Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Przekąski w cukrzycy

Anita Rogowicz-Frontczak

Najczęstszą przyczyną niepowodzeń leczenia cukrzycy jest nieprawidłowa dieta. Osoby leczone doustnymi lekami oraz stałymi dawkami insuliny powinny spożywać posiłki o stałej zawartości węglowodanów.

Co z przekąskami między głównymi przekąskami w cukrzycy- można czy nie wolno?

Zjedzenia nadmiaru węglowodanów między posiłkami może doprowadzić do znacznego podwyższenia cukru.

Gdy mamy ochotę na drobną przekąskę powinnyśmy wybierać produkty, które nie zwierają węglowodanów, albo zawierają ich niewielką ilość (poniżej 10 g węglowodanów na porcję czyli poniżej 1 WW).

Lista produktów, które możesz spożywać między posiłkami, które nie wpłyną w sposób znaczący na glikemie:

Przekąski pomiędzy posiłkami poniżej 1 WW

Dobre” przekąski:

Obrane marchewki, ogórki zielone, kiszone, konserwowe, kapusta kiszona

Surówki warzywne (pomidor + cebula + jogurt naturalny; marchewka + jabłko; mizeria z jogurtem; zielona sałata + pomidor + oliwki)

Owoc (1małe jabłko, 1/3 szklanki malin, 1 mały grejpfrut, itp)

Kisiel bez cukru, galaretka owocowa, mus bez cukru

Sok pomidorowy, sok wielowarzywny

Pieczywo chrupkie razowe (2 sztuki) typu WASA

Pieczywo chrupkie ryżowe (wafle okrągłe) – 1,5 sztuki

„sałaty świata” (gotowe mieszanki warzywne różnych rodzajów sałat)

Produkty, które zawierają śladowe ilości węglowodanów lub nie zawierają ich w ogóle:

Kefir naturalny – 1 małe opakowanie (200g)

Jogurt naturalny – 1 małe opakowanie (150g)

Maślanka naturalna – 1 szklanka (200ml)

Twarożek ziarnisty naturalny (200g)

Serek wiejski naturalny lub z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki, pomidora (200g)

Warzywa (z wyjątkiem roślin strączkowych,  ziemniaków oraz marchewki)

Wędliny, kabanosy, porcje mięsa bez panierki

Ryby bez panierki i sosów (wędzone, gotowane, pieczone, itp.)

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, endokrynologii, bliska sercu jest mi cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej, problem współistnienia chorób tarczycy i innych chorób autoimmunologicznych z cukrzycą



  • Aśka

    Wśród „dobrych” przekąsek wyróżniona jest obrana marchewka, a później wśród przekąsek zawierających węglowodany jest ona wymieniona jako warzywo nie wskazane. WTF?


POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.