Chleb dla diabetyków – jakie pieczywo dla cukrzyków?
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które…
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do swojej diety erytrytol. Przekonaj się, że wystarczy niewielka zmiana, aby posiłki stały się zróżnicowane, prawidłowo zbilansowane i zgodne z Twoimi preferencjami smakowymi.
Coraz większa zachorowalność na cukrzycę, zaburzenia metaboliczne oraz chorobę otyłościową, skłania do poszukiwania zdrowszych zamienników popularnych produktów spożywczych. Odkryciem ostatnich lat jest naturalny, niskokaloryczny słodzik o zerowym indeksie glikemicznym. Erytrytol, znany także jako erytrol, to związek zaliczany do grupy alkoholi cukrowych (polihydroksylowych). Poliole wyróżniają się słodkim smakiem i mają o wiele niższą kaloryczność niż glukoza czy fruktoza. Ze względu na swoje właściwości nie powodują podniesienia cukru we krwi, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność.
Sprawdź również: Fruktoza dla diabetyków: zdrowa czy niezdrowa?
Niskokaloryczny, ale czy zdrowy? To pytanie, które zadają sobie wszystkie osoby poszukujące bezpiecznych zamienników tradycyjnych produktów spożywczych.
Ten unikalny poliol nie bez powodu określany jest mianem naturalnego słodzika. Związek występuje bowiem w gruszkach, winogronach, a także pewnych gatunkach grzybów i wodorostów. W teorii mamy do czynienia z całkowicie naturalną substancją. Dlaczego zatem erytrol, dostępny w markecie, klasyfikowany jest jako półsyntetyk, a nie wyrób całkowicie naturalny?
Czysty erytrytol, jako produkt masowej konsumpcji, pozyskiwany jest w trakcie fermentacji sacharozy lub glukozy pochodzącej z pszenicy bądź kukurydzy. Aby uzyskać gotowy słodzik, wykorzystuje się pewne gatunki drożdży. W procesie syntezy uczestniczą także glicerol w obecności drożdży paszowych. Technologia produkcji jest całkowicie bezpieczna i nie wywołuje skutków ubocznych.
Niesamowite właściwości erytrytolu sprawiły, że substancja z roku na rok zyskuje na popularności. Naturalny słodzik dodawany jest do coraz większej liczby produktów spożywczych, w tym lodów, galaretek, gum do życia i przetworów owocowych. Co ciekawe, substancja wykazuje właściwości zagęszczające oraz wpływa na wzmocnienie aromatu potraw. W przeciwieństwie do sztucznych słodzików nie zmienia konsystencji żywności i nie obniża jej walorów smakowych.
Naturalne słodziki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je stosować do słodzenia gorących napojów, gotowania czy pieczenia. Nie ma obawy, że zmienią posmak wskutek działania wysokiej temperatury.
A czy erytrytol jest zdrowy? Tak, ale podobnie jak każdy produkt spożywczy powinien być stosowany z umiarem, nawet jeżeli jego kaloryczność zachęca do nieograniczonego stosowania.
Chcesz wiedzieć więcej o możliwości zastąpienia cukru? Sprawdź koniecznie: Gdzie znajdziesz cukier, jak go unikać i czym go zastąpić?
1 gram cukru to ok. 4 kcal.
Jeżeli pijesz dziennie 3 herbaty i słodzisz je dwoma łyżeczkami cukru, budujesz niepotrzebną nadwyżkę kaloryczną o wartości 180 kcal. To niemal 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego przeciętnej dorosłej osoby!
A czy erytrytol ma kalorie? Tak, ale ilości są nieznaczne – zaledwie 0,2 kcal w 1 gramie, czyli 1 kcal na łyżeczkę.
Zwykło się zatem twierdzić, że słodzik jest wolny od kalorii. Co więcej, to substancja o najniższej kaloryczności spośród wszystkich alkoholi cukrowych.
Jak już wspomnieliśmy, erytrol ma IG=0, dlatego może być z powodzeniem włączony do diety pacjenta ze schorzeniami metabolicznymi. Poszukujesz naturalnego i bezpiecznego słodzika? Erytrytol dla cukrzyka będzie zdecydowanie najzdrowszym wyborem. Jeśli chodzi o smak, jest wprawdzie mniej słodki niż sacharoza (oceniany na 0,6-0,8 w skali słodkości), ale po dosłodzeniu potraw nie pozostawia charakterystycznego gorzkawego posmaku, więc przy zwiększeniu ilości substancji można uzyskać efekt porównywalny do standardowego cukru.
Uwaga! Według najnowszych rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 10 łyżeczek cukru.Statystyki pokazują, że prawie połowa Polaków przekracza zalecaną ilość o ponad połowę!
Przyjmując, że jedna porcja zawiera 5g, czyli ok. 20 kcal, rekomendowana dzienna kaloryka wynosi ok. 200 kcal. Używając zamiennika w postaci erytrytolu możesz zmniejszyć te wartości niemal do 0.
Zobacz także: Dieta cukrzycowa
Badania przeprowadzone na zlecenie WHO wykazały, że erytrytol jest bezpieczny dla zdrowia i może być spożywany przez osoby w każdym wieku. Podany doustnie szybko wchłania się do przewodu pokarmowego i jest wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem. Co za tym idzie, nie podnosi poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Co ciekawe, sama substancja wykazuje pewne właściwości prozdrowotne. Badania dowiodły, że wspiera walkę z wolnymi rodnikami i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Walory prozdrowotne nie są jednak najcenniejsze – liczy się smak, który tylko w niewielkim stopniu ustępuje sacharozie. Należy przy tym zaznaczyć, że w odróżnieniu od cukru nie przyczynia się do rozwoju próchnicy i nie powoduje nadmiernego odkładania płytki nazębnej.
A czy erytrytol jest szkodliwy dla kobiet w ciąży? Nie, nawet jeżeli jest spożywany w dawkach większych niż zalecane. Może się jednak zdarzyć, że wskutek nadmiernej podaży substancji pojawią się skutki uboczne w postaci wzdęć czy biegunek.
Przeczytaj także: Fakty i mity o produktach dla diabetyków
Czy warto sięgać na co dzień po erytrytol? Szkodliwość substancji nie została wykazana w żadnych badaniach. Brakuje także raportów, które wskazywałyby dopuszczalne dzienne ilości spożycia substancji. Nawet długotrwałe i regularne spożywanie erytrytolu nie powoduje żadnych istotnych skutków ubocznych. Jak już wspomnieliśmy, przyjmowanie bardzo dużych dawek może prowadzić do wzdęć i objawów żołądkowo-jelitowych, niemniej nie jest to niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Odpowiedzieliśmy już na pytanie, czy erytrytol jest zdrowy. Zastanówmy się teraz nad innymi zaletami stosowania tego słodzika:
Jeszcze do niedawna erytrytol można było zakupić wyłącznie w wybranych sklepach. Obecnie słodzik jest dostępny w większości dyskontów w przystępnej cenie.
Zainspiruj się: Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków
Pomimo że erytrytol jest bezpiecznym i naturalnym produktem, jego nadmierne spożycie może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Zbyt duże dawki powodują bowiem nieprawidłowości w odczuwaniu głodu i sytości, dlatego zaleca się stosowanie dawek analogicznych jak w przypadku zwykłego cukru.
Erytrytol to najzdrowszy zamiennik cukru, który w przeciwieństwie do sacharozy nie zwiększa ryzyka zachorowania na choroby metaboliczne na czele z cukrzycą. To absolutnie bezpieczny produkt, który może być włączony do codziennego jadłospisu cukrzyka bez obawy o niekontrolowany wzrost stężenia glukozy we krwi.
Dlaczego cukrzyk powinien spożywać erytrytol? Indeks glikemiczny substancji wynosi 0. Żadna inna substancja słodząc dostępna na rynku (poza stewią) nie ma takiego IG!
Czytaj także: Jaki cukier dla cukrzyka: Miód, cukier brzozowy czy stewia?
Niektóre słodziki pozostawiają na języku gorzkawy i sztuczny posmak, przez co wiele osób rezygnuje ze stosowania zamienników cukru. W przypadku erytrytolu sprawa wygląda zupełnie inaczej. Spożywając potrawę dosłodzoną naturalnym słodzikiem, trudno zorientować się, co w istocie było substancją słodzącą. Odczucia są analogiczne do tradycyjnego cukru, a jedyną różnicą jest to, że przy użyciu tej samej ilości produktu można osiągnąć nieco niższy poziom słodyczy. Aby uzyskać oczekiwany stopień słodkości, wystarczy zastosować nieco więcej erytrytolu. A jak to wygląda w praktyce? Jeżeli stosujesz na co dzień dwie łyżeczki cukru do herbaty, taki sam smak uzyskasz, dosładzając napój trzema łyżeczkami erytrytolu.
Dowiedz się więcej: Maltitol – właściwości, działanie, wskazania dla cukrzyków
Jeżeli poszukujesz słodzika, który będzie niskokaloryczny, zdrowy i odpowiedni dla diabetyków, zdecydowanym faworytem jest erytrytol:
Erytrytol i stewia mają IG=0, dlatego mogą być stosowane przez cukrzyków. Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi z kolei 7-13, przy czym substancja jest metabolizowana niezależnie od insuliny, czyli też jest bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność oraz nietolerancję glukozy. Jeżeli chodzi o odczucia smakowe, najbardziej zbliżony do cukru jest ksylitol. Stewia ma z kolei metaliczny posmak, przez co nie przypadnie do gustu każdemu.
Zobacz też: Erytrol czy ksylitol – który słodzik jest lepszy?
Na sam koniec zostawiliśmy jeszcze jedną istotną kwestię, jeżeli chodzi o erytrytol. Czy jest zdrowy dla dzieci? Wspomnieliśmy wcześniej, że tak, ale część rodziców może mieć wątpliwości – zwłaszcza że substancja nie jest dodawana do produktów spożywczych przeznaczonych dla dzieci.
Przyjmuje się, że dolna granica wprowadzenia erytrytolu do diety to 3 lata. Podawany młodszym dzieciom może powodować podrażnienia żołądka, biegunki czy wzdęcia.
Chociaż sam erytrytol jest bezpieczny, nie należy podawać go w nadmiarze. Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u dzieci to długi proces, który wymaga świadomego włączania produktów spożywczych do diety. Zarówno cukier, jak i zamienniki cukru, nie stanowią podstawy jadłospisu, a są jedynie dodatkiem do diety. Zbyt częste dosładzanie potraw może mieć zatem negatywny wpływ na rozwój preferencji żywieniowych.
Czytaj więcej:
Prawidłowe odżywianie: Dieta w cukrzycy typu 1
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które…
Poszukujesz zdrowszego zamiennika cukru, ale nie wiesz, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem dla cukrzyka? Sprawdź porównanie dwóch najpopularniejszych słodzików…
Wiedza o zdrowym odżywianiu i niskokalorycznych substytutach spożywczych jest coraz większa, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę nie muszą…
Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale…
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…
W cukrzycy nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego pacjenta. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i jego możliwości, od typu…