiarem. Sugeruje się, aby ograniczyć spożywanie owoców do 300 g. Ilość tą należy podzielić na 2-3 porcje. Warto zwrócić uwagę na indeks glikemiczny, tak, aby był on niski (<55) lub średni (55-70) (5).
Kalkulator insuliny – z nim obliczysz potrzebną dawkę insuliny, która pomaga unormować stężenie glukozy w Twoim organizmie po posiłku. Uwzględnia…
Popularność diet alternatywnych stale wzrasta. Obecnie są one stosowane nie tylko przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy ale także przez…
Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization) za otyłość uznaje się nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające…
Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej jest odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Uregulowanie poziomu glukozy w surowicy krwi jest niezbędne…
Codzienne liczenie ilości wymienników węglowodanowych zawartych w poszczególnych produktach spożywczych może na początku sprawiać wiele trudności. W związku z tym…