Wytyczne dotyczące leczenia chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą
U każdego pacjenta z cukrzycą typu 2 powinno się oszacować ryzyko sercowo-naczyniowe. Do tego celu zostało przygotowane specjalne narzędzie – SCORE2-Diabetes. Na Kongresie…
Kwasica mleczanowa to zespół zaburzeń metabolicznych, który polega na nadmiernym nagromadzeniu przez organizm kwasu mlekowego w procesie spalania glukozy. Co oznacza nadmierne nagromadzenie kwasu mlekowego? To dość rzadkie, jednak stanowiące zagrożenie dla życia i zdrowia, powikłanie występujące u osób chorujących na cukrzycę. Jakie są przyczyny kwasicy mleczanowej? Jakie są jej objawy? I w jaki sposób rozpoznać ten stan i jak go leczyć?
Kwasica mleczanowa jest zaburzeniem metabolicznym, które jest związane z nadmierną produkcją kwasu mlekowego w organizmie. We krwi przy nadprodukcji kwasu mlekowego obniża się pH, a poziom mleczanu w osoczu przekracza 5 mmol/l.
Kwasicę mleczanową diagnozuje się, gdy pH krwi spada poniżej wartości <7,30 i stężenie wodorowęglanów spada poniżej wartości <10 mmol/l, a luka anionowa wzrasta >16 mmol/l. Zwykle w wynikach badań obserwowana jest hiperkaliemia (wysokie stężenie potasu) i prawidłowe stężenie sodu w surowicy.
Wśród wymienianych przewlekłych powikłań cukrzycy kwasica mleczanowa występuje stosunkowo rzadko, jednak stanowi duże zagrożenie dla życia i może spowodować nawet śmierć. Jej śmiertelność sięga nawet 50 procent.
Kwasica mleczanowa częściej występuje przy cukrzycy typu 2 niż cukrzycy typu 1. Jest traktowana jako powikłanie cukrzycowe, nie zawsze rozwija się właśnie przez nią – często przyczyną kwasicy są dodatkowe stany chorobowe lub choroby współistniejące.
Kwasica mleczanowa sama w sobie nie daje charakterystycznych objawów. Dlatego właśnie olbrzymią wartość ma wywiad z lekarzem w celu określenia schorzeń współtowarzyszących, takich jak:
Mimo braku powtarzalnych objawów kwasica mleczanowa może czasem powodować u wskazanych chorych:
Objawy kwasicy mleczanowej mogą przypominać objawy hipoglikemii.
Kwasica mleczanowa może dawać objawy także podobne do objawów kwasicy ketonowej, dlatego przy stawianiu diagnozy bierze się pod uwagę również wyniki badań laboratoryjnych.
Wystąpienie wymienionych symptomów w żadnym wypadku nie może być lekceważone i powinno być niezwłocznie skonsultowane z lekarzem celem jak najszybszego podjęcia leczenia.
Zwiększenie wytwarzania oraz zaburzenia utylizacji kwasu mlekowego obserwuje się w przypadku uszkodzenia narządów bogatokomórkowych lub wskutek niedotlenienia tkanek.
Podczas nadmiernego powstawania kwasu mlekowego dochodzi do zmniejszenia pH we krwi. Jak wiadomo, dzięki odpowiedniemu pH organizmu mogą zachodzić różne procesy biochemiczne.
Gdy stężenie kwasu mlekowego we krwi znacznie wzrośnie, u pacjenta występuje hipermleczanemia, a następnie stan ten prowadzi do kwasicy mleczanowej.
Należy pamiętać, że nieleczona kwasica mleczanowa może doprowadzić do śpiączki mleczanowej, a nawet śmierci pacjenta.
W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów i podejrzenia kwasicy mleczanowej niezwykle ważną rolę odgrywa czas! Powinniśmy natychmiast skonsultować się z lekarzem lub wezwać pogotowie.
Kwasica mleczanowa jest zwykle ostrym stanem, spowodowanym inną ciężką chorobą, na przykład:
Najczęściej powyższe przyczyny współistnieją z cukrzycą, ale ciężkie niedotlenienie lub zatrucie alkoholem u osoby bez cukrzycy również może prowadzić do kwasicy mleczanowej.
Innym powodem zwiększonego ryzyka kwasicy mleczanowej są choroby genetyczne, upośledzające pewne szlaki przemian w organizmie i w rezultacie prowadzące do nadprodukcji mleczanów.
Czy kwasica mleczanowa po metforminie jest możliwa? Tak, kwasica mleczanowa może także nastąpić podczas nieprawidłowego przyjmowania metforminy – leku dla chorych na cukrzycę typu 2 – i jego kumulacji w organizmie.
Metformina jest lekiem bezpiecznym, o udowodnionym zmniejszeniu zagrożeń powikłań cukrzycy i podawanym nawet w stanach przedcukrzycowych w celu obniżenia ryzyka rozwinięcia choroby. Jest obecnie najczęściej przepisywanym lekiem przeciwhiperglikemicznym.
Istnieją natomiast przeciwwskazania do jej stosowania i może dojść nawet do zatrucia metforminą.
Wśród najważniejszych znajdują się niewydolność nerek lub zła tolerancja leku. U pacjentów, którzy mimo przeciwwskazań przyjmują metforminę, może rozwinąć się kwasica mleczanowa spowodowana gromadzeniem się mleczanów jako produktu przemian metabolicznych.
Ból nerek po metforminie może być sugestią do wykonania badań laboratoryjnych poziomu kwasu mlekowego.
W celu zapobiegania powikłaniom cukrzycy konieczna jest przede wszystkim edukacja chorych, odpowiednia samokontrola diabetyków oraz właśnie prawidłowe stosowanie metforminy, czyli przestrzeganie przeciwwskazań do przyjmowania leku!
Podstawą rozpoznania kwasicy mleczanowej jest badanie krwi określające poziom mleczanów w surowicy krwi.
Rozpoznania kwasicy mleczanowej dokonuje lekarz na podstawie wyników badań laboratoryjnych. Poza wymienionymi wyżej w artykule objawami kwasicy mleczanowej, w wynikach badań krwi pojawia się również:
Dla potwierdzenia wstępnej diagnozy wykonuje się często również badanie glikemii oraz pomiar stężenia wodorowęglanów, sodu i potasu we krwi.
W postawieniu diagnozy pomocny jest także wywiad. Pacjenci z kwasicą mleczanową często podają spożycie alkoholu, zażywanie metforminy i cukrzycę.
Jeśli badania wykazują na obecność choroby, należy bezzwłocznie rozpocząć odpowiednie leczenie.
Wyróżnia się dwa rodzaje kwasicy mleczanowej:
Wytworzone warunki beztlenowe doprowadzają do wzmożonego wytwarzania mleczanów w procesie glikolizy. Nie jest charakterystyczna dla cukrzycy, jednak wielu pacjentów z cukrzycą ma choroby sercowo-naczyniowe, więc kwasica mleczanowa typu A może się zdarzyć również u nich.
Kwasicę mleczanową należy odróżnić od:
Przy leczeniu kwasicy mleczanowej duże znaczenie ma zapobieganie wstrząsowi. Leczenie polega przede wszystkim na usunięciu przyczyny wzrostu stężenia mleczanów we krwi, czyli wiąże się z terapią choroby podstawowej.
Ze względu na stan pacjentów, leczenie kwasicy mleczanowej odbywa się na oddziale szpitalnym.
Chory na kwasicę mleczanową nierzadko wymaga:
W przypadku zatruć lekiem (np. metforminą, izoniazydem, paracetamolem) należy natychmiast odstawić lek i podać odpowiednią odtrutkę lub zastosować hemofiltrację, aby pozbyć się czynnika będącego powodem zatrucia.
Kwasica mleczanowa jest stanem wymagającym natychmiastowej pomocy medycznej w warunkach szpitalnych. Podstawą postępowania leczniczego jest usunięcie przyczyny wzrostu stężenia mleczanów we krwi, czyli zwalczanie choroby podstawowej.
W związku z tym, nie zaleca się leczenia kwasicy mleczanowej domowymi sposobami!
Po zakończeniu leczenia kwasicy mleczanowej warto stosować odpowiednią, zbilansowaną dietę, by zminimalizować ryzyko nawrotu.
Dieta przy kwasicy mleczanowej może być zbliżona do diety cukrzycowej, powinna być oparta o mało przetworzone produkty.
U każdego pacjenta z cukrzycą typu 2 powinno się oszacować ryzyko sercowo-naczyniowe. Do tego celu zostało przygotowane specjalne narzędzie – SCORE2-Diabetes. Na Kongresie…
Od wielu lat wiadomo, że u chorych na cukrzycę ryzyko zachorowania na grypę jest znacznie większa. Odpowiadają za to zaburzenia…
Cukrzycowa choroba nerek (inaczej nefropatia cukrzycowa) jest jednym z częstszych i groźniejszych przewlekłych powikłań cukrzycy zaliczanych do mikroangiopatii. Na skutek…
Jednym z głównych powikłań cukrzycy, zarówno typu 1, jak i typu 2, jest uszkodzenie naczyń. Wśród nich wyróżniamy tzw. mikroangiopatie,…
Nie od dziś wiadomo, że nieleczona cukrzyca zwiększa ryzyko współwystępowania innych jednostek chorobowych m.in. otyłości, nadciśnienia tętniczego, nieprawidłowości związanych z…
Coraz częściej można spotkać się z określeniem, że cukrzyca to choroba, która nie boli. W przypadku pacjentów z cukrzycą typu…