Erytrytol (erytrol) – substancja słodząca
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Poszukujesz zdrowszego zamiennika cukru, ale nie wiesz, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem dla cukrzyka? Sprawdź porównanie dwóch najpopularniejszych słodzików i przekonaj się, ile zyskasz, eliminując cukier z diety.
Erytrytol, znany również jako erytrol, to słodzik uznawany za najzdrowszy zamiennik cukru. Występuje naturalnie w niektórych owocach, takich jak gruszki czy winogrona, oraz pewnych gatunkach grzybów. Czysty erytrytol pozyskiwany jest w procesie fermentacji sacharozy lub glukozy, pochodzących z pszenicy lub kukurydzy, lub syntezy z glicerolu przy obecności grzybów z rodzaju Yarrowia lipolytica.
Indeks glikemiczny słodzika wynosi zero, co sprawia, że jest w pełni bezpieczny dla diabetyków oraz osób redukujących masę ciała. Dodatkowo nie zawiera tłuszczu, białka, błonnika oraz składników mineralnych. W jednej łyżce produktu znajduje się 10 gramów węglowodanów pochodzenia alkoholowego, czyli takich, które nie mają wpływu na wzrost poziomu cukru we krwi. Erytrytol nie jest metabolizowany, dlatego nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym. Substancja może dotrzeć do jelit w niezmienionej postaci i jest niemal w całości wydalana z moczem. Spożywana w umiarkowanych ilościach nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, takich jak zaparcia czy biegunki.
Sprawdź także: Fruktoza dla diabetyków: zdrowa czy niezdrowa?
Erytrytol jest słodzikiem o praktycznie zerowej kaloryczności. W jednym gramie produktu znajduje się zaledwie 0,2 kilokalorii (kcal), dlatego nie musisz wliczać go do dziennego zapotrzebowania kalorycznego. A ile erytrolu zamiast cukru należy stosować? To w dużej mierze kwestia upodobań. Pamiętaj jednak, że erytrytol jest mniej słodki niż cukier, dlatego należy dodawać go nieco więcej – średnio o 20-30%.
Biorąc pod uwagę, że indeks glikemiczny słodzika wynosi zero, a jego dodanie do potraw czy napojów nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi, będzie doskonałym wyborem dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Erytrytol nie ulega ponadto fermentacji w jamie ustnej, w związku z czym ogranicza ryzyko powstawania próchnicy. Ten zdrowy słodzik wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroniąc przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo może zmniejszać stres oksydacyjny i opóźniać procesy starzenia.
Erytrytol może być z powodzeniem stosowany w czasie odchudzania. To produkt o bardzo niskiej kaloryczności, dlatego jest często wybierany przez osoby zmagające się z problemem nadprogramowych kilogramów. Pomimo że nie dostarcza dodatkowych kalorii, należy jednak zachować umiar w jego stosowaniu, ponieważ w nadmiarze powoduje problemy żołądkowe u niektórych osób.
Sprawdź także: Jaki cukier dla cukrzyka: Miód, cukier brzozowy czy stewia?
Erytrol to słodzik o wszechstronnym zastosowaniu, który sprawdzi się wszędzie tam, gdzie użylibyśmy białego cukru. Można go z powodzeniem stosować przy pieczeniu ciast i ciasteczek, ponieważ jest odporny na wysokie temperatury. Nadaje się także do smażonych potraw, takich jak knedle lub naleśniki, oraz deserów na zimno.
Skoro już wiesz, jakie właściwości ma erytrol, omówmy kolejny substytut cukru. Sprawdź, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem – erytrol czy ksylitol?
Ksylitol to kolejna propozycja dla osób poszukujących niskokalorycznego zamiennika cukru. Substancja, naturalnie występuje w truskawkach, malinach, niektórych gatunkach grzybów oraz ludzkim organizmie, ma postać białego, krystalicznego proszku. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie i – podobnie jak erytrytol – ma słodki i lekko mentolowy posmak.
Proces metabolizacji ksylitolu w organizmie zachodzi na dwa sposoby. 25 do 50% substancji ulega przemianie w wątrobie, podczas gdy pozostała część fermentuje w jelicie grubym za sprawą bakterii. Obie te przemiany zachodzą z minimalnym udziałem insuliny, co sprawia, że ksylitol powoduje jedynie nieznaczny wzrost jej poziomu we krwi.
Jeżeli zastanawiasz się co lepsze – erytrol czy ksylitol – nie możesz ominąć kwestii kaloryczności. Niestety, ksylitol jest zdecydowanie bardziej kaloryczny. W 1 gramie znajduje się ok. 2.4 kcal, czyli kilkanaście razy więcej niż w takiej samej łyżce erytrytolu. Słodzik brzozowy jest jednak znacznie mniej kaloryczny niż cukier – w jednej łyżce znajduje się 40% mniej kalorii.
A ile ksylitolu zamiast cukru do ciasta należy używać? Jeżeli chcesz dodać ksylitol zamiast cukru, nie musisz stosować żadnego przelicznika. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka słodzika odpowiada jednej łyżeczce cukru, przy czym słodzik jest nieco mniej słodki (ok. 30% niższy poziom słodkości).
Poszukujesz inspiracji na zdrowe i pyszne słodkości dla diabetyków? Koniecznie sprawdź: Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków
Zdecydowanie najzdrowszym wyborem jest ksylitol fiński pozyskiwany z brzozy. Produkowany z udziałem grzybów lub kwasów nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Jeżeli chodzi o kwestie zdrowotne, pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w jamie ustnej i może być z powodzeniem stosowany w profilaktyce próchnicy. Substancja wykazuje także działanie prebiotyczne i ma korzystny wpływ na kościec.
Czytaj także: Gdzie znajdziesz cukier, jak go unikać i czym go zastąpić?
Zastanawiasz się, co wybrać – ksylitol czy erytrytol? Oba słodziki mają wiele podobnych zastosowań w kuchni. Sprawdź, jak prezentuje się porównanie obu substancji słodzących.
Co lepsze – ksylitol czy erytrytol?
Erytrytol | Ksylitol |
Mentolowy posmak | Mentolowy posmak |
Praktycznie zerowa kaloryczność: 0,2 kcal / 1g | Większa kaloryczność: 2,4 kcal / 1 g |
Niższy stopień słodkości | Wyższy stopień słodkości |
Tańszy | Droższy |
Nie przyczynia się do powstawania próchnicy, hamuje wzrost drobnoustrojów i zapobiega fermentacji niektórych cukrów | Nie przyczynia się do powstawania próchnicy, wspiera mineralizację kości |
Niski indeks glikemiczny – polecany dla osób z cukrzycą i insulinoopornością | Niski indeks glikemiczny – polecany dla osób z cukrzycą i insulinoopornością |
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia | Jest naturalnym prebiotykiem – ma korzystny wpływ na układ pokarmowy i wspiera rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach |
Wybór ksylitolu lub erytrytolu zamiast białego cukru będzie korzystny dla diabetyka. Wynika to przede wszystkim z niskiego indeksu glikemicznego obu substancji słodzących. Należy jednak zaznaczyć, że to erytrytol ma niższą wartość ig.
Sprawdź także: Maltitol – właściwości, działanie, wskazania dla cukrzyków
Indeks glikemiczny ksylitolu mieści się w przedziale od 7 do 13.
Dodatkowo, jest przetwarzany głównie bez udziału insuliny, chociaż po spożyciu trzustka może wydzielać niewielkie ilości tego hormonu. A jak to wygląda w przypadku erytrytolu? Okazuje się, że to właśnie ta substancja słodząca wypada najlepiej spośród wszystkich słodzików polecanych diabetykom. Jej przetwarzanie w organizmie może odbywać się całkowicie niezależnie od insuliny, a indeks glikemiczny wynosi 0, co sprawia, że poziom glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Co więcej, erytrytol nie dostarcza kalorii, co ułatwia kontrolę masy ciała. To sprawia, że jest zdecydowanie lepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę.
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które…
Wiedza o zdrowym odżywianiu i niskokalorycznych substytutach spożywczych jest coraz większa, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę nie muszą…
Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale…
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…
W cukrzycy nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego pacjenta. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i jego możliwości, od typu…