Dieta wegetariańska w cukrzycy. Jak komponować jadłospis?
Dieta wegetariańska jest to sposób żywienia oparty głównie na pokarmach pochodzenia roślinnego i wykluczający z jadłospisu wszelkiego rodzaju mięsa, w…
Dieta ketogeniczna jest coraz bardziej popularną formą redukcji masy ciała u osób zmagających się z otyłością. Obecnie prowadzone są również badania nad jej wpływem na cukrzycę. Wciąż istnieje jednak wiele kontrowersji na temat jej stosowania. W tym artykule rozważymy za i przeciw stosowania diety ketogenicznej przy występowaniu schorzenia, jakim jest cukrzyca.
Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa i bardzo niskowęglowodanowa, o obniżonej zawartości białka. Podaż tłuszczu jest wysoka i stanowi aż 90% diety. Ilość białka to około 8% diety, natomiast węglowodanów tylko 2%(1).
W przeciwieństwie do zbilansowanej diety gdzie wartości te rozkładają się w przedstawiony sposób:
Znaczne zwiększenie udziału tłuszczu w diecie ketogennej powoduje rozpoczęcie procesu zwanego ketozą, podczas którego powstają ciała ketonowe. Związki te zastępują glukozę, stanowiąc podstawowe źródło energii dla ośrodkowego układu nerwowego. Organizm przy zmniejszonej podaży węglowodanów czerpie energię ze spalania tkanki tłuszczowej, co można obserwować jako zmniejszenie masy ciała.
Badania dostarczają dowodów na korzyści płynące ze stosowania diety ketogennej w porównaniu z dietami niskotłuszczowymi.
U badanych pacjentów z cukrzycą typu 2 obserwowano poprawę parametrów metabolicznych takich jak spadek masy ciała, w szczególności u chorych z wcześniej zdiagnozowaną cukrzycą. Liczne badania wykazują jednak, że dieta wysokotłuszczowa powoduje wzrost poziomu niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL, która może prowadzić do rozwoju miażdżycy.
W przypadku pacjentów z cukrzycą typu 1 badania nie dostarczają jednoznacznych dowodów na istotnie korzystne działanie diety wysokotłuszczowej w leczeniu (2).
Zgodnie z zasadami diety ketogenicznej, zmniejszając udział węglowodanów w diecie u osób z cukrzycą typu 2, można zaobserwować nie tylko znaczny spadek masy ciała, ale również zmniejszenie poziomu glukozy we krwi.
Niesie to za sobą korzyść powrotu do prawidłowych wyników glikemii u pacjenta. Z drugiej strony jednak długoterminowe stosowanie diety ketogennej zwiększa ryzyko niedoborów składników odżywczych: witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. W konsekwencji może również prowadzić do rozwoju dyslipidemii, miażdżycy oraz kamicy nerkowej (3,5)
Dieta ketogeniczna jest dietą niestandardową. U pacjentów z cukrzycą typu 2 może przynieść wiele zalet, ale również zagrożeń. Jest z reguły bezpieczna, gdy stanowi krótkoterminowy element leczenia. Decyzja o wprowadzeniu diety powinna nastąpić po konsultacji z lekarzem i podlegać stałej kontroli, aby nie doprowadzić do negatywnych skutków jej stosowania.
Dieta wegetariańska jest to sposób żywienia oparty głównie na pokarmach pochodzenia roślinnego i wykluczający z jadłospisu wszelkiego rodzaju mięsa, w…
Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu. Ze względu na zanieczyszczenia zbożami glutenowi zaleca się również wykluczenie z diety…
Ostatnio dużo dyskutuje się na temat diety śródziemnomorskiej i płynącej z jej stosowania korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla dobrego samopoczucia….