Erytrytol (erytrol) – substancja słodząca
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Najczęstszą przyczyną niepowodzeń leczenia cukrzycy jest nieprawidłowy sposób odżywiania się, czyli błędnie wprowadzona dieta. Osoby leczone doustnymi lekami oraz stałymi dawkami insuliny powinny pamiętać, aby spożywać posiłki o stałej zawartości węglowodanów. Rozwiązanie? Warto jeść przekąski w cukrzycy.
Spożycie nadmiernej ilości węglowodanów pomiędzy posiłkami może przyczynić się do znacznego podwyższenia glikemii. W przypadku sięgania po przekąski w cukrzycy powinno się wybierać takie, które nie zwierają węglowodanów lub zawierają ich niewielką ilość (poniżej 10 g węglowodanów na porcję, czyli poniżej 1 WW). Poniżej znajdziesz listę produktów, które możesz spożywać między posiłkami i nie wpłyną one w sposób znaczący na glikemię.
5 posiłków dziennie, w tym jedna prosta i superszybka przekąska do 1WW.
Takie są jadłospisy opracowane przez dietetyków naszej redakcji we współpracy z Kliniką Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu (1) w darmowej aplikacji Cukrzyca.pl.
Do pobrania w sklepie Google Play i App Store.
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które…
Poszukujesz zdrowszego zamiennika cukru, ale nie wiesz, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem dla cukrzyka? Sprawdź porównanie dwóch najpopularniejszych słodzików…
Wiedza o zdrowym odżywianiu i niskokalorycznych substytutach spożywczych jest coraz większa, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę nie muszą…
Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale…
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…