Indeks glikemiczny (IG) – co to takiego? Tabela indeksów glikemicznych
Często wykorzystywanym i ważnym pojęciem pod kątem zasad żywienia w cukrzycy jest indeks glikemiczny. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny…
Poniżej znajduje się uproszczona tabela indeksów glikemicznych przydatnych w układaniu codziennej diety osoby z cukrzycą.
Tabela znajduje się pod banerem. Czytaj dalej ->
NISKI IG (< 55) | ŚREDNI IG (55 – 70) | WYSOKI IG (> 70) | |
---|---|---|---|
OWOCE | Jabłka, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, gruszki, morele, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, nektarynki, mango, śliwki, żurawiny itp, sok pomidorowy | Banany świeże, ananasy, kiwi, winogrona, czereśnie, papaja, liczi, melon, rodzynki, figi suszone, daktyle świeże, dżemy niskosłodzone, sok z jabłek | Banany suszone, arbuz, owoce smażone w cukrze, daktyle suszone, owoce z puszki w syropie, dżemy słodzone, inne soki owocowe-niedosładzane |
WARZYWA | Wszystkie sałaty i kapusty, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, marchewka surowa, pomidory, papryka, pasternak, rzodkiewki, rzepa, szparagi, grzyby, itp | Ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach (nie rozgotowane!), ziemniaki gotowane na parze, bataty gotowane bez skórki, buraki, dynia, kukurydza konserwowa, popcorn (bez dodatków), marchew gotowana, chipsy ziemniaczane, tapioka | Ziemniaki gotowane lub pieczone bez skórki, ziemniaki smażone, frytki, puree z ziemniaków instant, pieczone bataty bez skórki, popcorn maślany |
PIECZYWO I WYROBY CUKIERNICZE | Razowy chleb jęczmienny, chleb gryczany, chleb żytni, pumpernikiel | Większość pieczywa i wyrobów cukierniczych z mąki białej i razowej. Chleb chrupki, chleb tostowy, tortilla kukurydziana | Bagietki, rogale, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej, chrupki kukurydziane i inne przegryzki słodzone lub solone |
MAKARONY | Wszystkie pełnoziarniste, razowe produkowane z mąki nie rafinowanej, i makarony „białe” nie rozgotowane ( „al dente”) | Wszystkie „białe” makarony (z mąki oczyszczonej), makaron ryżowy, gryczany, kukurydziany | -Wszystkie rozgotowane makarony, lane kluski/ciasto |
ZBOŻA I ZBOŻOWE PRODUKTY ŚNIADANIOWE | Otręby pszenne, żytnie, gryczane i owsiane, kasza jęczmienna perłowa, gryczana, komosa ryżowa, całe ziarna żyta i pszenicy. | Musli i płatki zbożowe naturalne, owsianka, jaglanka, płatki jęczmienne, kasza jaglana | Wszystkie produkty śniadaniowe (tzw. płatki) słodzone ze zbóż oczyszczonych, płatki kukurydziane, kuskus |
RYŻ | Ryż dziki, ryż biały parboiled (preparowany termicznie) | Ryż biały długoziarnisty, ryż brązowy, ryż jaśminowy, ryż basmati, ryż do risotto | Ryż instant, ryż „dmuchany”, kleik ryżowy |
NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | Soczewica (brązowa, czerwona i zielona), ciecierzyca, fasola (czerwona, Mung, czarna, biała, Pinto, adzuki, garbanzo, lima), groch (żółty i zielony), soja, bób | – | – |
INNE | Mleko chude/półtłuste/tłuste, mleko sojowe, jogurty, orzechy, smoothie (na mleku z owocami), lody, masło orzechowe, czekolada, hummus | Miód | Napoje gazowane na bazie maltodekstryny, cukier stołowy, napoje gazowane |
Często wykorzystywanym i ważnym pojęciem pod kątem zasad żywienia w cukrzycy jest indeks glikemiczny. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny…
Istnieje wiele różnych metod leczenia cukrzycy. Najbardziej zbliżoną do fizjologii metodą leczenia cukrzycy jest intensywna insulinoterapia. Jest metodą z wyboru przy konieczności…
Co to są wymienniki węglowodanowe? W planowaniu diety dla pacjentów z cukrzycą typu 1 ważne są wymienniki węglowodanowe (WW). Jeden…
Co to są wymienniki białkowo-tłuszczowe (wbt)? Białka dostarczone z dietą np. chude mięso, ryby, jaja, nabiał ulegają przemianie w aminokwasy…
Do trzech najważniejszych składników, które dostarczamy każdego dnia do naszego organizmu należą węglowodany, białka oraz tłuszcze. W zależności od budowy…