Erytrytol (erytrol) – substancja słodząca
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Dieta dla diabetyków opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznych. Dotyczy to w szczególności cukrów prostych, które występują m.in. w słodkich wypiekach, ciastkach oraz chlebach i bułkach z oczyszczonego ziarna. Zważywszy na wysoką zawartość skrobi, niewielkie ilości błonnika oraz witamin, białe pieczywo powinno być wyeliminowane z jadłospisu cukrzyków. Sprawdź, czym je zastąpić.
Nie wiesz, jaką mąkę na chleb dla diabetyka wybrać? Mąka razowa, o najwyższym typie 2000, powstaje ze zmielenia całego ziarna. Z kolei typ 750 to mąka używana do produkcji białego chleba, ciasta do pizzy, pierogów oraz innych produktów mącznych.
Bielmo jest głównie magazynem skrobi oraz białka zbożowego, czyli glutenu. Im wyższy stopień oczyszczenia mąki, tym lepsze jej właściwości wypiekowe, co sprawia, że biała mąka pszenna jest powszechnie stosowana w przemyśle piekarniczym do wypieku chleba czy wypieków cukierniczych itp.
Wyroby z oczyszczonej mąki charakteryzują się niestety wysokim indeksem glikemicznym, dlatego diabetycy powinny sięgać po chleb z niskim ig. Warto wybierać także po pieczywo z dodatkiem nasion, pestek i orzechów, które nie tylko poprawiają smak i obniżają indeks glikemiczny, ale również dostarczą więcej błonnika. Szczególnie polecanym produktem piekarniczym jest chleb na zakwasie, ponieważ proces fermentacji zwiększa dostępność wartościowych składników mineralnych zawartych w ziarnach.
Czytaj także: Przekąska diabetyka: bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne określa szczegółowe zalecenia dotyczące diety osób z cukrzycą (1)– zwłaszcza w zakresie spożycia węglowodanów. Głównym celem jest kontrola poziomu glukozy po posiłkach. Bardzo ważną kwestią jest dostosowanie kaloryczności jadłospisu. Jak już wspomnieliśmy, podstawową rekomendacją jest wykluczenie pieczywa z oczyszczonej mąki. Co za tym idzie, diabetycy powinni unikać białego chleba oraz wypieków cukierniczych, takich jak: ciasta, ciastka, pączki i słodkie bułki. Niektóre rodzaje pieczywa mogą zawierać dodatki, które podnoszą poziom glukozy we krwi, np. słodziki. Musisz przy tym pamiętać, że ciemne pieczywo nie zawsze będzie zdrowym wyborem, ponieważ niektóre są barwione karmelem.
W składzie chleba przeznaczonego dla osób z cukrzycą nie powinny występować dodatki takie jak:
Wymienione składniki wpływają bowiem na szybkość uwalniania glukozy do krwi – chleb dla cukrzyka nie może zawierać takich dodatków.
Czytaj także: Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków
Zastanawiasz się, czy cukrzyk może jeść grahamkę? Grahamki są często uważane za zdrowsze zamienniki kajzerek, ponieważ są wypiekane z mąki pełnoziarnistej, która zawiera więcej błonnika i składników odżywczych niż przetworzona mąka biała. Ten rodzaj bułek jest wskazany dla osób z cukrzycą, zważywszy na dużą zawartość błonnika, który pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
Pomimo że grahamki są korzystniejszym wyborem, nie należy przesadzać z ich spożyciem. Ważne jest stałe kontrolowanie ilości przyjmowanych składników odżywczych i uwzględnienie ich wpływu na poziom glukozy we krwi.
Czytaj także: Dieta cukrzycowa
Jeżeli pieczywo jest nieodłączną częścią Twojej diety i chcesz mieć pewność, że jego receptura spełnia potrzeby pokarmowe cukrzyków, pokażemy Ci, jak upiec chleb dla cukrzyka.
Zagotuj 2,5 litra wody i wrzuć do niej kaszę i ryż. Trzymaj na ogniu przez około 15 minut, dodając w tym czasie przyprawy. Po ugotowaniu zostaw całość pod przykryciem na około 5-10 minut. Kasza i ryż powinny wchłonąć całą wodę. Następnie dodaj 150 gramów otrębów pszennych i dokładnie wymieszaj łyżką. Otręby pochłoną dużą ilość wody, którą należy uzupełnić.
Nabieraj na łyżkę porcję masy i uformuj z niej cienkie mini chlebki, ugniatając je palcami. Ułóż je na papierze do pieczenia, pokrywając całą powierzchnię blachy. Chleb pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 250 stopni Celsjusza aż do uzyskania złocistego koloru.
Jak widzisz, przepis na chleb dla cukrzyka bez zakwasu jest bardzo prosty. Takie pieczywo nie tylko zapobiega otyłości, ale również minimalizuje wzdęcia i nie powoduje zaparć. Po upieczeniu smakuje jak najwyższej jakości produkt zbożowy z dobrej piekarni. Możesz go przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie bez obawy o utratę świeżości. Pamiętaj, że zalecane spożycie wynosi nie więcej niż 2 kromki dziennie.
Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź przykładowe śniadanie dla cukrzyka: Śniadanie diabetyka: tosty z awokado, szynką i papryką
Zastanawiasz się, jak wybrać dobry chleb w sklepie? Popularne dyskonty oferują szeroki wybór pieczywa dla diabetyków.
Chleb – niski indeks glikemiczny (Lidl i Biedronka):
Tak, to możliwe: Lidl, Biedronka czy Oskroba. Chleb dla diabetyków można obecnie kupić w każdym supermarkecie lub piekarni, dlatego nie musisz piec go na własną rękę.
Czytaj też: “Wypieki dla diabetyków” w najlepszej odsłonie
Osoby z cukrzycą nie muszą rezygnować z chleba, szczególnie gdy jest wypieczony z mąki pełnoziarnistej. Najlepszym wyborem będą wypieki o niskim indeksie glikemicznym, np. chleb dla diabetyków z mąki razowej czy chleb na zakwasie ułatwiających absorpcję składników mineralnych z samych ziaren. Jeśli chcesz piec chleb w domu, wybieraj wysokiej jakości mąkę (1750-2000).
Zdrowe pączki na Tłusty Czwartek
Kolacja diabetyka: Tortilla z szynką i warzywami
Omlet z jarmużem i pieczarkami: śniadanie diabetyka
Słodki niczym cukier, a przy tym bezpieczny dla diabetyków? Jeżeli nie chcesz rezygnować z drobnych przyjemności dnia codziennego, włącz do…
Poszukujesz zdrowszego zamiennika cukru, ale nie wiesz, która substancja słodząca będzie lepszym wyborem dla cukrzyka? Sprawdź porównanie dwóch najpopularniejszych słodzików…
Wiedza o zdrowym odżywianiu i niskokalorycznych substytutach spożywczych jest coraz większa, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę nie muszą…
Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale…
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…
W cukrzycy nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego pacjenta. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i jego możliwości, od typu…