Erytrytol (erytrol) – substancja słodząca
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Diabetyk każdego dnia stoi przed szeregiem ważnych decyzji żywieniowych. Źle skomponowany posiłek, spożywanie nieodpowiednich produktów spożywczych może oznaczać nadmierny wzrost stężenia glukozy we krwi (hiperglikemię) lub nadmierny spadek (hipoglikemię). W rezultacie takie sytuacje mogą przyczyniać się do powstawania przewlekłych powikłań cukrzycowych.
Aby uniknąć takiego zagrożenia, bardzo ważna jest wiedza na temat prawidłowego komponowania diety oraz umiejętność czytania etykiet produktów spożywczych.
Eksperci Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) podkreślają, że istotnymi kwestiami w żywieniu osoby chorej na cukrzycę jest przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia, a szczególnie:
Każdy produkt spożywczy podlega przepisom Unii Europejskiej dotyczącym ich znakowania. Producenci mają obowiązek obok nazwy produktu podać informacje takie jak:
Z informacji o wartości odżywczej diabetyk dowie się o zawartości:
Producent, może dodatkowo zawrzeć informacje: nt. zawartych kwasy tłuszczowych jednonienasyconych, kwasy tłuszczowe wielonienasyconych, alkoholi wielowodorotlenowych, skrobi, błonnika, witamin lub składników mineralnych.
Węglowodany to nie to samo co cukry. Na etykiecie wyraźnie jest to oddzielone. Węglowodany obejmują cukry (jedno- i dwucukry), ale także wliczone są w nie m.in skrobia, błonnik, glikogen.
Warto zwrócić uwagę na to, że informacje te podane są zazwyczaj w gramach w przeliczeniu na 100 g produktu, ale także w porcji danego produktu. Dane o zawartości węglowodanów i błonnika pomogą wyliczyć liczbę wymienników węglowodanowych (WW)
Liczbę wymienników węglowodanowych (WW) można wyliczyć z informacji o zawartości węglowodanów i błonnika. Od wartości węglowodanów (g) odejmujemy ilość błonnika (g) i uzyskaną wartość dzielimy przez 10. Czasami w uproszczeniu diabetycy odczytują ilość WW, z liczby węglowodanów „przesuwając przecinek w prawo”.
Na przykładzie etykiety z poniżej tabeli możemy odczytać, że w 100 g produktu znajduje się 11,18 g węglowodanów w tym 0,99 g błonnika, co po odjęciu błonnika daje wartość 10,19 g węglowodanów, w zaokrągleniu 10 g węglowodanów (bez błonnika).
W 100 g produktu z przedstawionej etykiety znajduje się około 1 WW, zatem to w 250 g (1 porcji) będzie około 2,5 WW. Znając ilość wymienników węglowodanowych wiesz już, jaką dawkę insuliny podać (2).
w 100 g produktu | w 1 porcji (250g produktu) | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 87 kcal (364 kJ) | 435 kcal (1850 kJ) |
Białko | 3,93 g | 9,83 g |
Węglowodany | 11,18 g | 27,95 g |
Cukry | 1,66 g | 4,15 g |
Tłuszcze | 3,48 g | 8,7 g |
Kw. tłuszczowe nasycone | 2,36 g | 5,9 g |
kw. tłuszczowe jednonienasycone | 0,49 g | 1,23 g |
kw. tłuszczowe wielonienasycone | 0,64 g | 1,6 g |
Cholesterol | 0,01g | 0,03 g |
Błonnik | 0,99g | 2,48 g |
Sól | 0,47g | 1,18 g |
Podsumowanie
Aby utrzymać stały poziom stężenia glukozy we krwi, osoba z cukrzycą powinna poznać i przestrzegać zasad prawidłowego żywienia diabetyka, a także dokładnie przeglądać etykiety kupowanych produktów żywieniowych zwracając uwagę na wszystkie informacje, jakie są na niej zawarte (4). Diabetyk powinien przeanalizować tabelę składu odżywczego produktu, odczytać z niej zawartość korzystnego dla jego zdrowia błonnika, niepożądanych cukrów, a także sprawdzić kaloryczność porcji spożywanego produktu i zawartość węglowodanów, przeliczając je na Wymienniki Węglowodanowe (WW). Przestrzeganie tych zasad może zapobiec wahaniom stężenia glukozy we krwi, w rezultacie pojawienia się powikłań cukrzycy.
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które…
Poszukujesz zdrowszego zamiennika cukru, ale nie wiesz, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem dla cukrzyka? Sprawdź porównanie dwóch najpopularniejszych słodzików…
Wiedza o zdrowym odżywianiu i niskokalorycznych substytutach spożywczych jest coraz większa, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę nie muszą…
Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale…
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…