Tabele wymienników białkowo-tłuszczowych (tabele WBT)

tabele wbt tabele wymienników białkowo-tłuszczowych

Co to są wymienniki białkowo-tłuszczowe (wbt)?

Białka dostarczone z dietą np. chude mięso, ryby, jaja, nabiał ulegają przemianie w aminokwasy w naszym organizmie. Aminokowasy wykorzystywane są następnie do produkcji endogennych białek, peptydów, czy związków azotowych. Azot z aminokwasów niewykorzystany do poszczególnych syntez w naszym organizmie ulega wydaleniu w postaci mocznika. Aminokwasy po uwolnieniu azotu są wykorzystywane między innymi do syntezy glukozy.

Jak liczyć wymienniki białkowo-tłuszczowe?

Obliczanie WBT nie należy do najłatwiejszych, szczególnie wśród osób, które dopiero rozpoczynają terapię za pomocą pompy insulinowej.

Tabela WBT

Dlatego możesz skorzystać z gotowej tabeli wymienników białkowo-tłuszczowych (tabele WBT) (1) podanej tutaj.

Pobierz tabelę w formacie PDF i wydrukuj lub sprawdź, ile gramów produktu równa się 1 WBT w tabeli poniżej.

TABELA WYMIENNIKOW BIALKOWO-TLUSZCZOWYCH WBT

PRODUKTYIlość gramów produktu spożywczego równa 1 WBT
RYBY
Dorsz świeży145
Flądra świeża122
Halibut biały świeży100
Karp świeży90
Łosoś świeży50
Łosoś wędzony62
Makrela świeża55
Mintaj świeży140
Morszczuk świeży112
Pstrąg100
Sandacz świeży120
Sardynka świeża60
Sola świeża120
Szczupak świeży123
Śledź świeży62
Tuńczyk świeży74
Tuńczyk w wodzie105
Węgorz świeży36
DRÓB
Kaczka filet z piersi bez skóry85
Mięso z piersi kurczaka bez skóry100
Mięso z ud kurczaka bez skóry80
Noga(udo) kurczaka63
Polędwica z piersi kurczaka122
Skrzydło kurczaka53
Wątróbka kurczaka75
Mięso mielone drobiowe100
Szynka z piersi kurczaka105
Mięso z piersi indyka bez skóry190
Mięso z podudzia indyka bez skóry100
Mięso z udźca indyka bez skóry100
Mięso ze skrzydeł indyka bez skóry88
Polędwica z indyka100
Skrzydło indyka60
Szynka z indyka120
KRÓLIK
Królik comber80
Krolik łopatka80
Królik tuszka64
Królik udziec88
WIEPRZOWINA
Wieprzowina karkówka50
Wieprzowina łopatka63
Wieprzowina polędwica83
Wieprzowina schab78
Wieprzowina szynka78
Wieprzowina żeberka36
Szynka wieprzowa gotowana20
WOŁOWINA
Wołowina polędwica90
Wołowina rostbef65
Wołowina rozbratel63
Wołowina szponder45
Szynka wołowa gotowana22
SERY
Ser brie30
Ser camembert34
Ser feta47
Ser feta bez laktozy63
Ser halloumi30
Ser kozi38
Ser mozzarella42
Ser mozzarella bez laktozy45
Ser parmezan22
Ser ricotta62
Ser twarogowy bez laktozy93
Ser twarogowy chudy120
Ser twarogowy półtłusty85
Ser żółty30
Ser żółty bez laktozy30
Serek homogenizowany chudy221
Serek ziarnisty114
Serek ziarnisty bez laktozy157
ŚMIETANY
Śmietana 12%84
Śmietana 18%58
Śmietanka kremowa 30%36
NABIAŁ
Mleko 2% tłuszczu316
Mleko bezlaktozowe392
Jogurt kokosowy215
Jogurt naturalny284
Jogurt naturalny bez laktozy288
Jogurt naturalny typu greckiego120
Kefir316
Maślanka364
OLEJE
Olej kokosowy11
Olej rzepakowy11
Oliwa z oliwek
Olej lniany11
ORZECHY, NASIONA
Orzechy nerkowca21
Orzechy laskowe16
Orzechy arachidowe19
Orzech kokosowy32
Orzechy pinii15
Orzechy pistacjowe19
Orzechy włoskie16
Migdały20
Nasiona chia29
Sezam nasiona15
Słonecznik nasiona84
Len mielony35
Len nasiona27
Mak21
INNE
Cielęcina sznyclówka100
Krewetki tygrysie114
Hummus36
Jaja kurze całe73
Kakao37
Karob w proszku420
Margaryna19
Masło bez laktozy14
Masło ekstra13
Masło orzechowe18
Mleczko kokosowe50
Mleko kozie200
Musztarda124
Oliwki87
Tofu80
Szynka dojrzewajaca58

 

Zacznij skutecznie zarządzać swoją cukrzycą!

AppStore GooglePlay

Literatura

1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: https://cukrzyca.info.pl/zalecenia_kliniczne/zalecenia_kliniczne_dotyczace_postepowania_u_chorych_na_cukrzyce_2018

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Pobierz darmową aplikację dla diabetyków i odbierz nasze wsparcie!

AppStore GooglePlay
Przeczytaj także

Wymienniki białkowo-tłuszczowe: jak je liczyć?

DARMOWY PREZENT!!!

    Skip to content