Erytrytol (erytrol) – substancja słodząca
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Wiedza o zdrowym odżywianiu i niskokalorycznych substytutach spożywczych jest coraz większa, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę nie muszą odmawiać sobie słodkich przyjemności. Jednym z produktów, które mogą być stosowane jako zamiennik cukru, jest maltitol. Zobacz, co powinieneś o nim wiedzieć.
Poliole to alkohole cukrowe, które występują naturalnie w przyrodzie. Można je spotkać w niektórych owocach, oliwkach czy liściach cykorii. Maltitol, stosowany w branży spożywczej, jest pozyskiwany z ziaren kukurydzy oraz innych zbóż bogatych w cukier słodowy – maltozę. To w pełni naturalny składnik, który nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Słodzik przyjmuje postać białego, dobrze rozpuszczalnego, proszku. Na rynku dostępna jest także ciekła substancja słodząca maltitol w postaci bezwonnego i bezbarwnego syropu.
Słodzik maltitol ma smak zbliżony do cukru. Poziom jego słodkości znacznie przewyższa popularny erytrytol i ksylitol. W odróżnieniu od aspartamu czy sacharyny nie zmienia swoich właściwości smakowych pod wpływem temperatury, dlatego doskonale nadaje się do pieczenia i gotowania. W trakcie obróbki termicznej nie ulega karmelizacji, tylko rozpuszcza się tak jak cukier.
Sprawdź także: Jaki cukier dla cukrzyka: Miód, cukier brzozowy czy stewia?
Substancja ma dwukrotnie mniej kalorii niż sacharoza i jest zaliczana do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki zawartości węglowodanów złożonych poziom cukru wzrasta powoli, co ułatwia utrzymanie stabilnej diety cukrzycowej. Brak nagłych wyrzutów insuliny eliminuje potrzebę ciągłego podjadania i ochotę na słodkie przekąski.
A czy maltitol jest zdrowy dla zębów? Okazuje się, że tak! Wykluczenie dwucukrów z diety ma pozytywny wpływ na uzębienie. Wykorzystując poliole zamiast cukru stołowego, zmniejszasz ryzyko wystąpienia próchnicy. Warto przy tym zaznaczyć, że substancja jest bezpieczna dla osób z celiakią oraz nietolerancją laktozy. Maltitol w ciąży nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
Jakie zastosowanie ma maltitol? Czy jest zdrowy i może stanowić uzupełnienie codziennej diety? Oczywiście, że tak. Biorąc pod uwagę liczne zalety, maltitole mogą być z powodzeniem stosowane jako zamienniki cukru na diecie komponowanej z myślą o diabetykach oraz osobach zmagających się z problemem nadprogramowych kilogramów.
Jeżeli chodzi o zastosowanie w kuchni, maltitolem można słodzić tak samo, jak cukrem. Sprawdzi się jako dodatek do gorących napojów, smażonych potraw (np. naleśników) oraz wypieków. Poziom słodkości jest zbliżony do cukru, natomiast sam smak słodzika przypomina nieco cukier trzcinowy. Substancja nie ulega karmelizacji w wysokiej temperaturze i przejawia właściwości higroskopijne, dzięki czemu wypieki pozostają przyjemnie wilgotne i przez dłuższy czas zachowują świeżość.
Czy wiedziałeś, że słodzik może być użyty jako zamiennik tłuszczu? Po rozpuszczeniu jego konsystencja staje się bardzo kremowa, dlatego bywa dodawany do produktów typu fit, np. jogurtów oraz mlecznych deserów.
Jeżeli zastanawiasz się, czy maltitol podnosi cukier, możesz być spokojny – nie robi tego tak gwałtownie jak biały cukier stołowy, dlatego jest rekomendowany diabetykom oraz chorym na insulinooporność. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i słabej odpowiedzi insulinowej słodzik pomaga regulować glikemię. Mimo że nie powoduje bardzo dużego wyrzutu insuliny, warto ograniczać jego ilość w diecie lub sięgać po produkty o niższym indeksie glikemicznym, takie jak wspomniany erytrytol czy ksylitol.
Kaloryczność maltitolu wynosi 2,4 kcal / 1 g, a jego indeks glikemiczny określany jest jako niski.
Pomimo że jest dwa razy mniej kaloryczny niż sacharoza, nadmierna konsumpcja może przyczynić się do przyrostu masy ciała – zwłaszcza w przypadku osób, które stosują dietę intuicyjną i nie kontrolują ilości spożywanych kalorii.
Maltitol, podobnie inne substancje słodzące, takie jak erytrytol czy ksylitol, zostały zatwierdzone do stosowania w żywności przez Agencję Żywności i Leków (1) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (2). Słodzik jest w pełni bezpieczny, a jego użycie nie wywołuje skutków ubocznych, o ile jest spożywany w zalecanych dawkach.
Nadmierne spożycie słodzika może spowodować działania niepożądane m.in. biegunkę i zaparcia. Aby uniknąć objawów ze strony układu pokarmowego, najlepiej wprowadzać słodzik stopniowo, obserwując reakcję organizmu.
Czy dzieci mogą stosować Maltitol? Szkodliwość słodzika nie została potwierdzona przez żadne badania, w związku z czym substancja może być spożywana przez dzieci. Lekarze i dietetycy zalecają jednak ograniczenie przyjmowania substancji do 15 g dziennie.
Zainspiruj się! Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków
Czy warto zamienić cukier na maltitol? Indeks glikemiczny wynosi 35, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi tak gwałtownie jak zwykły cukier stołowy. Niestety, wypada gorzej niż ksylitol, którego ig mieści się w przedziale od 7 do 13, oraz erytrytol, którego przetwarzanie w organizmie odbywa się całkowicie niezależnie od insuliny (indeks glikemiczny 0).
Istnieje kilka substytutów maltitolu, które mogą być stosowane w diecie redukcyjnej oraz przez chorych z cukrzycą i insulinoopornością. Najbardziej znanymi są oczywiście erytrytol i ksylitol. Mniej popularnymi są sorbitol, który może jednak powodować wzdęcia, oraz stewia znana ze swojego słodkiego smaku, który jest znacznie bardziej wyrazisty niż sacharoza.
Zważywszy na walory smakowe, słodzik jest powszechnie stosowany w różnych produktach spożywczych: ciastach, batonikach i innych czekoladach. To składnik dużej części słodyczy, które mają obniżoną wartość energetyczną i są wolne od sztucznych dodatków.
Czytaj też: Gdzie znajdziesz cukier, jak go unikać i czym go zastąpić?
Maltitol to bez wątpienia ciekawa alternatywa dla cukru. Ten niskokaloryczny substytut może być stosowany nie tylko przez osoby dbające o linię, ale także diabetyków, u których nie podbije mocno glukozy we krwi, oraz chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jego stosowanie nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych.
Maltitol dla dzieci i kobiet w ciąży może być stosowany bez żadnych obaw.
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które…
Poszukujesz zdrowszego zamiennika cukru, ale nie wiesz, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem dla cukrzyka? Sprawdź porównanie dwóch najpopularniejszych słodzików…
Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale…
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…
W cukrzycy nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego pacjenta. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i jego możliwości, od typu…