W planowaniu diety dla pacjentów z cukrzycą typu 1 ważne są wymienniki węglowodanowe (WW). Jeden wymiennik węglowodanowy odpowiada takiej ilości produktu wyrażonej w gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych.
Tabela Wymienników Węglowodanowych znajduje się pod banerem. Czytaj dalej ->
Wymienniki Węglowodanowe: tabela
NAZWA PRODUKTU
KALORIE
WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE (na 100g)
OWOCE
Agrest
46
0,9
Ananas
55
1,2
Arbuz
36
0,8
Awokado
169
0,4
Banan
97
7,2
Banany suszone
368
8,2
Borówki amerykańskie
57
1,2
Brzoskwinia
50
1
Czarne jagody
51
0,9
Czereśnie
63
1,3
Daktyle suszone
290
6,5
Figa
74
1,6
Figi suszone
311
6,5
Granat
83
1,5
Grapefruit
40
0,8
Gruszka
58
1,2
Jabłko
50
1
Jabłka suszone
256
5,2
Jagody goji suszone
349
6,4
Jeżyny
43
0,4
Maliny
43
0,5
Mandarynki
45
0,9
Mango
69
1,5
Melon
38
0,7
Morele
50
1
Morele suszone
301
6,2
Morwa biała suszona
321
6,1
Nektarynka
50
1,1
Pomarańcze
47
0,9
Pomelo
38
0,9
Rodzynki suszone
286
6,5
Śliwki
49
1
Śliwki suszone
282
6
Truskawki
33
0,6
Mandarynki
45
0,9
Kiwi
60
1,2
Maliny
43
0,5
Papaja
44
0,9
Porzeczki czarne
51
0,7
Porzeczki białe
45
0,7
Porzeczki czerwone
46
0,6
Winogrona
71
1,6
Wiśnie
49
1
Żurawina suszona
308
7,7
WARZYWA
Bakłażan
26
0,4
Bataty
86
1,7
Boćwina
26
0,1
Bób
76
0,8
Brokuły
31
0,3
Brukselka
47
0,3
Burak
42
0,7
Burak gotowany
37
0,7
Cebula
33
0,5
Ciecierzyca, nasiona suche
378
4,3
Cieciorka konserwowa
139
1,6
Cukinia
17
0,2
Dynia
33
0,5
Fasola biała
315
4,6
Fasola biała konserwowa
114
1,6
Fasola czerwona konserwowa
81
1
Fasola mung kiełki
34
0,3
Fasola szparagowa
37
0,5
Groch. nasiona suche
319
4,5
Groszek zielony
86
1
Groszek zielony konserwowy
73
1
Jarmuż
36
0,2
Kabaczek
16
0,2
Kalafior
27
0,3
Kalarepa
33
0,4
Kapusta biała
33
0,5
Kukurydza kolby
115
2
Kukurydza konserwowa
109
2
Marchew
33
0,5
Papryka czerwona
32
0,5
Papryka zielona
22
0,3
Papryka żółta
27
0,5
Pietruszka, korzeń
49
Pomidor
19
0,3
Pomidory suszone
258
4,4
Pomidory suszone w oleju
213
1,4
Rabarbar
15
0,1
Rzepa
33
0,5
Rzodkiewka
18
0,2
Seler korzeniowy
30
0,3
Seler naciowy
17
0,2
Soczewica czarna, nasiona suche
352
5,3
Soczewica czerwona, nasiona suche
341
4,9
Soczewica zielona, nasiona suche
352
6,1
Soczewica konserwowa
107
1,2
Soja, nasiona suche
413
1,7
Szparagi
21
0,2
Szpinak
22
0,1
Por
29
0,3
Kapusta kiszona
16
0,1
Kapusta pekińska
16
0,1
Sałata
16
0,2
Kalarepa
33
0,4
Brukselka
47
0,3
Ogórek zielony
14
0,2
Ziemniak
79
1,7
SŁODYCZE I PRZEKĄSKI
Cukier
399
10
Miód pszczeli
319
8
Syrop klonowy
261
7
Czekolada gorzka
559
5,5
Wiórki kokosowe
657
0,6
Orzechy arachidowe
580
1,2
Orzechy laskowe
666
0,6
Orzechy włoskie
666
1,2
Orzechy nerkowca
553
3
Orzechy pinii
673
1
Orzechy pistacjowe
606
1,9
Migdały
604
0,8
Płatki migdałowe
590
0,9
Dynia, pestki
572
1,3
Słonecznik, nasiona
577
1,9
Amarantus nasiona
396
5,9
NAPOJE
Herbata bez cukru
0
0
Kawa bez cukru
0
0
Sok pomidorowy
18
0,3
Napój migdałowy
30
0,2
Napój owsiany
46
0,5
Napój ryżowy
47
1
Napój sojowy
41
0,2
NABIAŁ
Jajko
140
–
Jogurt nat. 2% tł
60
0,6
Jogurt naturalny bez laktozy
63
0,7
Jogurt naturalny typu greckiego
102
0,5
Jogurt kokosowy
86
1
Mleko 2% tłuszczu
51
1,2
Mleko bezlaktozowe
44
0,5
Mleko kokosowe (napój)
46
0,3
Mleko kozie
68
0,5
Kefir 2 % tł
50
0,5
Serek twarogowy chudy
98
0,4
Serek twarogowy półtłusty
132
0,4
Serek twarogowy bez laktozy
120
0,4
Serek homogenizowany chudy
72
0,7
Serek ziarnisty
101
0,3
Ser żółty
318
0
Śmietana 12 % tł
134
0,4
Śmietana 18 % tł
186
0,4
RYBY I DRÓB
Dorsz
69
0
Halibut
98
0
Karp
110
0
Krewetki
92
0,1
Makrela świeża
182
0
Śledż świeży
162
0
Pierś indyka
53
0
Uda indyka
100
0
Pierś kurczaka
98
0
Uda Kurczaka
125
0
Wątróbka kurczaka
136
0,1
MIĘSO I WĘDLINY
Szynka dojrzewająca
178
0,1
Polędwica z indyka
105
0
Szynka z piersi kurczaka
96
0
Wołowina polędwica
112
0
TŁUSZCZE
Margaryna
542
0
Masło ekstra
748
0,1
Masło orzechowe
598
1,1
Oleje roślinne
900
0
PRZETWORY ZBOŻOWE
Bagietka pełnoziarnista
260
5,4
Bułka bezglutenowa wieloziarnista
329
3,3
Bułka grahamka
262
4,9
Bułka tarta
354
7,2
Chleb bezglutenowy wieloziarnisty
309
3,5
Chleb chrupki
360
7,3
Chleb graham
231
4,2
Chleb żytni pełnoziarnisty
240
4,5
Chleb żytni razowy
227
4,3
Pumpernikiel
256
4,9
Kasza bulgur
342
5,8
Kasza gryczana
344
6,3
Kasza jaglana
348
6,8
Kasza jęczmienna pęczak
340
7
Kasza kukurydziana
371
8
Kasza manna
348
7,4
Kasza orkiszowa
338
6,3
Kasza owsiana
380
6,3
Komosa ryżowa (quinoa)
350
5,8
Komosa ryżowa ekspandowana
369
7,1
Ryż basmati
365
7,6
Ryż brązowy
335
6,8
Ryż czerwony
356
7,6
Ryż dziki
357
6,9
Makaron bezglutenowy penne
345
7,5
Makaron gryczany
349
7,7
Makaron lasagne pełnoziarnisty
362
6,4
Makaron pełnoziarnisty penne
362
6,4
Makaron pełnoziarnisty świderki
362
6,4
Makaron ryżowy
345
7,6
Makaron spaghetti pełnoziarnisty
361
6,2
Makaron z fasoli mung
361
8,7
Mąka gryczana
363
6,9
Mąka jaglana
381
7,3
Mąka kokosowa odtłuszczona
313
1,5
Mąka kukurydziana
348
7,1
Mąka owsiana
370
5,5
Mąka pszenna typ 1850
327
6
Mąka ryżowa
347
7,7
Mąka sojowa
448
0,8
Mąka z ciecierzycy
387
4,7
Mąka z komosy ryżowej (quinoa)
368
5,7
Mąka z nasion amarantusa
393
6
Mąka żytnia typ 2000
323
6,1
Otręby pszenne
268
2
Otręby owsiane
246
5,6
Otręby gryczane
392
6,3
Otręby żytnie
281
3,6
Platki kukurydziane
73
1,7
Płatki owsiane
376
6,2
Płatki gryczane
365
6,9
Płatki jęczmienne
370
7
Płatki pszenne
366
7,1
Płatki ryżowe
365
7,9
Płatki żytnie
362
7,1
Wafle ryżowe
387
7,8
Musli bezglutenowe
372
7,8
Musli z owocami suszonymi
335
6,4
Musli z rodzynkami i orzechami
393
5,3
Tapioka
358
8,8
Tortilla bezglutenowa
218
5,6
Tortilla pełnoziarnista
310
4,6
Zarodki pszenne
349
3,2
DODATKI
Ocet ryżowy
18
0,5
Musztarda
24
0,3
Ketchup
19
0,5
Sosy sałatkowe
69
0
Pieczarki
21
0,1
Kurki
38
0,3
Grzyby suszone
284
7
Kakao gorzkie
459
4,5
Drożdże piekarskie prasowane
106
0,7
Płatki drożdżowe
287
3,2
Papier ryżowy
331
7,5
Hummus
327
1
Masło orzechowe
598
1,1
Sos sojowy
53
2,7
Suszone pomidory
258
4,4
Tofu
144
0,3
Zacznij skutecznie zarządzać swoją cukrzycą!
O autorzeRedakcja
Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.
Do trzech najważniejszych składników, które dostarczamy każdego dnia do naszego organizmu należą węglowodany, białka oraz tłuszcze. W zależności od budowy...
Poniżej znajduje się uproszczona tabela indeksów glikemicznych przydatnych w układaniu codziennej diety osoby z cukrzycą. Tabela znajduje się pod banerem….
Często wykorzystywanym i ważnym pojęciem pod kątem zasad żywienia w cukrzycy jest indeks glikemiczny. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny…
Do trzech najważniejszych składników, które dostarczamy każdego dnia do naszego organizmu należą węglowodany, białka oraz tłuszcze. W zależności od budowy…