Erytrytol (erytrol) – substancja słodząca
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
W celu utrzymania prawidłowych wartości glikemii dla osób z cukrzycą zaleca się, aby w diecie zwracać szczególną uwagę na takie elementy: niski indeks glikemiczny (IG), ilość wymienników węglowodanowych (WW), wysoka zawartość błonnika oraz skrobia oporna.
Skrobia jest cukrem złożonym, polisacharydem składającym się z dwóch polimerów glukozy: amylozy i amylopektyny. To właśnie stosunek amylozy do amylopektyny determinuje indeks glikemiczny produktu spożywczego. W stanie surowym jest trudno strawna, natomiast pod wpływem wody oraz obróbki termicznej ulega pęcznieniu, a jej podatność na działanie enzymów trawiennych zwiększa się. W przewodzie pokarmowym rozkładana jest do cukrów prostych, bezpośrednio wpływających na poposiłkową glikemię.
Produkty wysokoskrobiowe to między innymi: banany, ziemniaki, płatki owsiane, pieczywo, kasze, makarony czy nasiona roślin strączkowych [1].
Skrobia oporna (RS – Resistant Starch) to skrobia i produkty jej degradacji, które nie są trawione i wchłaniane w jelicie cienkim zdrowego człowieka. W wyniku działania wysokiej temperatury struktura cząsteczek skrobi ulega zmianie. W konsekwencji staje się oporna na działanie enzymów trawiennych.
Warto dodać, że skrobia oporna zaliczana jest do nierozpuszczalnych frakcji błonnika. Wyróżnia się cztery typy skrobi opornej (RS1-RS4). W związku z tym, że niestrawiona skrobia trafia do jelita grubego ma również korzystny wpływ na bytująca w nim mikroflorę jelitową [2].
Po pierwsze, jeżeli nie jest ona trawiona i wchłaniana, to nie będzie wpływać na poziom glikemii.
Zatem im większa zawartość skrobi opornej w produkcie, tym mniejsze będzie wchłanianie cukru. Ponadto wykazano jej korzystny wpływ na metabolizm cholesterolu i trójglicerydów, co skutkuje spadkiem ich stężenia w surowicy krwi. Spożywanie skrobi opornej zmniejsza także ryzyko rozwoju raka jelita grubego czy kamicy nerkowej. Wpływa również na zwiększenie uczucia sytości, a co za tym idzie zmniejsza apetyt [3].
Przetworzona termicznie (ugotowana) skrobia pod wpływem kilkugodzinnego schłodzenia ulega retrogradacji. Prościej mówiąc struktura skrobi ulega zmianie, zyskując w ten sposób oporność na enzymy trawienne.
W celu wytworzenia skrobi opornej warto zastosować pewne techniki kulinarne:
Podsumowując, skrobia oporna jest cennym składnikiem diety diabetyka.
Wiele badań wskazuje iż jej zawartość w diecie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zwiększenie insulinowrażliwości, powoduje spadek masy ciała czy sprzyja wyrównaniu glikemii. Produkty skrobiowe należy jednak spożywać w rozsądnych ilościach.
Zalecana dzienna dawka spożycia skrobi opornej wynosi 20 g.
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które…
Poszukujesz zdrowszego zamiennika cukru, ale nie wiesz, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem dla cukrzyka? Sprawdź porównanie dwóch najpopularniejszych słodzików…
Wiedza o zdrowym odżywianiu i niskokalorycznych substytutach spożywczych jest coraz większa, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę nie muszą…
Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale…
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…