Dieta ketogeniczna a cukrzyca

dieta ketogeniczna a cukrzyca

Dieta ketogeniczna jest coraz bardziej popularną formą redukcji masy ciała u osób zmagających się z otyłością. Obecnie prowadzone są również badania nad jej wpływem na cukrzycę. Wciąż istnieje jednak wiele kontrowersji na temat jej stosowania. W tym artykule rozważymy za i przeciw stosowania diety ketogenicznej przy występowaniu schorzenia, jakim jest cukrzyca.

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa i bardzo niskowęglowodanowa, o obniżonej zawartości białka. Podaż tłuszczu jest wysoka i stanowi aż 90% diety. Ilość białka to około 8% diety, natomiast węglowodanów tylko 2%(1).

W przeciwieństwie do zbilansowanej diety gdzie wartości te rozkładają się w przedstawiony sposób:

  • węglowodany: 45-60%,
  • tłuszcze: 25-35%,
  • białko: 15-20%.

Jak działa dieta ketogeniczna?

Znaczne zwiększenie udziału tłuszczu w diecie ketogennej powoduje rozpoczęcie procesu zwanego ketozą, podczas którego powstają ciała ketonowe. Związki te zastępują glukozę, stanowiąc podstawowe źródło energii dla ośrodkowego układu nerwowego. Organizm przy zmniejszonej podaży węglowodanów czerpie energię ze spalania tkanki tłuszczowej, co można obserwować jako zmniejszenie masy ciała.

Dieta ketogeniczna a cukrzyca

Badania dostarczają dowodów na korzyści płynące ze stosowania diety ketogennej w porównaniu z dietami niskotłuszczowymi.

U badanych pacjentów z cukrzycą typu 2 obserwowano poprawę parametrów metabolicznych takich jak spadek masy ciała, w szczególności u chorych z wcześniej zdiagnozowaną cukrzycą. Liczne badania wykazują jednak, że dieta wysokotłuszczowa powoduje wzrost poziomu niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL, która może prowadzić do rozwoju miażdżycy.

W przypadku pacjentów z cukrzycą typu 1 badania nie dostarczają jednoznacznych dowodów na istotnie korzystne działanie diety wysokotłuszczowej w leczeniu (2).

Dieta ketogeniczna a cukrzyca: Czy warto ją stosować?

Zgodnie z zasadami diety ketogenicznej, zmniejszając udział węglowodanów w diecie u osób z cukrzycą typu 2, można zaobserwować nie tylko znaczny spadek masy ciała, ale również zmniejszenie poziomu glukozy we krwi.

Niesie to za sobą korzyść powrotu do prawidłowych wyników glikemii u pacjenta. Z drugiej strony jednak długoterminowe stosowanie diety ketogennej zwiększa ryzyko niedoborów składników odżywczych: witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. W konsekwencji może również prowadzić do rozwoju dyslipidemii, miażdżycy oraz kamicy nerkowej (3,5)

Podsumowanie

Dieta ketogeniczna jest dietą niestandardową. U pacjentów z cukrzycą typu 2 może przynieść wiele zalet, ale również zagrożeń. Jest z reguły bezpieczna, gdy stanowi krótkoterminowy element leczenia. Decyzja o wprowadzeniu diety powinna nastąpić po konsultacji z lekarzem i podlegać stałej kontroli, aby nie doprowadzić do negatywnych skutków jej stosowania.

Zacznij skutecznie zarządzać swoją cukrzycą!

AppStore GooglePlay

Literatura

  1. Galas, P., Bień, A., & Gryglewska, B. (n.d.). Dieta ketogeniczna i jej wpływ na organizm. https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219500 
  2. Bolla, A.M.; Caretto, A.; Laurenzi, A.; Scavini, M.; Piemonti, L. Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients 2019, 11, 962. https://doi.org/10.3390/nu11050962
  3. O’Neill, B., & Raggi, P. (2020). The ketogenic diet: Pros and cons. Atherosclerosis, 292, 119–126.
    https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2019.11.021
  4. Choi, Y. J., Jeon, S. M., & Shin, S. (2020). Impact of a Ketogenic Diet on Metabolic Parameters in Patients with Obesity or Overweight and with or without Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 12(7), 2005. https://doi.org/10.3390/nu12072005
  5. Acharya, P., Acharya, C., Thongprayoon, C., Hansrivijit, P., Kanduri, S. R., Kovvuru, K., Medaura, J., Vaitla, P., Garcia Anton, D. F., Mekraksakit, P., Pattharanitima, P., Bathini, T., & Cheungpasitporn, W. (2021). Incidence and Characteristics of Kidney Stones in Patients on Ketogenic Diet: A Systematic Review and Meta-Analysis. Diseases (Basel, Switzerland), 9(2), 39.
    https://doi.org/10.3390/diseases9020039
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Pobierz darmową aplikację dla diabetyków i odbierz nasze wsparcie!

AppStore GooglePlay
Przeczytaj także

Dieta śródziemnomorska w cukrzycy – wzorowy model żywienia

DARMOWY PREZENT!!!

    Skip to content