Tabela indeksów glikemicznych

tabela indeksów glikemicznych

Poniżej znajduje się uproszczona tabela indeksów glikemicznych przydatnych w układaniu codziennej diety osoby z cukrzycą.

Tabela znajduje się pod banerem. Czytaj dalej ->

NISKI IG
(< 55)
ŚREDNI IG
(55 – 70)
WYSOKI IG
(> 70)
OWOCEJabłka, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, gruszki, morele, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, nektarynki, mango, śliwki, żurawiny itp, sok pomidorowyBanany świeże, ananasy, kiwi, winogrona, czereśnie, papaja, liczi, melon, rodzynki, figi suszone, daktyle świeże, dżemy niskosłodzone, sok z jabłekBanany suszone, arbuz, owoce smażone w cukrze, daktyle suszone, owoce z puszki w syropie, dżemy słodzone,  inne soki owocowe-niedosładzane
WARZYWAWszystkie sałaty i kapusty, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, marchewka surowa, pomidory, papryka, pasternak, rzodkiewki, rzepa, szparagi, grzyby, itpZiemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach (nie rozgotowane!), ziemniaki gotowane na parze, bataty gotowane bez skórki, buraki, dynia, kukurydza konserwowa, popcorn (bez dodatków), marchew gotowana, chipsy ziemniaczane, tapiokaZiemniaki gotowane lub pieczone bez skórki, ziemniaki smażone, frytki, puree z ziemniaków instant, pieczone bataty bez skórki, popcorn maślany
PIECZYWO I WYROBY CUKIERNICZERazowy chleb jęczmienny, chleb gryczany, chleb żytni, pumpernikielWiększość pieczywa i wyrobów cukierniczych z mąki białej i razowej. Chleb chrupki, chleb tostowy, tortilla kukurydzianaBagietki, rogale, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej, chrupki kukurydziane i inne przegryzki słodzone lub solone
MAKARONYWszystkie pełnoziarniste, razowe produkowane z mąki nie rafinowanej, i makarony „białe” nie rozgotowane ( „al dente”)Wszystkie „białe” makarony (z mąki oczyszczonej), makaron ryżowy, gryczany, kukurydziany-Wszystkie rozgotowane makarony, lane kluski/ciasto
ZBOŻA I ZBOŻOWE PRODUKTY ŚNIADANIOWEOtręby pszenne, żytnie, gryczane i owsiane, kasza jęczmienna perłowa, gryczana, komosa ryżowa, całe ziarna żyta i pszenicy.Musli i płatki zbożowe naturalne, owsianka, jaglanka, płatki jęczmienne, kasza jaglanaWszystkie produkty śniadaniowe (tzw. płatki) słodzone ze zbóż oczyszczonych, płatki kukurydziane, kuskus
RYŻRyż dziki, ryż biały parboiled (preparowany termicznie)Ryż biały długoziarnisty, ryż brązowy, ryż jaśminowy, ryż basmati, ryż do risottoRyż instant, ryż „dmuchany”, kleik ryżowy
NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCHSoczewica (brązowa, czerwona i zielona), ciecierzyca, fasola (czerwona, Mung, czarna, biała, Pinto, adzuki, garbanzo, lima), groch (żółty i zielony), soja, bób
INNEMleko chude/półtłuste/tłuste, mleko sojowe, jogurty, orzechy, smoothie (na mleku z owocami), lody, masło orzechowe, czekolada, hummusMiódNapoje gazowane na bazie maltodekstryny, cukier stołowy, napoje gazowane

 

Zacznij skutecznie zarządzać swoją cukrzycą!

AppStore GooglePlay
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Pobierz darmową aplikację dla diabetyków i odbierz nasze wsparcie!

AppStore GooglePlay
Przeczytaj także

Wymienniki białkowo-tłuszczowe: jak je liczyć?

DARMOWY PREZENT!!!

    Skip to content